Tickethandelaren: "Bij ons zijn geen Lowlands-kaarten ongeldig gemaakt" Tickethandelaren: "Bij ons zijn geen Lowlands-kaarten ongeldig gemaakt"

Mojo wil geen getroffen bureaus aanwijzen

, Atze de Vrieze

Tickethandelaren: "Bij ons zijn geen Lowlands-kaarten ongeldig gemaakt"

Mojo wil geen getroffen bureaus aanwijzen

Atze de Vrieze ,

Deze week maakte concertorganisator Mojo bekend 278 kaarten voor Lowlands ongeldig gemaakt te hebben. Het zou gaan om kaarten die via online ticketbureaus voor veel geld verhandeld werden. Maar volgens Sebastian Monteban van Worldticketshop, het grootste online ticketplatform van Nederland, klopt dat verhaal niet. "Ik heb nog van geen enkele verkoper op ons platform vernomen dat bij hen kaarten ongeldig zijn gemaakt."

Mojo wil geen getroffen bureaus aanwijzen

Deze week maakte concertorganisator Mojo bekend 278 kaarten voor Lowlands ongeldig gemaakt te hebben. Het zou gaan om kaarten die via online ticketbureaus voor veel geld verhandeld werden (de nummers van de kaarten staan hier). Maar volgens Sebastian Monteban van Worldticketshop, het grootste online ticketplatform van Nederland, klopt dat verhaal niet. "Ik heb nog van geen enkele verkoper op ons platform vernomen dat bij hen kaarten ongeldig zijn gemaakt. Ik weet niet welke kaarten ze dan ongeldig gemaakt hebben, misschien tickets die via Marktplaats verkocht werden?"
 
Naar eigen zeggen heeft Monteban namens Worldticketshop intensief contact met tien verkopende partijen voor Nederland op zijn platform, volgens hem de belangrijkste spelers in de markt. Worldticketshop werkt als een soort marktplaats voor tickethandel. Bente Bollmann van Lowlands ontkent het verhaal van het Groningse ticketplatform. Volgens hem gaat het wel degelijk om kaarten van 'de bekende ticketbureaus', die met naam en toenaam genoemd worden op website Weet Waar Je Koopt. Toch wil hij niet zeggen om welke bedrijven het concreet gaat. "In het verleden hebben we dat wel gedaan, maar we merken dat mensen die een kaartje gekocht hebben bij een van de niet genoemde bedrijven het gevoel hebben dat ze veilig zijn. Onterecht. Bovendien merken we dat handelaren onderling samenwerken. Om aan een order te kunnen voldoen, schakelen bedrijven soms een collega in."
 
Volgens de Lowlands-woordvoerder zijn dit jaar al een aantal mensen de dupe geworden van malafide praktijken, waarbij hij onder meer het bedrijf Pepe Tickets noemt als onbetrouwbaar. "Ook hebben we de indruk dat steeds meer handelaren uitwijken naar Marktplaats. Het komt regelmatig voor dat iemand voor 600 euro twee kaarten koopt, het geld overmaakt en de volgende dag ziet dat de account van de verkoper verdwenen is." Mojo-jurist Ruben Brouwer sluit zich bij het verhaal van Bollmann aan en stelt bovendien dat zijn bedrijf geen enkele reden heeft om leugens te verkopen. "Het ongeldig maken van kaarten levert altijd negatieve publiciteit op, toch kiezen we ervoor om het te doen."
 
Toch is wel degelijk een reden te bedenken waarom Mojo zou zeggen kaarten ongeldig te maken, zonder het daadwerkelijk te doen. De klanten van tickethandelaren worden immers afgeschrikt, zonder dat daadwerkelijk mensen gedupeerd worden. Wellicht een effectieve vogelverschrikker, denkt Monteban. "Bovendien is het uitstekende marketing voor het festival. De tickets worden opnieuw verkocht, er is weer vraag naar het festival." Ook Keje Molenaar van branchevereniging EUSTA (die overigens door Mojo niet wordt erkend) heeft van zijn achterban nog niets gehoord.
 
En zo wordt de strijd tussen Mojo en de tickethandelaren een soort loopgravenoorlog. De enige die uitsluitsel kunnen geven zijn gedupeerde klanten van ticketbureaus. Volgens Bente Bollmann hebben zich bij het festival nog geen teleurgestelde festivalgangers gemeld. Dat zegt niet alles, want om verhaal te halen moeten kopers zich melden bij het ticketbureau waarmee ze zaken gedaan hebben. EUSTA-leden beloven zelfs 120% van de aankoopprijs terug te geven. Mogelijk weten veel eigenaren van ongeldig gemaakte tickets van niets. Ook bij 3VOOR12 hebben zich na herhaalde oproepen op verschillende dagen via sociale media Twitter en Facebook voorlopig geen gedupeerden gemeld.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12