3VOOR12 bespreekt Album van de Week (47): Summer Camp 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (47): Summer Camp

Welcome To Condale is een frisse, jeugdige ode aan de romatische films van de jaren ‘80

, Christiaan Walraven

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (47): Summer Camp

Welcome To Condale is een frisse, jeugdige ode aan de romatische films van de jaren ‘80

Christiaan Walraven ,

De tweede helft van het afgelopen decennium was in het Britse muzieklandschap onlosmakelijk verbonden met de jaren '80. Na bands als Bloc Party en Franz Ferdinand zou Summer Camp makkelijk weggezet kunnen worden als het zoveelste Britse bandje dat zich laat inspireren door dat decennium. Daarmee wordt Summer Camp echter te kort gedaan. Welcome To Condale van Summer Camp is deze week 3VOOR12 Album van de Week.

Welcome To Condale is een frisse, jeugdige ode aan de romatische films van de jaren ‘80

De tweede helft van het afgelopen decennium was in het Britse muzieklandschap onlosmakelijk verbonden met de jaren '80. Na bands als Bloc Party en Franz Ferdinand zou Summer Camp makkelijk weggezet kunnen worden als het zoveelste Britse bandje dat zich laat inspireren door dat decennium. Daarmee wordt Summer Camp echter te kort gedaan. Het Londense duo zet een kruising neer tussen hun Britse roots en een Amerikaans geluid tussen Wavves en Ariel Pink. Welcome To Condale van Summer Camp is deze week 3VOOR12 Album van de Week.

multi-instrumentalist Jeremy Warmsley and zangeres Elizabeth Sankey, die samen Summer Camp vormen, laten zich naar eigen zeggen inspireren door films van John Hughes uit de jaren '80. Waar Hughes' films The Breakfast Club en Weird Science plaats vinden in het fictieve Shermer, een buitenwijk van Chicago, verhaalt Summer Camp's debuutalbum Welcome To Condale over het fictieve Condale, een buitenwijk van Los Angeles. Het is een passend beeld bij de jeugdige, enthousiaste en zomerse (hoe kan het ook anders met zo'n bandnaam) muziek.

Opener Better Off Without You laat gelijk Summer Camp van zijn beste kant zien. Het voegt disco-invloeden toe aan electro-pop om samen met de mooie stem van Sankey te komen tot een van de leukste nummers die de afgelopen tijd is uitgekomen op het gebied van 80's revival. Even later begint I Want You als Depeche Mode met vrouwelijke zang, maar eindigt in een duister dansbaar geheel dat doet denken aan Crystal Castles' Celestica.

Het sterkste nummer op de plaat is Down. Met zijn tweeënhalve minuut is het een korte track, maar het enthousiaste nummer geeft het gevoel weer van een jeugdige verliefdheid; een onschuldige, maar intense relatie met een schoolliefje waarin alles nog ontdekt wordt. Aan het einde van de plaat lijkt deze relatie weer verbroken te worden op het nummer Ghost Train, dat opent met een fragment uit Cameron Crowe’s Say Anything… uit 1989: “I'm sorry, it's just that you're a really nice guy and we don't want to see you get hurt. “ “I want to get hurt!” Een passende opening voor een nummer over een gebroken hart. “The slow train brought you to me. / Fast train sent you back, / Sent you far from me and I'm Alone.”

Het jeugdig enthousiasme waarmee Welcome To Condale doorspekt is, komt op het slotnummer 1988 nog een keer mooi naar voren. Er zit een soort Time Of My Life gevoel over het nummer en refereert daarmee weer aan Dirty Dancing uit 1987. Van begin tot eind lijkt Summer Camp Welcome To Condale uitgedacht te hebben, maar het album klinkt desalniettemin spontaan en fris. Vorig jaar op London Calling en dit jaar op Eurosonic was de band er nog niet helemaal klaar voor, maar we geven de band na het horen van dit uitstekende debuutalbum dit weekend op Le Guess Who? graag een tweede kans.

Welcome To Condale van Summer Camp komt uit bij Moshi Moshi/NEWS en is nu te beluisteren op de luisterpaal. Summer Camp speelt zaterdag 26 november op Le Guess Who in Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12