Vanderbuyst trapt marathontour met Saxon af in Uden Vanderbuyst trapt marathontour met Saxon af in Uden

"Dank voor de support, het wordt een zware maand!"

, Atze de Vrieze

Vanderbuyst trapt marathontour met Saxon af in Uden

"Dank voor de support, het wordt een zware maand!"

Atze de Vrieze ,

De zelfverklaarde Dutch hard rock assault Vanderbuyst is begonnen aan een tour van een maand met de Britse veteranen Saxon. De aftrap werd verricht in een zweterige Pul in Uden. 3VOOR12 was erbij.

"Dank voor de support, het wordt een zware maand!"

Het is warm in De Pul in Uden. Het is overal in Nederland warm op deze zondag, maar in De Pul in Uden lopen de zweetdruppels al over je gezicht voor je begint te headbangen. Uitdrukkelijke wens van Biff Byford. De inmiddels zestigjarige zanger van heavy metal band Saxon wil geen airco aan in de zaal. Hij heeft nog een tour voor de boeg van een paar maanden en wil geen kou vatten. Los daarvan is de archaïsche muziek van Saxon kennelijk onuitroeibaar. Vijfendertig jaar geleden al was de band een van de voortrekkers van de New Wave Of British Heavy Metal. "Dat is het mooie", zegt Bidi, manager van de Nederlandse band Vanderbuyst, die de komende maand mee gaat op Europese tour. "Als je in dit genre doorbreekt, hoef je niet bang te zijn dat je over drie jaar niet meer hip bent."

Vanderbuyst is 3VOOR12's Hollandse Nieuwe van de Maand. De band was al langer in het vizier, maar met de zomerfestivals voor de deur gaat het ineens hard met het hardrocktrio. De band hoopt van de tour met Saxon terug te komen als een geoliede machine. De ramvolle Pul in Uden is met 650 bezoekers de kleinste show van de tour. In Parijs trekt Saxon 3.000 mensen. "Veel spelen, veel leren, dat is het doel", zegt zanger Jochem Jonkman na afloop van het eerste optreden. "Elke avond na een show in het busje naar de volgende stad. Als we overal zo ontvangen worden als hier vanavond, wordt deze tour een warm bad." "We zien deze tour als een investering", zegt Willem Verbuyst, de gitarist en het brein van de band.  

"We hebben alleen even kort kennis gemaakt met Saxon", zegt Verbuyst. "In de loop van de tour zal dat vast uitgebreider gebeuren. Ze zijn redelijk open. Ik herinner me van The Answer dat ze anderhalf jaar met AC/DC getoerd hebben en Angus Young niet een keer ontmoet hebben." Biff Byford staat vanavond alvast goedkeurend toe te kijken naar het compacte Hollandse trio, dat een zweterige heavy metal boogie set neerzet. "Het beste nummer van Saxon? Wheels Of Steel", zegt Verbuyst. "Simpel, een goede riff, meezingbaar, iedereen pikt het op." "Maar als je goed luistert, zit het verdomd slim in elkaar", zegt Jonkers aan. "Het is muziek met een overwinningsgevoel."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12