Le Guess Who: Givers maakt vooruitgesnelde reputatie waar

Enthousiast gebrachte Afrikaans georiënteerde popsongs worden geheide festivalhit

Tekst: Marc van der Laan. Foto's: Jorg Roosma ,

In zijn tien tips voor Le Guess Who schreef Atze de Vrieze al dat we zo fris en energiek als Givers niet veel bands op Le Guess Who tegen zouden komen. Op het SXSW-festival waren ze één van de bands to watch en lieten ze horen over veel potentie te beschikken. Inmiddels zijn ze ook te horen op 3FM (en niet alleen laat op de avond). Maken ze hun vooruitgesnelde reputatie waar?

Enthousiast gebrachte Afrikaans georiënteerde popsongs worden geheide festivalhit

In zijn tien tips voor Le Guess Who schreef Atze de Vrieze al dat we zo fris en energiek als Givers (uit Lafayette, Louisiana) niet veel bands op Le Guess Who tegen zouden komen. Op het SXSW-festival waren ze één van de bands to watch en lieten ze horen over veel potentie te beschikken. In de Verenigde Staten hebben ze al in talkshows gespeeld en de single ‘Up Up Up’ staat op FIFA 12. Inmiddels zijn ze ook te horen op 3FM (en niet alleen laat op de avond). Maken ze hun vooruitgesnelde reputatie waar?

GEZIEN

Givers, Le Guess Who?, EKKO, 27 november 2011

MUZIEK
Popsongs met wortels in de volksmuziek die door hun ritmische drums, veelvuldig gebruik van percussie en een scherp gitaargeluid stevige Afrikaanse invloeden bevatten. De aparte breaks, tempowisselingen en de afwisselende mannelijke en vrouwelijke vocalen van Taylor Guarisco en Tiffany Lamson zorgen voor een extra spanningsboog.

PLUS
Soms is het heel simpel. Je hoeft niet per se origineel te zijn, het overtuigend en met enthousiasme spelen van je muziek is ook een kwaliteit. Dat geldt zeker voor Givers. Aan niks is te zien dat het optreden tijdens Le Guess Who? het laatste is van een zeven weken durende tour door de Verenigde Staten en Europa. Het spelplezier spat er bij alle bandleden af. De soms afwisselende, dan weer tweestemmige zang van de energieke Taylor Guarisco en Tiffany Lamson geeft de Afrikaans georiënteerde nummers een toegankelijk popgeluid. Sowieso speelt Lamson een opvallende rol. Niet alleen bespeelt ze de ukelele, ze zorgt ook voor de percussie en laat daarbij zien echt te kunnen drummen. Haar stem heeft dezelfde heesheid als die van Selah Sue, maar dan minder over de top. Gecombineerd met een erg goed geluid komt de band sterker en energieker over dan op het debuutalbum In Light. Eindigen met de hit ‘Up Up Up’ is natuurlijk een ABC-tje, maar in dit geval ook een +1

MIN
Wat Givers doet is allemaal wel heel lief en sympathiek. Dat begint op een gegeven moment te kriebelen, maar is verder niet echt essentieel. Belangrijker is dat waar het optreden op zichzelf sterker is dan het album, het wel de licht psychedelische ondertoon mist die daarop te horen is.

CONCLUSIE
Op twitter werd Givers al ‘een beetje indiemuziek voor liefhebbers van The Lion King’ genoemd. Het valt zeker niet te ontkennen dat de muziek van het vijftal doordacht in elkaar zit. Met zoveel enthousiasme en overtuiging gebracht kan het echter niet anders of die hit komt er aan en spelen ze volgend jaar op alle zomerfestivals.

CIJFER
8+