Song van het Jaar 2011: De keuze van Erik de Jong, alias Spinvis Song van het Jaar 2011: De keuze van Erik de Jong, alias Spinvis

Spinvis: "Het geluid streelt je oor en de muziek raakt je hart."

, Pepijn van Gils

Song van het Jaar 2011: De keuze van Erik de Jong, alias Spinvis

Spinvis: "Het geluid streelt je oor en de muziek raakt je hart."

Pepijn van Gils ,

15 december wordt de Song van het Jaar 2011 bekend gemaakt, en tot 12 december kun jij bepalen welk liedje dat wordt. Roosmarijn vroeg Erik de Jong gisteravond in 3VOOR12RADIO naar zijn vijf favorieten uit de 200 songs die het VPRO Hitteam nomineerde.

Spinvis: "Het geluid streelt je oor en de muziek raakt je hart."

15 december wordt de Song van het Jaar 2011 bekend gemaakt, en tot 12 december kun jij bepalen welk liedje dat wordt. Roosmarijn vroeg Erik de Jong gisteravond in 3VOOR12RADIO naar zijn vijf favorieten uit de 200 songs die het VPRO Hitteam nomineerde (luisteren kan hier op Spotify).

Afgelopen weekend speelde Spinvis twee keer op het Crossing Borde festival in Den Haag. een keer in de grote zaal en een tweede keer, voor hen die niet bij het eerste optreden konden zijn, op het 3VOOR12 Sessie podium. "Het tweede optreden was minstens zo leuk als in de grote zaal. Want het maakt voor ons niet uit of we voor veel of voor weinig mensen spelen. Het is meer het gevoel dat je op dat moment hebt. We waren eigenlijk best moe, omdat we de hele week al hadden gespeeld bij De Laatste Show als huisband in Belgi ë Daarna hebben we nog gespeeld in Oostende en we zijn natuurlijk ook nog uit geweest. En als je dan op je laatste brandstof draait kan het soms heel goed worden, dat gebeurde gelukkig."

De top 5 van Erik is op het eerste gezicht best verrassend. "Kijk, ik moest natuurlijk kiezen uit de lijst die er lag. Als ik zelf echt had mogen kiezen, had ik misschien gekozen voor de nieuwe Kate Bush, maar ja, die staat er alleen niet op. Maar dat vind ik wel echt hele mooie liedjes." Als hij bezig is met opnames voor een nieuw album luistert Spinvis amper nieuwe muziek. "Ik probeer wel mijn best te doen om nieuwe dingen te luisteren, anders luister je op een gegeven moment alleen nog naar oude muziek en dat wil ik niet. Er wordt immers ontzettend veel leuke nieuwe en interessante muziek gemaakt. Maar als je echt bezig bent met een nieuw album, dan is stilte wel prettig, als je even niks doet. Dan ga ik een stukje fietsen en hoor ik liever even niks. Maar goed ik probeer wel wel op de hoogte te blijven via de Luisterpaal of via Pitchfork, dan kom je wel weer mooie nieuwe dingen tegen."

Agnes Obel - Just So
"Voor de numer vijf zat ik heel erg te twijfelen over Pete and the Pirates, wat ik een heel goede band vind, maar dan weer net niet dat liedje. Dus dat is Agnes Obel geworden met het nummer Just So, dat je ook kent van de reclame. Dat nummer is gewoon heel erg mooi, die hele plaat is trouwens heel erg mooi. Dat album heb ik al een tijdje in de auto,"

Destroyer - Chinatown
"Ik vind die hele plaat wel mooi. Iemand heeft mij die aangeraden, maar ik heb hem nog niet helemaal kunnen luisteren. Het doet mij wel heel erg denken aan de eighties sound. Dat is nu wel een beetje de mode, maar het is ook een gedeelte en mijn jeugd, ik heb natuurlijk heel veel jeugd. Maar ik herken dat wel en ik begrijp dat mensen dat nu weer maken. Want het heeft iets heel dromerigs, langgerekte muziek zeg maar, zonder opvallende dynamiek en zonder veel refrein. Daar houd ik wel van."

Kurt Vile - Jesus Fever
"Wat ik daar zo leuk aan vind is dat het wel folky is, maar de productie weer aardig psychedelisch. Deze verzuipt in een hoop galm en effecten en dat maakt het allemaal wel weer erg sixties. Daar houd ik wel van. En dat hij vals zingt, laat ik daar mijn mond maar over houden. Ik vind dat ik helemaal niet ter zake doen. Kijk een stem moet je aanspreken en of hij nou zuiver zingt of vals. Daar is al zoveel over gezegd en daar zijn zoveel meningen over. Het gaat erom of het je aanspreekt of niet en dat is hier bij mij wel het geval."

Metronomy - The Look
"Ik had wat meer moeite met de nummer een en nummer twee. Het is daarom een gedeelde eerste plaats geworden. De eerste is Metronomy, dat is een Engelse band die ken ik ergens begin dit jaar leerde kennen. Toen ik het hoorde deed het mij heel erg denken aan Belle & Sebastian, alleen dan ietwat elektronischer. En dat meisje zingt op dit nummer weliswaar niet, maar als zij zingt dan is het echt Belle & Sebastian met electro. Het is dan heel Engels, kaal en rustig en mooi gecomponeerd. Het is altijd een mooie mengeling tussen up-tempo en een soort tristesse, dat is natuurlijk heel typerend voor goeie Engelse popmuziek."

Cults - Go Outside
"Cults grijpt heel erg terug op Motown, of zelfs Phil Spector hoor je er in. Sowieso wordt de galmbak ook de laatste tijd weer flink opengedraaid, zoals bij Fleet Foxes. Misschien is dat van voorbijgaande aard, maar daaronder zit wel een heel goed liedje. Ik let logischerwijs op producties. Popmuziek gaat natuurlijk over geluid, maar ook over compositie en text. Het geluid streelt je oor en de muziek raakt je hart. Uiteindelijk hoort dat allemaal bij elkaar."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12