Crossing Border: Vendela Vida geeft inkijkje in privéleven Crossing Border: Vendela Vida geeft inkijkje in privéleven

Geen tekort aan anekdotes waar het publiek van smult

, Bieke Liefting

Crossing Border: Vendela Vida geeft inkijkje in privéleven

Geen tekort aan anekdotes waar het publiek van smult

Bieke Liefting ,

Ze kijkt nog wat nors als ze het podium opklimt, maar zodra het interview begint is Vendela Vida een en al charme en goedlachsheid. Ze geeft geroutineerd en uitgebreid antwoord op alle vragen die haar worden gesteld en weet precies wat het publiek wilt horen: anekdotes over haar boeken natuurlijk, maar vooral ook over haar fascinerende leven in het centrum van de Amerikaanse literaire wereld.

Geen tekort aan anekdotes waar het publiek van smult

Ze kijkt nog wat nors als ze het podium opklimt, maar zodra het interview begint is Vendela Vida een en al charme en goedlachsheid. Ze geeft geroutineerd en uitgebreid antwoord op alle vragen die haar worden gesteld en weet precies wat het publiek wilt horen: anekdotes over haar boeken natuurlijk, maar vooral ook over haar fascinerende leven in het centrum van de Amerikaanse literaire wereld. Vida is immers getrouwd met auteur Dave Eggers en is bovendien eindredactrice van het al jarenlang immens populaire literaire tijdschrift The Believer. Dat Jennifer Egan stilletjes de zaal inglipt om het interview te kunnen bekijken, zegt wat over de status van Vida, die haar publiek – dat amper in de ruime Queens-zaal past - niet teleurstelt.       
 
GEZIEN

Vendela Vida, Crossing Border, Queens, 19-11-2011
 
LITERATUUR
Vida schreef – naast allerlei ander literair werk - vier goed ontvangen romans, waarvan De minnaar uit 2010 de meest recente is. In deze roman beschrijft Vida hoe Yvonne, een vrouw van middelbare leeftijd, terugkeert naar het Turkse dorpje waar zij en haar inmiddels overleden echtgenoot hun huwelijksreis doorbrachten. Die terugkeer is echter allesbehalve wat zij ervan verwachtte. Vida: ‘Mijn vorige drie romans pasten qua thematiek bij elkaar. In deze roman kon ik nieuwe elementen aanbrengen. Zo wilde ik heel graag een boek schrijven met een unlikeable hoofdpersonage.’ Dat werd Yvonne. ‘In mijn maandelijkse schrijfgroepje zit een aantal vrouwen van middelbare leeftijd. Zij vertelden mij alles over de menopauze wat ik voor dit boek moest weten. Mocht je iemand zoeken die op de hoogte is van alle mogelijke opinies over de omgang met de overgang: ik heb ze allemaal gehoord!’
 
PLUS
Geen tekort aan anekdotes waar het publiek van smult. Zoals ook haar verhaal over het internetgebruik in huize Eggers-Vida. ‘We hebben thuis bewust geen internet, maar soms willen we het toch even gebruiken. We gingen dan altijd met de auto naar de parkeerplaats van een tapijtzaak in de buurt, omdat we daar draadloos internet konden ontvangen. Totdat het te verdacht werd dat we daar steeds maar geparkeerd stonden. Daarom zijn we inmiddels naar een nieuwe locatie – een plaatselijk café – verhuisd.’
 
MIN
Vida wordt met grote regelmaat gevraagd voor optredens en interviews. Haar ervaring is enerzijds prettig, omdat het gesprek nergens hapert en het publiek op haar wenken wordt bediend. Aan de andere kant zorgt het er ook voor dat het soms wat kunstmatig aandoet; sommige anekdotes die Vida deelt, zijn vrijwel letterlijk terug te vinden in eerdere schriftelijke interviews.  
 
CONCLUSIE
Vida trekt als grote naam in de Amerikaanse literatuur een flink publiek. Die toehoorders krijgen waar ze op hoopten: een enthousiaste, spreekzame vrouw die niet alleen alle vragen over haar werk beantwoordt, maar ook ingaat op haar fascinerende privéleven. Dat het soms wat gekunsteld aandoet, is haar vergeven: waarschijnlijk was er geen enkele bezoeker die teleurgesteld de zaal verliet. 

CIJFER:

8

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12