Crossing Border: Bescheiden Dyzack geeft indrukwekkend optreden Crossing Border: Bescheiden Dyzack geeft indrukwekkend optreden

Haagse singer/songwriter voor de vierde keer op Crossing Border

, Remco van der Ham

Crossing Border: Bescheiden Dyzack geeft indrukwekkend optreden

Haagse singer/songwriter voor de vierde keer op Crossing Border

Remco van der Ham ,

Voor de deur van de Union verdringen de mensen zich om naar binnen te mogen bij het Haagse gitaarwonder Erik Hofland, beter bekend als Dyzack. Vreemd, want binnen blijkt nog een flink aantal stoelen leeg te staan. Wie wel al een plekje heeft bemachtigd wordt getrakteerd op een uitermate sterk optreden van de singer/songwriter die vooral indruk maakt met zijn wervelende gitaarspel.

Haagse singer/songwriter voor de vierde keer op Crossing Border

Voor de deur van de Union verdringen de mensen zich om naar binnen te mogen bij het Haagse gitaarwonder Erik Hofland, beter bekend als Dyzack. Vreemd, want binnen blijkt nog een flink aantal stoelen leeg te staan. Wie wel al een plekje heeft bemachtigd wordt getrakteerd op een uitermate sterk optreden van de singer/songwriter die vooral indruk maakt met zijn wervelende gitaarspel indruk maakt.

GEZIEN
Dyzack, Crossing Border, Union, 18 november 2011

MUZIEK
Hij is terug van eigenlijk nooit weggeweest. Na het album ‘Somewhere There’s A Monkey Laughing’ uit 2005 en het in 2008 alleen via internet uitgebrachte ‘Una Suna?’ bleef het stil totdat eerder dit jaar ‘This Mangy Soul’ uitkwam. Het album kwam tot stand door een droom over zijn vader die, op de leeftijd die Hofland nu heeft, zelfmoord pleegde en tijdens die droom weer tot leven komt. Een emotioneel beladen album dus, en die melancholie komt vooral bij ‘Faded To Soul’ prachtig naar voren. Het zinderende einde met mondharmonica laat het publiek met open mond achter, zachtjes naar elkaar fluisterend “wat is het mooi hè?”.

PLUS
Niks ten nadele van zijn zang, mondharmonicaspel of de nummers op zich, maar het meest indrukwekkende aan een optreden van Dyzack is toch echt zijn gitaarspel. Met het grootste gemak tovert hij de ene na de andere wervelende gitaarpartij uit zijn vingers. Vooral ritmisch is zijn spel heel sterk, wat de nummers een lekkere groove meegeeft. Door de verschillende speeltechnieken die Dyzack toepast, zit er veel variatie in de sound en de intentie van de nummers. De subtiele toevoegingen uit de laptop zorgen voor een volle sound, waardoor je vergeet dat hij toch echt alleen op het podium zit.

MIN
Of het echt een minpunt is valt te betwisten, maar wat is Hofland een ontzettend bescheiden man. Alsof hij zich totaal niet bewust is van zijn eigen kwaliteiten. Je zou hem zelfs een beetje verlegen kunnen noemen. “Ik heb hier een paar Amerikanen aan het werk gezien, en daar kan ik nog veel van leren. Ze babbelen zo lekker tussen de nummers door, dat kan ik helemaal niet”, aldus Hofland. Daarmee doet hij zichzelf toch echt te kort.

CONCLUSIE
Het winnen van zijn Zilveren Harp in 1999 lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar met ‘This Mangy Soul’ is hij weer helemaal terug in de spotlight. En gelukkig maar. Het is inmiddels al zijn vierde keer op Crossing Border en hij zal daarmee ongetwijfeld een van de meest geboekte artiesten van het festival zijn. Vanavond laat Dyzack wederom zien een unieke artiest te zijn waar Nederland trots op mag, nee zelfs moet, zijn.

CIJFER
8

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12