3DOC12: Pillenpopper Paul Williams blijkt Still Alive 3DOC12: Pillenpopper Paul Williams blijkt Still Alive

Maar kijkt niet graag terug op de lelijke seventies

, Robert Lagendijk

3DOC12: Pillenpopper Paul Williams blijkt Still Alive

Maar kijkt niet graag terug op de lelijke seventies

Robert Lagendijk ,

Kort door de bocht: in Paul Williams Still Alive volgt filmmaker Stephen Kessler zijn jeugdheld songwriter Paul Williams die in de jaren 80 ten onder ging aan drank en drugs. Er is een probleem Williams houdt anderhalf uur zijn kaken stevig op elkaar. Pas in de laatste minuut laat hij zijn tanden zien. Kessler weet toch een prachtig portret te schetsen in een documentaire die constant schuurt.

Maar kijkt niet graag terug op de lelijke seventies

De relatie tussen documentairemaker en zijn onderwerp is vaak bepalend voor de algehele sfeer van de film. Er is natuurlijk toestemming nodig om iemand langere tijd te volgen en te interviewen. Daarnaast moet iemand bereid zijn om een kijkje in zijn leven te geven en bovenal helpt het als je een praatgraag onderwerp hebt. Het probleem dat filmmaker Stephen Kessler heeft is dat hij vooral wil terugblikken, terwijl de ogen van zijn sujet Paul Williams vooral op de toekomst gericht zijn.

Paul Williams heeft een boeiend cv. Hij schreef niet alleen prachtige nummers (onder meer voor The Carpenters, Barbara Streisand en Kermit) die wereldwijd bekend werden en waarvoor hij Oscars, Edisons en heel veel geld ontving, hij was ook acteur, scriptschrijver en vooral tv-persoonlijkheid. Met zijn lengte (nog geen anderhalve meter), blonde seventies coupe, hysterische kleding en meekleurende brillenglazen was hij al gauw een karikatuur van zichzelf: Bob de Rooij on acid. Hij verscheen knetterstond op tv. Iedereen vond het mooi, tot hij er aan onderdoorging. Williams is inmiddels niet meer dan een herinnering aan de jaren zeventig: met het hele gezin voor de buis en naar The Late Night Show kijken. Klatergoud, showtunes en bezwete koppen. Williams was er meer dan vijftig keer te gast.

Kessler verdiende zijn brood voornamelijk met commercials en had twee geflopte Hollywood komedies op zijn naam staan toen hij besloot zijn jeugdidool met de camera te volgen. Williams is inmiddels zestien jaar nuchter en blijkt hertrouwd. Opvallend is dat de camerageilheid van weleer bij Williams geheel verdwenen is. Hij is zich bewust van Kessler en reageert constant nukkig op het zijn camera. Ook zijn vrouw, manager en kinderen kijken de hele tijd verbaasd en ongemakkelijk de lens in.

Paul Williams Still Alive is een knappe film die negentig minuten lang schuurt. Williams speelt golf, Williams treedt op in een bijzaaltje van een hotel, Williams treedt nog eens op – nu in een casino, Williams doet een toertje op de Filippijnen. Toch kijken we - hoewel het er alle schijn van heeft - niet naar een wereldster op zijn retour. De aap komt na twee jaar en vier maanden filmen uit de mouw. Dat is drie minuten voor het eind van de film.

Kessler geeft een mooi kijkje in het leven van een documentairemaker. Als hij begint te filmen is hij een fan van Williams, hij eindigt als vriend van iemand die liever naar de toekomst kijkt. Kessler had ervoor kunnen kiezen om het beeld van een grote ster op zijn retour neer te zetten. Hij had ook - zoals Williams op een gegeven moment voorstelt – de Paul en Stephen Show, een soort toneelstukje, kunnen maken. Maar hij heeft uiteindelijk voor een spannende, respectvolle montage gekozen, waarin je evengoed een mooi beeld krijgt van de over the top seventies en het leven er na.

Schrijf je gratis in voor de 3VOOR12 Nieuwsbrief en ontvang zes euro korting op een ticket.
Naast dit artikel vind U een kortingsbon. U kunt deze bon online gebruiken of direct aan de kassa inwisselen. Bij een online aankoop ontvangt u per email een aankoopbevestiging. Op vertoon van deze aankoopbevestiging en tegen inlevering van uw coupon ontvangt u uw toegangsbewijs bij de kassa van IDFA.

VPRO/3VOOR12: Rockumentaries: 3DOC12
24 november, Pathé De Munt, zaal 11, Vijzelstraat 15
Aanvang 19:00 uur!
Na afloop ben je welkom op de afterparty in Escape Lounge op het Rembrandtplein 11
Tickets kosten 28 euro. Met kortingsbon maar 22 euro!
Online bestellen kan vanaf nu via IDFA.nl.
De interesse is elk jaar groot, zorg dat je op tijd reserveert

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12