Le Guess Who: Mugstar brouwt psychedelisch stonerfeesje in ACU

Engelse formatie slokt de toeschouwer op

Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: Jorg Roosma ,

De ACU is zaterdagavond geen plek voor watjes. Na een oorverdovende set van de Nijmegenaren van Dead Neanderthals neemt de Engelse formatie Mugstar het publiek in ACU mee op een snoeiharde psychedelische trip.

Engelse formatie slokt de toeschouwer op

De ACU is zaterdagavond geen plek voor watjes. Na een oorverdovende set van de Nijmegenaren van Dead Neanderthals neemt de Engelse formatie Mugstar het publiek in ACU mee op een snoeiharde psychedelische trip.

GEZIEN
Mugstar, Le Guess Who, ACU, 26 november 2011

MUZIEK
Het Engelse Mugstar laat er geen gras over groeien: al in openingsnummer Ouroboros heft bandleider Pete Smyth zijn gitaar in de lucht om als een ware Jimi Hendrix achter zijn hoofd een gitaarsolo ten gehore te brengen. De psychedelische rock van de formatie uit Liverpool trekt een behoorlijk gevuld ACU en het publiek wordt ruim drie kwartier ondergedompeld in een aangename mengeling van stonerriffs, krautrock en vervreemdende synthesizergeluiden. De basis wordt gevormd door de pompende bas van Jason Stoll, waarop het goed meeknikken is.

PLUS
Er gaat een onbedwingbare zuigkracht uit van de muziek van Mugstar. De set wordt langzaam opgebouwd: dwingende, pompende rock in het begin, een psychedelisch middenstuk, uitmondend in een bijkans orgastisch einde. In hun bijna tienjarig bestaan heeft Mugstar een lijvig oeuvre opgebouwd en het publiek krijgt in ACU zeven lange, uitwaaierende nummers voorgeschoteld, waarbij de nadruk ligt op het eerder dit jaar verschenen album Lime (Rader King, Serra en Beyond The Sun).

MIN
Het geluid staat zo oorverdovend hard dat ruimte voor nuance totaal ontbreekt. In tegenstelling tot genregenoten zoals The Ozric Tentacles wordt het gas slechts af en toe teruggenomen, waardoor het geheel wat eenvormig gaat klinken en de beukende lage tonen de overhand nemen. Mugstar zelf noemt als inspiratiebronnen Neu!, Pink Floyd en Amon Düül, maar het hoge niveau van deze illustere bands wordt nergens gehaald.

CONCLUSIE
In ACU wordt vanavond het verhaal van Pinokkio nagespeeld, die wordt opgeslokt door een walvis. Mugstar is de walvis die de toeschouwer naar binnenhapt en meeneemt op een woeste reis, waarbij je heen en weer wordt geslingerd tussen gevoelens van euforie en beklemming. Gevangen in de borrelende buik van het gigantische zoogdier kun je niets anders doen dan je overgeven aan de deinende golfstroom. En verrek, na verloop van tijd wordt het nog plezierig ook.

CIJFER
7,5