Stephen Malkmus: "Ik was toe aan een radicale verandering" Stephen Malkmus: "Ik was toe aan een radicale verandering"

Oud Pavement-frontman verhuist naar Berlijn en maakt plaat met Beck

, Atze de Vrieze

Stephen Malkmus: "Ik was toe aan een radicale verandering"

Oud Pavement-frontman verhuist naar Berlijn en maakt plaat met Beck

Atze de Vrieze ,

Beck en Stephen Malkmus, allebei iconen uit de indiescene van de jaren negentig. Beck, de kameleon die van Loser uitgroeide tot de man die country, indie en hiphop samen wist te smelten. Malkmus, de ultieme anti-ster, een geboren slacker. Echt vrienden werden ze in die tijd niet, maar Beck belde Malkmus onlangs spontaan op, of hij zijn diensten als producer kon gebruiken.

Oud Pavement-frontman verhuist naar Berlijn en maakt plaat met Beck

Stephen Malkmus is de meester van de openingszin. Jaren geleden begon hij het klassieke Pavement-album Brighten The Corners met de zin 'pigs, they tend to wiggle when they walk'. Speels, grappig, en met veel gevoel voor klank. Wowee Zowee, het derde album van de band, opende met de woorden: “There is no castration fear.” Mirror Traffic, het nieuwe, vijfde album dat hij maakte met zijn band The Jicks, heeft ook weer zo'n frisse start: "I saw you streaking in your Birkenstocks", klinkt het in Tigers. Nee, hij besteedt geen extra aandacht aan het juiste begin, vertelt Malkmus. "Beck vond dat dit het eerste liedje moest zijn", zegt hij. "Het is een eenvoudig liedje om mee te beginnen, met inderdaad een lekkere openingszin. Birkenstocks, onhippe schoenen. Voor mij zijn ze het symbool voor het volgen van je eigen pad en er geen fuck om geven of je cool bent."


Indie-iconen
Beck en Stephen Malkmus, allebei iconen uit de indiescene van de jaren negentig. Beck, de kameleon die van Loser uitgroeide tot de man die country, indie en hiphop samen wist te smelten. Malkmus, de ultieme anti-ster, een geboren slacker. Echt vrienden werden ze in die tijd niet, maar Beck belde Malkmus onlangs spontaan op, of hij zijn diensten als producer kon gebruiken. Het resultaat is de beste plaat die Malkmus sinds het uiteenvallen van Pavement maakte. Een plaat die zonder ook maar iets nieuws te doen een frisheid uitstraalt.

Het lijkt er haast op alsof Malkmus met zijn album een voorschot nam op  een belangrijke stap in zijn persoonlijke leven. Sinds augustus woont het gezin Malkmus - inclusief twee kinderen - ineens in Berlijn. "Mijn vrouw en ik vonden het tijd voor een radicale verandering. We woonden al veertien jaar in Portland, een kleine stad waar we weliswaar veel vrienden hebben, maar die ons op den duur ook wat beklemde. We werken allebei in de kunstwereld en kunnen ons die stap veroorloven, anders dan veel andere mensen op onze leeftijd, die gebonden zijn aan een baan. We denken dat het goed is om de routine te doorbreken. Goed voor onze relatie, goed voor onze zielen."

Speels
Echt grote muzikale verrassingen moeten we niet verwachten, maar Mirror Traffic klinkt opmerkelijk fris en luchtig. "Er is iets in deze songs dat zo'n gevoel oproept", vindt Malkmus zelf ook. "In de liedjes zelf, maar ook in de manier waarop ze opgenomen zijn. Ik luister de laatste tijd graag naar vrolijke, speelse, spontane muziek. Veel muziek van nu klinkt tot in de puntjes gepland, niet alleen elektronische muziek en pop, maar ook indie. Je hoort precies welke keuzes een band gemaakt heeft. Voor The Jicks werkt het meestal het best als we de studio gaan en met zijn allen spelen. Het mag van mij best en beetje slordig zijn."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12