Crossing Border: Alma Mathijsen en Renske Jonkman vol enthousiasme Crossing Border: Alma Mathijsen en Renske Jonkman vol enthousiasme

Jonge, debuterende schrijfsters zonder het gewenste publiek

, Bieke Liefting

Crossing Border: Alma Mathijsen en Renske Jonkman vol enthousiasme

Jonge, debuterende schrijfsters zonder het gewenste publiek

Bieke Liefting ,

Arjan Peters sprak met Alma Mathijsen en Renske Jonkman over hun romandebuten. Aan inzet en enthousiasme ontbrak het niet, maar helaas wel – buiten hun schuld om - aan het grote publiek waar de auteurs profijt van hadden kunnen hebben.

Jonge, debuterende schrijfsters zonder het gewenste publiek

Twee jonge schrijfsters, twee debuten en twee coming-of-age-romans met jonge vrouwen als hoofdpersonages; het is niet verwonderlijk dat Renske Jonkman (1982) en Alma Mathijsen (1984) samen op het Victoria-podium staan geprogrammeerd. Ondanks dat beide schrijfsters pas dit jaar debuteerden is het niet verwonderlijk als hun namen u bekend voorkomen. Jonkman werkt als journaliste voor verschillende kranten en tijdschriften en Mathijsen schreef eerder voor onder meer Spunk en presenteerde het programma Villa Live van de VPRO. Arjan Peters ondervroeg de twee schrijfsters.

GEZIEN
Renske Jonkman en Alma Mathijsen, Crossing Border, Victoria, 18-11-2011

LITERATUUR
Jonkman creëerde buzz rondom haar debuut Zo gaan we niet met elkaar om dankzij een goed doordacht promotieplan, waarbij ze doelbewust een aantal manuscripten van haar boek – inclusief aantekeningen van haar redacteur - in treinen door het hele land ‘vergat’. In haar boek wordt het leven van de jonge Hazel ernstig op z’n kop gezet door de psychische aandoening van haar geliefde broer. Ook in Mathijsens debuut, het boek Alles is Carmen, wordt het leven van het hoofdpersonage flink overhoop gegooid. De oorzaak van alle chaos is in deze roman een geliefde. Net als Jonkman wist ook Mathijsen veel aandacht te genereren voor haar debuut, onder meer door regelmatig als tafeldame in De Wereld Draait Door te verschijnen. 

PLUS
Het interview met Jonkman en Mathijsen vindt plaats op het zolderkamertje van de Koninklijke Schouwburg. Dat is nadelig voor hen, want er zijn geen toevallige voorbijgangers die binnen komen lopen. De schamele opkomst heeft echter geen invloed op het enthousiasme van Jonkman en Mathijsen; ze praten graag en enthousiast over hun werk en geven inzicht in het leven van een debutante. 

MIN

Aan inzet ontbreekt het dus niet, maar toch komt het gesprek tussen Jonkman, Mathijsen en Peters niet echt van de grond. Dat is ongetwijfeld te wijten aan het geringe aantal aanwezigen. De enkele keren dat er interactie ontstaat tussen de sprekers en het publiek is de discussie levendig en vol humor en zie je hoe het gesprek had kúnnen zijn als er meer toehoorders waren geweest. Het kan de auteurs niet aangerekend worden, maar het beïnvloedt wel degelijk de sfeer van hun optreden.

CONCLUSIE

Jonkman en Mathijsen zijn allebei jong en enthousiast, maar zouden vele malen beter uit de verf zijn gekomen met een aanzienlijk groter publiek. Een kwestie van een ongelukkige locatie en natuurlijk hun status als debutanten - zonde, want hun romans werden overwegend goed ontvangen. Gelukkig denken ze allebei al hard na over een tweede boek, zodat ze hopelijk de komende jaren op een beter zichtbaar podium te bewonderen zijn.

CIJFER:
7

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12