Tweede editie Buma Rotterdam Beats van start Tweede editie Buma Rotterdam Beats van start

Meer focus op buitenland met vooraanstaande professionals en artiesten

, Erik Zwennes

Tweede editie Buma Rotterdam Beats van start

Meer focus op buitenland met vooraanstaande professionals en artiesten

Erik Zwennes ,

Vandaag gaat de tweede editie van Buma Rotterdam Beats van start. Met dit jaar meer internationale gasten, meer conferentiebezoekers en een groter avondprogramma.

Meer focus op buitenland met vooraanstaande professionals en artiesten

Vandaag gaat de tweede editie van Buma Rotterdam Beats (BRB) van start. Met dit jaar meer internationale gasten, meer conferentiebezoekers en een groter avondprogramma. In januari van dit jaar begon alweer de nieuwe opdracht voor festivaldirecteur Roger Brouwn. Hij keek tevreden terug op de eerste editie, maar zag ook veel kinderziektes en een avondprogramma dat nog wel beter bezocht mocht worden. “Ik ben blij dat we de eerste keer voornamelijk gefocust hebben op Nederland. Zo’n festival moet bedding krijgen en herkend worden. Nu kunnen we meer richting het internationale aspect kijken.”

Overdag is er een uitgebreid conferentieprogramma dat in de avond en nacht gevolgd wordt door live muziek verspreid over vijf zalen door de stad. De vrijdag van BRB is voornamelijk gericht op zogenaamde business to business panels en ontmoetingen. Op zaterdag gevolgd door het Next Beats programma, dat iets laagdrempeliger is en met tien euro ook toegankelijker. Zo hebben professionals en bijvoorbeeld studenten beiden iets aan het programma. Dit jaar is minder ingezet op discussiepanels en meer op Keynote speeches, masterclasses en vraaggesprekken. Brouwn: “Zo wordt er volgens ons meer kennis gedeeld.” Volgens Brouwn is het geen probleem dat de Nederlandse scene grotendeels Nederlandstalig is. “Creativiteit staat los van taal. Labelbaas Jiggy Dje spreekt ook prima Engels. Hij kan wat hebben aan de kennis van internationale gasten en een Amerikaan of Fransman kan veel leren van hoe hij al vijf jaar zijn label runt.”

Ook het avondprogramma heeft deze editie een meer internationale focus. Met op vrijdag onder meer optredens van Het Franse L’Entourage, Piff Gang uit Engeland en de Amerikaanse funk en soulheld Charles Bradley. Op zaterdag speelt onder meer dancehall artiest Gappy Ranks in Rotterdam, maar ook diverse Europese producers en de populaire Amerikaanse mc Action Bronson. Brouwn is er trots op dat hij Action Bronson voor zijn eerste Europese show heeft weten te strikken. Iets dat hij in de toekomst met meer artiesten hoopt te bereiken.

Voor het dagprogramma worden ook diverse internationale professionals ingevlogen. Roger Brouwn is bijvoorbeeld heel blij met de komst van artiestenmanagers Keith Harris en zijn zoon Hamish. Keith is de voormalig directeur van het legendarische label Motown en is nog steeds manager van Stevie Wonder. Zijn zoon managet de populaire zanger Jamie Woon. Ook muzikoloog en populaire blogger Wayne Marshall komt, Mixtape host en DJ Whoo Kid, DJ Chuckie en een flinke afvaardiging van de Nederlandse labels. Het festival verwacht tussen de vijf- en zevenhonderd conferentiebezoekers te ontvangen waarvan zo’n honderd uit het buitenland. Voor het avondprogramma is dit lastiger in te schatten omdat er klassiek veel kaarten aan de deur worden verkocht.

Brouwn legt uit dat het festival tijd nodig heeft om te groeien. “De eerste twee tot drie jaar zijn altijd lastig, daarna ontstaat er meer herkenning en hoef je ook aan buitenlandse gasten minder uit te leggen wat je doet en waarom zij er bij moeten zijn. Ook ADE en Eurosonic Noorderslag hadden tijd nodig, ik wil op eenzelfde wijze met Buma Rotterdam Beats doorgroeien. Je ziet nu dat hiphop en aanverwante genre’s een belangrijk showcasefestival als SXSW overnemen. Ook in Nederland verwacht ik dat deze muziek aan populariteit en invloed zal blijven groeien.” Vandaag begint het festival met de State Awards en een speciaal buitenpodium. Het festival kreeg een vergunning voor een uitklapbare nightliner bus die op het centrale Eendrachtsplein podium biedt voor artiesten als Crooks, Kraantje Pappie, NoizBoiz, Gers Pardoel en Reverse & Adje. Wordt dat niet enorm koud? “We hebben een aantal terraskachels geregeld en het zijn korte showcases,” aldus Brouwn. “Het publiek zal iets meer moeten bewegen om het warm te krijgen.” Vanavond om tien uur geeft Pete Philly een gratis optreden in Rotown.


3VOOR12 doet samen met 3VOOR12/Rotterdam verslag van Buma Rotterdam Beats.

Voor het dag- en avondprogramma zijn nog kaarten te koop.
De uitreiking van de State Awards is vanavond vanaf 21.00 uur live te zien op 101.TV met optredens van onder meer  Phife Dawg van A Tribe Called Quest, Extince, Zwart Licht XL, Nouveau Riche, Boef en de Gelogeerde Aap, Kraantje Pappie, Kleine Viezerik & Willeke Alberti. Een samenvatting van de hoogtepunten is zaterdagavond 19 november vanaf 01.00 uur te zien in 3 On Stage op Ned 3.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12