3VOOR12 Draait (week 42): ADE, CMJ, Tom Waits, Nobody Beats The Drum en Loney, Dear 3VOOR12 Draait (week 42): ADE, CMJ, Tom Waits, Nobody Beats The Drum en Loney, Dear

De favorieten van de redactie

, Christiaan Walraven

3VOOR12 Draait (week 42): ADE, CMJ, Tom Waits, Nobody Beats The Drum en Loney, Dear

De favorieten van de redactie

Christiaan Walraven ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de Week
Friends - I'm His Girl (V2)

3VOOR12 Album van de Week
Florence & The Machine - Ceremonials (Universal)

3FM Megahit
Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes - Home (Konkurrent)

3FM Album van de Week
Di-Rect - Time Will Heal Our Senses (EMI)


DE TOP 10

1. Amsterdam Dance Event

"Amsterdam Dance Event slaagt er dit jaar weer in de hele stad te laten borrelen van opwinding. Overal feestjes, hitsige promotors, gratis drankjes, vooruitstrevende muziek, commerciële kanonnen. Love it." (Atze de Vrieze)
"Geweldige avond in de Melkweg met een top line-up van de beste drum & bass en hardstep dj's." (Christiaan Walraven over Major League & 50Hurtz, donderdag 20-10)
"Een overwegend Frans feestje, met als hoogtepunten de vanaf de kansel vlammende electropunk van SebastiAn, en een zeer gevarieerde en verrassende set van Busy P zelf." (Tomas Delsing over Rauw, woensdag 19-10)

2. CMJ

"Alleen al 1200+ bands op het officiële programma. Verslag doen in je eentje voelt een beetje als soep eten met stokjes, maar het is tot nu toe wel elke avond raak." (Erik Zwennes)
"Collega Zwennes heeft een goudmijn te pakken door Amerikanen die al vanaf kindergarten worden getraind in snel en bondig vertellen, met de nadruk op goede oneliners." (Stephan van Peursem)

3.
Tom Waits - Bad As Me
"Het is een mooie, warme plaat geworden, deze nieuwe van Tom Waits met gelukkig niet te veel gegorgel en botte ketelmuziek." (Willem van Zeeland)
"Waits maakt wat hij als geen ander kan: een rauwe, hartverwarmende bluesplaat." (Atze de Vrieze)

4.
Nobody Beats The Drum - Currents
"De band is gegroeid. Nieuwe single Blood On My Hands is het bijzondere hoogtepunt van de plaat en een track die nooit op Beats Work had kunnen staan." (Christiaan Walraven)
"Vanavond krijgt Currents, de tweede plaat van Nobody Beats The Drum, officieel zijn vuurdoop in Studio K. Harder, rauwer en meer techno." (Tomas Delsing)


5.
Loney Dear – Hall Music (Something in Construction/News)
"Opvallend jonge gast en toch al album nummer zeven. Dear John uit 2009 was prachtig. Hall Music is een logisch vervolg." (Henk Kanning)
"Voor de nachtelijke pastorale momenten, je zou er bijna gelovig van worden." (Menno Visser)

6.
Fatoumata Diawara - Fatou (album, World Circuit/Munich)
"De verrassing van de Luisterpaal op dit moment, en geen wonder dat deze singer-songwrter uit Mali zoveel plays krijgt. Prachtige poppy wereldmuziek met mass apeal." (Menno Visser)

7.
Wilco - The Whole Love

"Deze cd ligt nu al ruim een maand in mijn auto en hij wordt nog steeds met iedere draaibeurt beter." (Willem van Zeeland)

8.
Strange Boys - Live Music (Rough Trade/Konkurrent)
"Heerlijk loom en achteloos, alsof ze niet eens hun best doen. Maar toch een fijne plaat!" (Stephan van Peursem)

9.
Veronica Falls – Veronica Falls (Bella Union/V2)
"Vorig jaar al opvallend goed in Paradiso met enkel een paar singles uit. Prima in de auto tussen Amersfoort en de afslag Wezep." (Henk Kanning)

10.
Elenne May - Lillies And Blue Veined Hands (demo, ook gratis via bandcamp)
"Verreweg de mooiste demo op de Muzikantendag Zwolle. Elenne May schept haar eigen wereld met verstilde samenzang, heel bijzonder." (Menno Visser)


DE LIJSTJES:

MENNO VISSER DRAAIT:


Fatoumata Diawara - Fatou (album, World Circuit/Munich)

De verrassing van de Luisterpaal op dit moment, en geen wonder dat deze singer-songwrter uit Mali zoveel plays krijgt. Prachtige poppy wereldmuziek met mass apeal. Met een beetje tv-promotie zit er wel een gouden plaat in.

Elenne May - Lillies And Blue Veined Hands (demo, ook gratis via bandcamp)
Verreweg de mooiste demo op de Muzikantendag Zwolle. Elenne May schept haar eigen wereld met verstilde samenzang, heel bijzonder.

Lonely Dear - Hall Music (album SIC/NEWS)
Voor de nachtelijke pastorale momenten, je zou er bijna gelovig van worden.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:
Het is een mooie, warme plaat geworden, deze nieuwe van Tom Waits met gelukkig niet te veel gegorgel en botte ketelmuziek. De komende dagen ben ik nog even in geheel andere sferen op het Amsterdam Dance Event, maar ik ga hem volgende week vast heel veel draaien.

Deze cd ligt nu al ruim een maand in mijn auto en hij wordt nog steeds met iedere draaibeurt beter. Op 13 november spelen ze in Vredenburg en op 14 november in 013 en dat concert nemen we op in audio en video. Ik kijk er zeer naar uit.
De Nijmeegse discotheek De Swing (capaciteit 800) bestond van 1983 tot 2000. De club begon in 1983 als new wave discotheek, de eerste plaat die er werd gedraaid was Blue Monday van New Order. Afgelopen zondag was er een eenmalige reünie, waar ik met ex-collega's St Paul, Wilbert Mutsaers en Mark Smit plaatjes mocht draaien en dat deden we precies hetzelfde als in 1993.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Nobody Beats The Drum - Currents

Na 3,5 jaar is de opvolger van Beats Work van Nobody Beats The Drum uit. De band wist als geen andere het kacheltje warm te houden met verschillende sterke EP's en een remixalbum, maar hier heeft iedereen uiteindelijk op zitten wachten. Nieuwe single Blood On My Hands is het bijzondere hoogtepunt van de plaat en een track die nooit op Beats Work had kunnen staan. De band is gegroeid en mag dat vanavond in Studio /K nog eens laten zien.

Goldie, Borgore, Foamo, Bar9 en Chasing Shadows @ ADE Melkweg, 20-10-2011
Geweldige avond in de Melkweg met een top line-up van de beste drum & bass en hardstep dj's. Goldie liet zien nog altijd een van de beste ter wereld te zijn, maar in de andere zaal staat een nieuwe generatie dj's vol enthousiasme. Het gaat keihard en de zaal, het balkon en het podium staan vol met mensen. Te gekke avond!

M83 - Hurry Up We're Dreaming (CD A)
Deze eerste cd is vele male sterker dan deel 2 als je het mij vraagt. Het duurde bij mij even voordat het kwartje viel, maar nu draai ik hem grijs. Opnieuw een hele toffe plaat van de beste electronische shoegazaband ter wereld.


TOMAS DELSING DRAAIT:

RAUW eert DJ Mehdi op ADE (live @ TrouwAmsterdam, 19-10-'11)
Hoe eer je een plotseling overleden collega DJ het beste? Die vraag kreeg Busy P, de oprichter en baas van Ed Banger (het Franse label van o.a. Justice) voorgelegd nadat een maand geleden zijn vriend en collega DJ Mehdi bij een bizar ongeval om het leven kwam. Het antwoord is voor de hand liggend: vergeet de koffie en cake, voor Mehdi wordt het een avond waarop vrienden zullen draaien! Zo werd de RAUW Monster Mash een overwegend Frans feestje, met als hoogtepunten de vanaf de kansel vlammende electropunk van SebastiAn, en een zeer gevarieerde en verrassende set van Busy P zelf. Maar eigenlijk was de hele avond (met o.a. RipTidE, Sound Pellegrino Thermal Team, Para One, Surkin, Brodinski en Gesaffelstein) gewoon heel erg goed. Een succesnummer dus, want "Als Mehdi maar wat te beleven heeft als hij op ons neerkijkt, is de avond wat mij betreft geslaagd", aldus Busy P.

Nobody Beats The Drum presenteert Currents @ ADE (Studio K, 21-10-'11)
Ze hebben er lang aan lopen sleutelen, maar vanavond krijgt Currents, de tweede plaat van Nobody Beats The Drum, officieel zijn vuurdoop in Studio K. Samen met vj en vast bandlid Rogier van der Zwaag en een apparaat met de naam The Amazing 333" Telenovem Automaton zullen Sjam Sjamsoedin ($jammie The Money) en Jori Collignon aan ADE laten horen. Harder, rauwer, meer techno en het mooiste: nu op de Luisterpaal!

Modeselektor live @ ADE (Paradiso, 21-10-'11)

De nieuwe Modeselektor valt niet bij iedereen even goed, bij mij is Monkeytown al een tijdje een vaste waarde. Met heuse dansvloerkillers (Evil Twin!!!) en fijne hiphop beats een prettige plaat, die waarschijnlijk live ook lekker gaat vallen! Na vanavond weet ik het zeker... Overigens ook een dikke shoutout naar Martyn, die tegelijk een steengoeie avond neerzet in Trouw met Julio Bashmore, Addisson Groove en Cinnaman. Keuzes...


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Real Estate - It's Real (single, Domino)

Catchy liedje, deze nieuwe single van de Amerikaanse indieband Real Estate. Volgende week te zien in Bitterzoet.

Tom Waits - Bad As Me (album, Epitaph)
Zijn eerste album in zeven jaar is geen revolutie, maar wel heel goed. Waits maakt wat hij als geen ander kan: een rauwe, hartverwarmende bluesplaat.

Amsterdam Dance Event 2011
De details leest u in de diverse verhalen op ade.vpro.nl, maar over de grote lijn wil ik graag even zeggen: Amsterdam Dance Event slaagt er dit jaar weer in de hele stad te laten borrelen van opwinding. Overal feestjes, hitsige promotors, gratis drankjes, vooruitstrevende muziek, commerciële kanonnen. Love it.


HENK KANNING DRAAIT:

Gers Pardoel - Deze Wereld Is van Jou (Top Notch/Universal)

Opvallend debuutalbum in positieve zin. Nummer ‘De Money & De Faam ‘ is niet alleen een radiohit in de dop, ook een evergreen. Mooie samenwerking met Guus ook met Case Mayfield. Tijdens het interview afgelopen week in 3VOOR12RADIO bevrijde Gers Pardoel een meisje uit het treintoilet, en dan ban je een hele grote. De baas.

Veronica Falls – Veronica Falls (Bella Union/V2)

Vorig jaar al opvallend goed in Paradiso met enkel een paar singles uit. Het titelloze debuutalbum is vooral heel veilig. Niet dat het uitmaakt. Prima in de auto tussen Amersfoort en de afslag Wezep. Vast te zien op London Calling of Eurosonic.

Loney Dear – Hall Music (Something in Construction/News)

Band met een bandlid: Emil Svanängen multi-instrumentalist in 2006 getekend op Sub Pop tegenwoordig op News. Opvallend, jonge gast toch al album nummer zeven. Dear John uit 2009 was prachtig. Hall Music is een logisch vervolg. Meer bombast.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

CMJ 2011 overdag

Wat een sterk conferentieprogramma heeft dit festival samengesteld. Elke dag een thema kiezen en kapot geinspireerd worden.

CMJ 2011 's nachts

Alleen al 1200+ bands op het officiële programma. Verslag doen in je eentje voelt een beetje als soep eten met stokjes, maar het is tot nu toe wel elke avond raak. Nu snel weer wat tikken hoor.

New York City
Alle clichés zijn waar. De energie van deze stad is verslavend. Mijn tong hangt ter hoogte van mijn veters, maar wat is deze stad een lekkere drug. Muziek leeft hier enorm. Elke taxichauffeur kan zo een verhandeling geven over de lokale muziekcultuur of de toekomst van New York hiphop.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

CMJ 2011 overdag en 's nachts

Tussen de afspraken en feestjes en netwerkmeetings door al veel toffe muziek gezien op CMJ. Hoogtepunten tot nu toe: Cerebral Ballzy, Quilt, Young Magic, Gauntlet Hair, J. Mascis en Gem Club. ACts treden vaak op in veelal kleien zaaltjes, niet tot de nok gevuld en met een fijn gemengd publiek. Goede sfeer, fijne stad.

Strange Boys - Live Music (Rough Trade/Konkurrent)

Heerlijk loom en achteloos, alsof ze niet eens hun best doen. Maar toch een fijne plaat!

CMJ dagprogramma verslag:

Collega Zwennes heeft een goudmijn te pakken door Amerikanen die al vanaf kindergarten worden getraind in snel en bondig vertellen, met de nadruk op goede oneliners. Dat loont, gouden uitspraken en
tegenstrijdige tips.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12