Crossing Border: Stevie Jackson beloond om eigenaardigheid Crossing Border: Stevie Jackson beloond om eigenaardigheid

Brede range van authentieke songs illustreren Jackson's dromen

, Pepijn van Gils

Crossing Border: Stevie Jackson beloond om eigenaardigheid

Brede range van authentieke songs illustreren Jackson's dromen

Pepijn van Gils ,

Stevie Jackson, beter bekend van Belle & Sebastian, is een van origine Schotse songwriter. De zanger/gitarist creëert met zijn melodische retropop pop een eigen genre; droomfolk. Met dit project lijkt het er werkelijk op of al zijn dromen langzaam omgezet worden in nummers.

Brede range van authentieke songs illustreren Jackson's dromen

Stevie Jackson, beter bekend van Belle & Sebastian, is een van origine Schotse songwriter. De zanger/gitarist creëert met zijn melodische retropop een eigen genre; droomfolk. Met dit project lijkt het er werkelijk op of al zijn dromen langzaam omgezet worden in nummers.

MUZIEK

Binnen Jackson's soloproject heeft hij er voor gekozen om de liedjes te schrijven die hij wil. Geinspireerd op dromen en overpeinzingen van een gekwelde geest. De introverte nummers gaan veelal over het wel of niet beantwoorden van liefde. Wel mailen, niet mailen. Wel bellen, niet bellen. Zo zingt hij: "Ik zou je kunnen bellen, maar ik ben schuldig, bang en jaloers, zo ben ik meiden."

PLUS
De nummers zijn in ieder geval niet van beton, maar eerder organische thema's die door goed aanvoelende muzikanten gestart en beeindigd worden. Het viertal wisselt moeiteloos van instrument en niet onverdienstelijk. En morgen zitten ze gewoon weer in een cottage, met whiskey en stew. De een uur durende wandeling door Jackson's onderbewustzijn betaalt wel uit, als aan het eind van de set een volledig palet gebruikt blijkt te zijn voor het schlderij dat hij ons voor wilde houden.

MIN
Je houdt ervan, of je haren gaan er recht van overeind staan. Jackson's excentrieke en eigenzinnige performance is er een die nieuwsgierig maakt of irriteert. De afwisselend komische en vertederende Jackson vertelt hoe dromen de aanleiding zijn voor zijn songs. Zoals een duif waar hij vrienden mee wordt, die vervolgens wordt opgegeten door een arend.

CONCLUSIE
De afwisselende Jackson weet met zijn kornuiten de zaal op een vroeg tijdstip al vol te trekken met nieuwsgierigen. De setlist voelt met alle verschillende soorten songs in eerste instantie wat onrustig en ongestructureerd aan, al blijkt later dat Jackson het publiek bewust heeft rondgeleid door zijn landschap en de zaal weer achterlaat waar hij met ze vertrok. Enig geduld en een getraind oor zijn vereist .

CIJFER:
7,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12