London Calling: Breton is cyborg in wording London Calling: Breton is cyborg in wording

Op het snijvlak tussen elektronica en analoog zoekt Breton de robot in zichzelf

, Pepijn van Gils

London Calling: Breton is cyborg in wording

Op het snijvlak tussen elektronica en analoog zoekt Breton de robot in zichzelf

Pepijn van Gils ,

Roman en Adam leerden elkaar een jaar of vier geleden kennen aan de filmacademie in London. Terwijl hun eerste korte films op weinig aandacht konden rekenen, schopten de vrienden het tot bandje in de lokale kroeg. Zo kwamen ze op het idee om Breton te starten, hun korte films op de achtergrond projecterend en aan een groter publiek introducerend.

Op het snijvlak tussen elektronica en analoog zoekt Breton de robot in zichzelf

Roman en Adam leerden elkaar een jaar of vier geleden kennen aan de filmacademie in London. Terwijl hun eerste korte films op weinig aandacht konden rekenen, schopten de vrienden het tot bandje in de lokale kroeg. Zo kwamen ze op het idee om Breton te starten, hun korte films op de achtergrond projecterend en aan een groter publiek introducerend. Al snel volgden Ian en de rest. Het project was voornamelijk gericht op korte films en de eerste EP hoofdzakelijk uit herrie. De laatste EP werd afgelopen jaar opgenomen in de studio van Sigur Ros in IJsland, waar ze naar hartelust konden experimenteren in Sigur's analoge snoepkast.

GEINTERVIEWDEN:

Roman Rappak (Zanger)

HOE LAAT BEN JE VANMORGEN OPGESTAAN EN WAT WAS HET EERSTE DAT JE DEED?
"Om half vijf. Toen ben ik eerst gaan checken of iedereen zijn paspoort bij zich had, Ik let op hen met dit soort zaken."

OMSCHRIJF JE MUZIEK IN MAXIMAAL VIJF WOORDEN?
"Humaan, analoog, elektronisch, shuffle en playlist. Ik kies nadrukkelijk voor playlist omdat niemand meer echt een album opzet en hem in de gegeven volgorde afspeelt. Wij proberen onze albums daarom ook zo samen te stellen, dat je ze kunt beschouwenl als geheel en als playlist."

WAT IS JULLIE STERKSTE KANT?
"Dat we niet op een bepaald publiek leunen, qua songteksten of stijl. Wij willen niemand uitsluiten en schrijven muziek voor eenieder die het kan waarderen. Wij schrijven geen nummers die over een meisje gaan of over een boek dat een van ons heeft gelezen. De nummers betekenen ook voor ons allen vaak iets anders."

WAT IS JULLIE ZWAKKE PLEK?
"Onze zwakke plek is vroeg opstaan. Wij nemen gedurende de dag op in onze studio. Soms ben je dan midden in de nacht bezig aan iets dat werkt, andere keren kom je in een trance die uiteindelijk niks oplevert."

WELKE BEROEMDHEID ZOU JE HET LIEFST BIJ JULLIE OPTREDEN VOORAAN ZIEN STAAN?
"James Murphy."

THE PIRATE BAY: MAKKELIJK OM JULLIE MUZIEK TE VERSPREIDEN OF DIEFSTAL UIT JULLIE PORTEMONNEE?
"Ik denk dat als je muziek op The Pirate Bay te vinden is, dat het juist een teken is dat je muziek populair is. The Pirate Bay is niks anders dan een logisch protest tegen platenmaatschappijen die de markt veel te lang in hun greep hebben gehouden, Daarom is het goed wat ze hebben gedaan en een discussie zijn gestart over hoe het wel moet, Al zal mijn agent het hier niet mee eens zijn. Het publiek wil best betalen voor meerwaarde. Wij hebben van onze laaste EP een gelimiteerd aantal platen met de hand laten persen in New Zeeland. Ze vervolgens met de blanke hoezen naast elkaar gelegd tot een groot doek en er vervolgens samen een groot kunstwerk op geschilderd en weer individueel verkocht. Deze platen waren in een dag weg."

KOOP JE ZELF NOG CD'S?
"Niet echt, ik koop eigenlijk zelf ook alleen nog vinyl op concerten als ik een band echt heel goed vind. Daarnaast is alles tegenwoordig beschikbaar op websites als Soundcloud."

WAT IS HET BESTE ALBUM VAN 2011?
"Niemand zal het met mij eens zijn, Maar ik vond Watch the Throne van Jay-Z en Kanye West de beste plaat dit jaar. En het nieuwe album van Washed Out vind ik ook heel goed."

OP WELKE ACT OP LONDON CALLING GA JE ZELF VANDAAG HELEMAAL LOS?
"Washed Out sowieso. En ik ga ook kijken bij Veronica Falls. Zij lijken op ons omdat ze ook iets simpels doen."

HOE LAAT GA JE VANAVOND NAAR BED EN MET WIE?
"Ik ga het absoluut laat maken, want we zijn hier maar even. Morgenochtend stappen we in de auto terug naar Engeland voor een concert in Brighton. Ik wil er vanavond zo veel mogelijk uit halen. Ik stap helaas in bed met mijn hele band."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12