Videoclip C-mon & Kypski leidt eigen leven

Video gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en tentoongesteld in Wenen

Jochem Boom ,

De videoclip voor het nummer More Is Less van C-mon & Kypski leidt een heel eigen leven. De clip wordt nu gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en reist de wereld rond voor kunstmanifestaties.

Video gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en tentoongesteld in Wenen

De videoclip voor het nummer More Is Less van C-mon & Kypski leidt een heel eigen leven. De clip wordt nu gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en reist de wereld rond voor kunstmanifestaties. Iedereen kan in de clip terechtkomen als je naar de website www.oneframeoffame.com gaat en daar de instructies volgt. Fans kunnen in de clip komen door met een webcam een foto te maken waarop hij een pose van één van de bandleden nadoet. De website staat nog altijd online en ververst ieder uur de foto's die worden gebruikt.

De onderzoekers van de New York University's Courant Institute of Mathematical Sciences gebruiken de clip nu voor het ontwikkelen van een herkenningsalgoritme waarmee ze computers 'zicht' willen geven. Het algoritme moet menselijke vormen leren herkennen in uiteenlopende omgevingen en poses.

Hoe de onderzoekers van de New York University of Science and Arts op het spoor kwamen van de videoclip en wat ze precies doen is Simon Akkermans alias C-mon nog steeds niet helemaal duidelijk. "We zagen dit soort dingen totaal niet aankomen. We wisten helemaal niet dat de clip voor dat onderzoek werd gebruikt tot de BBC ons vroeg voor een interview hierover. Waarschijnlijk hebben de onderzoekers de clip gevonden op internet, zoals dat tegenwoordig gaat."

More Is Less wordt niet alleen voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt. De clip krijgt ook aandacht van verschillende kunstmanifestaties. Akkermans: "Ik heb altijd gedacht dat de video uiteindelijk een eigen leven zou gaan leiden. Maar het is ook wel bizar dat je een jaar later nog steeds aanvragen binnen krijgt van geïnteresseerdden. We hebben nu bijvoorbeeld een aanvraag binnen voor vertoning op de kunstbiënnale in Wenen."

Ondertussen is Akkermans in zijn studio in Kytopia druk aan het werk met de Utrechtse mc Kapabel. De rapper is de afgelopen jaren al met verschillende projecten voorbij gekomen. In 2007 kwam zijn solodebuut uit, hij werkte samen met rapper Perceptie, speelde samen met Tjeerd Bomhof in De Kleine Komedie en stond eind vorig jaar op de vijfde Hollandse Nieuwe compilatie met een track met dubstep producer Broeky D. Akkermans: "Het project heet avonduren en komt na de zomer pas uit. Voor die tijd is het project al te zien op de Kytopia dag op het Oerol festival op Terschelling."