Tien tips voor London Calling 2011-2 Tien tips voor London Calling 2011-2

Met o.a. Washed Out, Azealia Banks, Rats On Rafts en Friends

, Atze de Vrieze

Tien tips voor London Calling 2011-2

Met o.a. Washed Out, Azealia Banks, Rats On Rafts en Friends

Atze de Vrieze ,

Ruim twintig talentvolle bands spelen dit weekend in Paradiso. De een is nog niet klaar in de grote of de andere staat alweer klaar in de kleine. Maar wat zijn de krenten in de pap? 3VOOR12 stelt alvast tien acts voor waar op voorhand het nodige van verwacht mag worden.

Met o.a. Washed Out, Azealia Banks, Rats On Rafts en Friends

Ruim twintig talentvolle bands spelen dit weekend in Paradiso. De een is nog niet klaar in de grote of de andere staat alweer klaar in de kleine. Maar wat zijn de krenten in de pap? 3VOOR12 stelt alvast tien acts voor waar op voorhand het nodige van verwacht mag worden. Alles over London Calling vind je op de speciale festivalsite. Dit weekend vind je er recensies, interviews en een livestream vanaf het festival.

Azealia Banks
Ze wordt in Amerika de nieuwe Nicki Minaj genoemd, en wie goed opgelet heeft kent haar naam al van Major Lazer's Can't Stop Now, een reggae-dancehall track waarin Azealia Banks niet bang is om vieze woorden in de mond te nemen. Zou best eens het meest explosieve optreden van deze London Calling kunnen worden.


Dum Dum Girls
Dee Dee, Jules, Bambi en Sandy, dat zijn namen waar wel prachtige dames achter moeten schuilgaan. Samen vormen ze Dum Dum Girls, een band die het met zijn coole garagerock al een paar jaar goed doet in de blogosphere, en die met tweede album Only In Dreams een stap vooruit hoopt te maken.


Friends
Potentieel de grootste verrassing van deze London Calling: Friends. Ze komen uit Brooklyn, New York en scoren op dit moment al een radiohit met I'm His Girl, een opvallend fris en wendbaar popliedje. Toegankelijk, maar ook eigenwijs. Veel meer weten we nog niet over deze band, dus alle opties staan nog open.


Jamie N Commons
Jamie N Commons is pas 22, maar klinkt een stuk volwassener door zijn voorliefde voor oude muziekstijlen als folk, blues en country. In oktober verscheen zijn debuut-EP The Baron, met daarop de prima single The Preacher.


Other Lives
Indiefolkband Other Lives gaat voor een loepzuivere hattrick in het Nederlandse festivalcircuit. De band speelt achtereenvolgens op London Calling, Crossing Border en Le Guess Who. Die eer danken ze aan de sterke plaat Tamer Animals en een uitstekend optreden op Lowlands.


Rats On Rafts

Het komt niet vaak voor dat Nederlandse bands een uitnodiging krijgen voor London Calling. De laatste was Moke. Als de Rotterdammers van Rats On Rafts een soortgelijke faam te wachten staat, mogen ze niet klagen. Al zet Rats In Rafts wel meer in op de underground, met een grillige, messcherpe postpunk sound. Alsof het weer 1982 is.


Spectrals
De jonge Engelsman Louis Oliver Jones heeft een trefzekere stem, aangenaam een karakteristiek, als een kruising tussen Luke Pritchard van The Kooks en Miles Kane. Samen met drummer Will Jones vormt hij Spectrals, een echte liedjesband die een Brits geluid combineert met uitstapjes naar 50s rock 'n rol en doo wop. Debuutalbum Bad Penny is net uit.


Veronica Falls
Nog meer mooie vrouwen met gitaren? Jazeker, al is het Britse Veronica Falls net wat dromeriger dan hun Amerikaanse concurrenten Dum Dum Girls. En achter de vrouwenstem klinkt ook nog een man. Het gezelschap was in 2010 al eens te gast op Into The Great Wide Open.


Washed Out
Hij geldt als de vaandeldrager van de chillwave, maar zijn langverwachte debuutalbum eerder dit jaar liet dat genre alweer achter zich. Het staat vol melancholische popliedjes, soms sensueel, soms ingetogen. Washed Out deed eerder dit jaar al goede zaken op festival De Affaire in Nijmegen.


Wolf Gang
Max McElligot scoorde eerder dit jaar al een Album van de Week bij 3VOOR12, en hij stond al op Lowlands. Niet helemaal een beginner dus. De 24-jarige heeft enorm catchy songs als Lions In Cages en The King And All Of His Men op zijn conto, die klinken als Elton John en Scissor Sisters met een hip MGMT sausje erover.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12