3VOOR12 Draait (week 47): Wilco, Crossing Border en Portugal. The Man 3VOOR12 Draait (week 47): Wilco, Crossing Border en Portugal. The Man

De favorieten van de redactie

, Timo Pisart

3VOOR12 Draait (week 47): Wilco, Crossing Border en Portugal. The Man

De favorieten van de redactie

Timo Pisart ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de Week
The Maccabees - Pelican  (V2)

3VOOR12 Album van de Week
Hungry Kids Of Hungary - Escapades (Rough Trade)

3FM Album van de Week
Anouk - Live At Toomler EP (EMI)

3FM Megahit
Ilse DeLange - Doluv2luvu (Universal)


DE TOP 10

1. Wilco live in 013 Tilburg (op 3VOOR12TV)
"Live-moment van het jaar - Art Of Almost. Wat een waanzinnige song, wat een waanzinnige uitvoering." (Atze de Vrieze)
"Wat een goede band. Dynamisch, gedreven, ontroerend en overdonderend." (Stephan van Peursem)
"Overrompelend, ook dankzij de indrukwekkende lichtshow." (Timo Pisart)

2. Crossing Border, 18 en 19 november 2011
"In twee dagen heb ik zes acts gezien en daarvan heb ik er vier een 8 mogen geven. Dat komt niet vaak voor." (Christiaan Walraven)
"Slap in de benen, kriebels in de buik en hoofd in de wolken. Oh Annie, ik hou ook van jou!" (Timo Pisart)

3. Portugal. The Man (live @ Bitterzoet, 24 november)
"De Wilco voor een generatie jonger." (Menno Visser)

4. Spinvis live in Tivoli 22-11-2011
"Tivoli was stil bij het kleine liedje Overvecht, danste met het angstzweet op het voorhoofd in Club Insomnia, nam aangeschoten afscheid in We Vieren Het Toch alias het mooiste liedje dat Spinvis ooit maakte." (Atze de Vrieze)

5. Summer Camp - Welcome To Condale (Moshi Moshi/NEWS)
"Hoe meer je je in de achtergrondinformatie en de teksten van de plaat verdiept, hoe meer wegen er openen om nog meer van dit album te gaan houden." (Christiaan Walraven)

6. Shabazz Palaces - Black Up (Sub Pop/Konkurrent)
"Hij kost misschien een paar draaibeurten, maar voor liefhebbers van experimentele en intelligente hip-hop is Black Up een absolute must hear." (Christiaan Walraven)

7. Perc - Wicker & Steel (album, Perc Trax)
"Een ijzingwekkend diepe technoplaat met spannende subbassen. Mijn soort muziek voor de donkere dagen." (Atze de Vrieze)

8. 3VOOR12 Song Stories
"Mooie items gemaakt door onze bikkels van 3VOOR12.TV." (Stephan van Peursem)

9. Sharon Van Etten - Serpents (single, Jagjaguwar)
"Wat een stem! Wat een sfeer! Een naam om in de gaten te houden." (Timo Pisart)

10. Le Guess Who
"Heel het weekend worden zo'n beetje alle popzalen van Utrecht overspoeld met toffe nieuwe bandjes die het checken waard zijn." (Roosmarijn Reijmer)DE LIJSTJES:

MENNO VISSER DRAAIT:

Labrinth feath Tinie Tempah - Earthquake (single, Syco Music UK)

Al wekenlang top 5 in de UK en terecht, want die geweldige productie met die leuke piepjes trekt zelfs de grootste urban-haters over de streep.

Hungry Kids Of Hungary - Escapades (album, Rough Trade)
Australische Vampire Weekend-light met een beetje FM-rock, geknipt voor de radio.

Portugal. The Man (live @ Bitterzoet, 24 november)
Een van de meest onderschatte Amerikaanse bands van het moment met een sterk optreden: gouden melodieen recht uit de seventies en supergoed op elkaar ingespeeld. De Wilco voor een generatie jonger.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Crossing Border, 18 en 19 november 2011

Ik had een bijzonder mooi weekend vorige week in Den Haag op Crossing Border. In twee dagen heb ik zes acts gezien en daarvan heb ik er vier een 8 mogen geven. Dat komt niet vaak voor. En dan heb ik ook nog de show van Patrick Wolf mee kunnen pakken. Stiekem ben ik wel een beetje fan van de heer Wolf en het was dan ook de vijfde keer dat ik hem live zag. Het was misschien niet zo sterk als eerdere optredens van de jonge singer-songwriter, maar zeker net zo vermakelijk.

Summer Camp - Welcome To Condale (Moshi Moshi/NEWS)
De debuutplaat van Summer Camp is bijzonder veel leuker dan ik van tevoren had gedacht. Hun optreden op London Calling vorig jaar was duidelijk nog te vroeg voor het duo, want nu staat de band er helemaal. Welcome To Condale is een boeiende, maar vooral ook leuke luistertrip door het imaginaire stadje Candale en hoe meer je je in de achtergrondinformatie en de teksten van de plaat verdiept, hoe meer wegen er openen om nog meer van dit album te gaan houden.

Shabazz Palaces - Black Up (Sub Pop/Konkurrent)
Het optreden gisteravond in Tvoli De Helling viel zwaar tegen, maar gelukkig hebben we de plaat nog, want wat aan pareltje is dat. Hij kost misschien een paar draaibeurten, maar voor liefhebbers van experimentele en intelligente hip-hop is Black Up een absolute must hear. Geen nummer op de plaat eindigt zoals je aan het begin van het nummer zou verwachten.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Spinvis live in Tivoli 22-11-2011

Bijna alleen maar nieuwe liedjes speelden Spinvis en zijn band bij de presentatie van Tot Ziens, Justine Keller. Dat hoort zo, zou je zeggen, maar het is een tweede of je daarmee ook de hele zaal op zijn kop krijgt. Tivoli was stil bij het kleine liedje Overvecht, danste met het angstzweet op het voorhoofd in Club Insomnia, nam aangeschoten afscheid in We Vieren Het Toch alias het mooiste liedje dat Spinvis ooit maakte. En in de toegift volgde nog een beloning, met onder meer een magische uitvoering van Ik Wil Alleen Maar Zwemmen.

Perc - Wicker & Steel (album, Perc Trax)
Een ijzingwekkend diepe technoplaat met spannende subbassen. Mijn soort muziek voor de donkere dagen.

Wilco live in 013 Tilburg (op 3VOOR12TV)
Ik was zelf bij de show in Utrecht, maar als ik de verhalen mag geloven was deze show van dezelfde klasse. Een uur ervan staat nu op 3VOOR12TV, te beginnen met het tien minuten durende One Sunday Morning en live-moment van het jaar - Art Of Almost. Wat een waanzinnige song, wat een waanzinnige uitvoering. Verder een bloemlezing uit ouder werk, met onder andere Black Bull Nova, I Am Trying To Break Your Heart en Jesus Etc als hoogtepunten.


ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:

3DOC: Queen, Nog Nooit Zo Gezien

Donderdag 24 november was het 20 jaar geleden dat Freddie Mercury overleed aan de gevolgen van AIDS. Voor het eerst werkten de overgebleven leden van Queen mee aan het herinneringen ophalen aan Freddie Mercury in deze docu, zaterdagavond op NL3. Een unieke inkijk dus in een van de grootste bands in de popgeschiedenis.

Smith And Burrows - Funny Looking Angels (PIAS)
Eigenlijk ben ik tegen kerst voor sinterklaas, maar Smith and Burrows hebben het slim aangepakt. Kerstfeel maar geen straight up kerstplaat. Zoet maar net niet te zoet, precies net aan de goede kant van het randje. Of je het een heel album volhoudt is de vraag, maar de track Funny Looking Angels is, net als de single When The Thames Froze, een aanrader.

Le Guess Who
Heel het weekend worden zo'n beetje alle popzalen van Utrecht overspoeld met toffe nieuwe bandjes die het checken waard zijn. Ik hoop vooral dat Fool's Gold mijn goede verwachtingen waar gaat maken. Recensies, sessies en concerten te zien op de speciale 3voor12 festivalsite.


PEPIJN VAN GILS DRAAIT:

Los Campesinos – Hello Sadness (Wichita Recordings)

Los Campesinos! ontstond in 2006, zonder de intentie om bekend te raken. Ze traden vooral op bij studentenfeestjes in Cardiff. Na een tijd zette de groep verschillende nummers op het internet en daar werden ze ontdekt door het platenlabel Witchita Records, die de groep tekende. De doorbraak van de groep kwam pas in 2008, nadat ze klaar waren met studeren. In februari van dat jaar bracht de groep hun eerste album Hold On Now Youngster uit. Vorige week kwam hun derde album Hello Sadness uit.

The New Division – Starfield (Self-Release)
Een andere band die net een nieuw album uit heeft is The New Division. De electro-pop / new wave band uit Riverside, California, doet met deze plaat het  meest denken aan bijvoorbeeld New Order, Depeche Mode of Cut Copy. The New Division heeft met hun EP's True Lies en Opium mijnsinziens nog altijd niet de aandacht gekregen die ze verdienen.

The Dø - Both Ways Open Jaws (Self-Release)
Ik liep hen ruim een maand geleden tegen het lijf in Bitterzoet. Het Frans-Finse duo bestaande uit multi-instrumentalist Dan Levy en vocaliste Olivia Merilahti. Het tweetal leerde elkaar kennen op de set van de Franse film Empire Of The Wolves in 2005. Zij startten kort na de opnames hun gezamenlijke project dat ze The Dø doopte. Op 28 oktober brachten ze in eigen beheer hun nieuwe album Both Ways Open Jaws uit.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Wilco live in 013

Bij deze show kon ik helaas niet aanwezig zijn, ik was er zelf bij in Vredenburg. Dat was geloof ik de 9e keer dat ik Wilco zag en toch was het weer spannend en indrukwekkend. Wat een goede band. Dynamisch, gedreven, ontroerend en overdonderend. Hoogtepunten te over, zoals opener One Sunday Morning, en I Am Trying To Break Your Heart. Toch was het vooral geweldig  om Art Of Almost nu eens live te zien; volgens mij een nieuwe Wilco live klassieker. Ga graag nog een keer. Fijn dus dat we de beelden hebben van de show die Wilco de 14e gaf in 013 waarin veel van die hoogtepunten voorbij komen!

The Fall – Ersatz GB (Cherry Red/Suburban)
Mark E. Smith is een held. Volgens mij het 29e Fall album (live albums, verzamelaars, EP’s etc. natuurlijk niet meegerekend) . Iets nieuws onder de zon? Niet echt. Gelukkig niet. Wel een redelijk goede Fall plaat. En dat is nog altijd beter dan de platen die heel veel andere bands maken.  Nu maar hopen dat Mark E. Smith ook (net als Anouk) een concert geeft met al zijn ontslagen bandleden; gok dat we dan al snel over de 150 bandladen gaan.

3VOOR12 Song Stories
Mooie items gemaakt door onze bikkels van 3VOOR12.TV. Fijne inkijkjes in de verhalen achter de songs. Het filmpje over Video Games van Lana Del Rey is al internationaal opgepikt; hopelijk worden ze allemaal zo’n succes.


TIMO PISART DRAAIT:

St. Vincent @ Crossing Border, 18 en 19 november 2011 in Den Haag, 20 november 2011 in Antwerpen
Slap in de benen, kriebels in de buik en hoofd in de wolken: en dat alles door in Den Haag eventjes de deur voor haar open te hebben gehouden. Ja, ik kan wel zeggen dat ik een zwak heb voor Annie Clark, oftewel St. Vincent. Fenomenale gitariste, fantastische zangeres en waanzinnige songschrijver die van sprookjesmuziek gone mad steeds meer richting de indie fusion (is dat een genre?) gegaan. Helaas heb ik haar concert in Den Haag moeten missen, maar een dag later was ze op Crossing Border in Antwerpen - ondanks geluidsproblemen en een magere locatie - weer fenomenaal. Oh Annie, ik hou ook van jou.

Sharon Van Etten - Serpents (single, Jagjaguwar)
Je zou wel kunnen zeggen dat het label Jagjaguwar hoog heeft ingezet op singer/songwriter Sharon Van Etten. De gebroeders Dessner (The National), Beirut, Bon Iver en nog een heel blik indie-sterren figureren op haar aanstaande album dat in februari verschijnt, en op haar aanstaande tour wordt het voorprogramma verzorgd door afwisselend Shearwater en War on Drugs, ook niet de minste namen. Afgelopen week verscheen Serpents, de eerste single van dat nieuwe album, en die klinkt alvast veelbelovend. Wat een stem! Wat een sfeer! Sharon van Etten, een naam om in de gaten te houden.

Wilco live in 013 Tilburg (op 3VOOR12TV)
Zou ik me ervoor moeten schamen dat dit pas de eerste show van Wilco was die ik heb bijgewoond? Hoe dan ook: de band heeft me compleet omver geblazen. Hoogtepunt: de outro in Art of Almost, op het moment dat voor het eerst keihard op de snaredrum wordt gebeukt: overrompelend, ook dankzij de indrukwekkende lichtshow. Wow!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12