3VOOR12 Draait (week 46): Girls, Wilco en Jamie N Commons 3VOOR12 Draait (week 46): Girls, Wilco en Jamie N Commons

De favorieten van de redactie

, Atze de Vrieze

3VOOR12 Draait (week 46): Girls, Wilco en Jamie N Commons

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de Week
Lykke Li - I Follow Rivers (Magician remix) (Warner)

3VOOR12 Album van de Week
Summer Camp - Welcome To Condale (NEWS)

3FM Megahit
Guus Meeuwis ft. Gers Pardoel - Nergens Zonder Jou (Universal)

3FM Album van de Week
Snow Patrol - Fallen Empires (Universal)


DE TOP 10

1. Girls live in Melkweg 16-11-2011
"Wat mij betreft de juiste balans tussen valsigheid en preciezie, tussen intense verdrietigheig en catchy tunes." (Atze de Vrieze)
"Intens verdriet waar niet aan overgegeven wordt en krampachtig een vrolijk melodietje uitgeperst." (Chris Walraven)
"De urgentie knalt er vanaf en de muzikaliteit en technische details waren van enorm hoog niveau." (Erik Zwennes)

2. Wilco live in Vredenburg Leidsche Rijn 13-11-2011
"Wat mij betreft het concert van het jaar." (Willem van Zeeland)
"De man achter me gromde bij ieder nummer: godsamme, wat een band, wat een geluid, godsamme, wat is dit goed. En gelijk had hij." (Atze de Vrieze)

3. Jamie N Commons live op London Calling 12-11-2011
"Wie er was zag dat deze 22-jarige Brit met zijn Amerikaans klinkende Apocalyptische swamprock op elk festival terecht kan." (Atze de Vrieze)
"Na zijn eerste EP, The Baron, die eerder dit jaar uitkwam, kreeg hij een even subtiele en verlegen band om tijdens de optredens ongenadig over uit te halen." (Pepijn van Gils)

4. Maccabees – Pelican (single, Polydor/V2)
"Topsingle. On repeat." (Menno Visser)
"Smaakt naar meer!" (Roosmarijn Reijmer)

5. Song Van Het Jaar 2011 - Spotify (playlist)
"We zijn weer begonnen met de leukste verkiezing die er bestaat: de Song Van Het Jaar 2011." (Willem van Zeeland)

6. De Staat - Let It Snow (scroll naar 4 minuten)
"Doed voor een dikke glimlach maar vooral: steekt reteslim in elkaar." (Roosmarijn Reijmer)

7. Drake - Take Care (Cash Money/Universal)
"De opbouw, thematiek en te gekke producties zorgen voor een van de betere albums van het jaar." (Erik Zwennes)

8. Dominant Legs – Invitation (album, Lefse/Konkurrent)
"Voor mensen die van leuke liedjes houden dus nu een tip op de Luisterpaal." (Menno Visser)

9. ZZT - Partys Over Earth
"Wat een energie en wat een strakke productie." (Chris Walraven)

10. Bosco Delrey - Everybody Wah (album, Mad Decent/V2)
"Bosco Delrey heeft eerder dit jaar een prachtig en divers popalbum uitgebracht bij Diplo’s label Mad Decent. Nu ook in Nederland uit en hopelijk komt meneer hier ook nog spelen." (Erik Zwennes)


De lijstjes:

WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Wilco - Vredenburg - Utrecht (concert)

Wat mij betreft het concert van het jaar, majestueus geopend met het 12 minuten durende One Sunday Morning als eerste en het met een spetterende gitaarsolo gelardeerde The Art Of Almost als derde nummer. Wilco speelde met een  muzikaal vakmanschap zoals je dat zelden ziet en het had voor mij nog uren door mogen gaan.

Graham Central Station - 3FM Studio - Hilversum (sessie)
Ga ik met Roosmarijn Reijmer bij Giel op bezoek om de stembussen voor de Song Van Het Jaar 2011 te openen en wie komen we daar tegen? Larry Graham! De grootmeester gaf een funk-college met een vette medley, een magistrale coverversie van Moves Like Jagger van Maroon 5 en natuurlijk zijn eigen Jam. De beelden staan op de site van Giel, moet je echt even zien.

Song Van Het Jaar 2011 - Spotify (playlist)
We zijn weer begonnen met de leukste verkiezing die er bestaat: de Song Van Het Jaar 2011. Op Spotify zijn 184 van de genomineerde 200 tracks terug te vinden in een speciale playlist. Mijn Top 5: Spinvis, Black Keys, Vanderbuyst, Givers en De Staat.


ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:

De Staat - Let It Snow (scroll naar 4 minuten)
Er komt een kerstverzamelaar uit met Nederlandse bands die bekende kersliedjes coveren. Moke, Makebelieve, Goivanca... ze halen het allemaal niet bij De Staat. Hun Let It Snow noemde Torre gisterenavond in 3VOOR12 Radio een slachtfeest. Bijbehorende clip is coming up (teaser hier), goed voor een dikke glimlach maar vooral: steekt reteslim in elkaar.

Maccabees - Pelican
Drie albums onderweg, veel fans en respect van medemuzikanten, maar de grote doorbraak wil nog maar niet komen voor de Maccabees. Afgelopen jaar hebben alle vijf de bandleden apart liedjes geschreven en die uiteindelijk samengebracht in de opname studio waar ook Jesus and Mary Chain opnam. Het eerste resultaat van die sessies is woensdag online verschenen: Pelican. Smaakt naar meer!

First Aid Kit - Lion's Roar
Dit liedje klinkt nu al als een blues country klassieker. Het had gezongen moeten worden door een whiskey drinkende, sigaren rokende brok van een vent zoals Johnny Cash, maar in plaats daarvan zijn het twee Zweedse meisjes van 18 en 21. Wonderlijke combinatie, maar voor mij werkt ie wel. Dit is het liedje dat ik deze week op onverwachte momenten ineens in mijn hoofd heb zitten.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Wilco live in Vredenburg Leidsche Rijn 13-11-2011

Art Of Almost - het razende openingsnummer van de nieuwe plaat - was mijn live hoogtepunt van het jaar. Ik sprong wederom letterlijk  op uit mijn stoel bij de slotakkoorden van het nummer, net als de jongen voor me. De man achter me gromde bij ieder nummer: godsamme, wat een band, wat een geluid, godsamme, wat is dit goed. En gelijk had hij. Wilco was groots, super muzikaal en speelt volgens zijn eigen regels. Een van de beste concerten van het jaar.

Girls live in Melkweg 16-11-2011
Lust For Life van de Amerikaanse band Girls moet wel de meest ironische songtitel ooit zijn. Maar de vreugdeloosheid die deze band uitstraalt is juist wat hem intrigerend maakt. Wat mij betreft de juiste balans tussen valsigheid en preciezie, tussen intense verdrietigheig en catchy tunes. Onder het motto: ik heb geen zin om te janken, maak me godverdomme aan het lachen.

Jamie N Commons live op London Calling 12-11-2011
Hij speelde als allereerste op de zaterdagavond, om half zeven in de kleine zaal. De meeste bezoekers zaten op dat moment nog rustig aan de dis, maar wie er was zag dat deze 22-jarige Brit met zijn Amerikaans klinkende Apocalyptische swamprock op elk festival terecht kan.


CHRIS WALRAVEN DRAAIT:

Azealia Banks live @ London Calling, 12-11-2011
Het optreden duurde slechts een kwartiertje, maar wat een heerlijke power had Azealia Banks in de kleine zaal van Paradiso voor haar eerste Nederlandse optreden. Rauwer en harder dan veel van heer mannelijke collega's, maar toch vrouwelijk. Geweldig bliksemoptreden.

Girls live @ Melkweg, 16-11-2011
Girls balanceerde in de Melkweg nog meer dan op plaat op de scheidslijn tussen vrolijk en verdrietig. Intens verdriet waar niet aan overgegeven wordt en krampachtig een vrolijk melodietje uitgeperst. Alsof Christopher Owens als jongetje huilend over straat huppelt. In werkelijk zal het niet gebeurd zijn, maar het beeld is er niet minder indrukwekkend door.

ZZT - Partys Over Earth
De laatste platen van Tiga en Zombie Nation stammen beide alweer uit 2009 en dit jaar slaan de twee de handen ineen onder de naam ZZT. Over deze naar een computerspelletje genoemde naam brachten ze een paar jaar geleden al het nummer The Worm uit, dat ik veel draaide in dj-sets. Nu is er dus een heel album en nog altijd niet geschikt voor thuis op de bank, maar wat een energie en wat een strakke productie. 9 december staat Tiga in de Melkweg met zijn Turbo label. Ik hoop er die avond lekker veel van deze plaat gedraaid gaat worden.


MENNO VISSER DRAAIT:

Maccabees – Pelican (single, Polydor/V2)
Een van de weinige singles waar het waard over is om te twitteren dit jaar: topsingle. On repeat.
 
Dominant Legs – Invitation (album, Lefse/Konkurrent)
Collega Erik Zwennes hamert er al maanden op. En ja, het zijn inderdaad leuke liedjes. Voor mensen die van leuke liedjes houden dus nu een tip op de Luisterpaal.
 
Spector (live @ Paradiso, London Calling, 11-11-2011)
Een van de weinige lichtpuntjes van het festival. Kaiser Chiefs, maar dan van nu.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Girls live in Melkweg 16-11-2011
In de sterkte bezetting ooit gaf de band rondom Chris Owens een sterk optreden. Niet iedereen was te spreken over de uitstraling van de band, maar wat wil je met twee junks als spil. De urgentie knalt er vanaf en de muzikaliteit en technische details waren van enorm hoog niveau. Een van de betere optredens van het jaar.

Bosco Delrey - Everybody Wah (album, Mad Decent/V2)
Dat er nog verschillende releasedata zijn per continent/land van diverse te gekke albums is om gek van te worden. Voor even doen we allemaal alsof het nog 1995 is? Anyhoe, Bosco Delrey heeft eerder dit jaar een prachtig en divers popalbum uitgebracht bij Diplo’s label Mad Decent. Nu ook in Nederland uit en hopelijk komt meneer hier ook nog spelen. Een gigantische aanrader.

Drake - Take Care (Cash Money/Universal)
Het is geen makkelijk album, die nieuwe Drake, maar wel echt een geheel. De opbouw, thematiek en te gekke producties zorgen voor een van de betere albums van het jaar. Tekstueel en technisch is Drake gegroeid. Hij spit diverser en zijn ijdelheid en dedain zijn nu veel meer in balans met zijn leeftijd en hoorbare plezier. Crew Love met The Weeknd staat vandaag op repeat.


PEPIJN VAN GILS DRAAIT:

Jamie N Commons – Nina (Luv Luv Luv)
Vorige week voor eerst gezien op London Calling. Hij maakte op mij een enorme indruk vanwege zijn bescheiden en verwonderde indruk die hij maakte, alsof hij geen idee had waar hij was. Na zijn eerste EP, The Baron, die eerder dit jaar uitkwam, kreeg hij een even subtiele en verlegen band om tijdens de optredens ongenadig over uit te halen. Het nummer Nina op de nieuwe EP The Preacher is daar een mooi voorbeeld van. Een volle minuut waarin Commons de tijd neemt om een prachtige, langzaam aanzwellende intro in te zingen.

Barton Fink – Dicey Street Blues (Self-Release)
De in Moskou geboren broers Vagan en Charly Aden zijn de drijvende kracht achter de viermansformatie, die uit Montreal, Canada komt. Samen zijn ze in staat de laatste ontwikkelingen in de muziek op een authentieke manier te integreren in de heersende populaire stijlen. Een goed voorbeeld was het nummer Dicey Street Blues, waarmee ze hun leeftijdsgenoten even een jaartje voor waren. In maart dit jaar kwam een nieuwe EP uit.

Snow Patrol - Fallen Empires (Universal)
Voor mijn neus ligt het nieuwe album van Snow Patrol, Fallen Empires. De alternatieve rockband is na het succesvolle laatste album verplichtte kost. Het album werd in verschillende studio’s met verschillende platenmaatschappijen opgenomen. De nieuwe plaat schurkt net zoals hun laatste werk stevig tegen de elektronica aan. Op de titelsong Fallen Empires lijkt die symbiose langzaam compleet te worden, en lijkt een open sollicitatie voor de Soundtrack van de nieuwe James Bond film Skyfall, die volgend jaar uitkomt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12