Slimme actie lanceert hiphopsensatie Odd Future in Nederland Slimme actie lanceert hiphopsensatie Odd Future in Nederland

Gratis optreden in uitverkochte Paradiso

, Erik Zwennes

Slimme actie lanceert hiphopsensatie Odd Future in Nederland

Gratis optreden in uitverkochte Paradiso

Erik Zwennes ,

Het gebeurt niet vaak dat een nieuwe act wordt geïntroduceerd voor een uitverkochte Paradiso. Binnen twee minuten was de gehele kaartregistratie voor het optreden van Odd Future voltooid. ‘Registratie’, omdat het optreden gratis was. Het bleek een slimme en wellicht noodzakelijke keuze van de poptempel en platenlabel XL.

Gratis optreden in uitverkochte Paradiso

Het gebeurt niet vaak dat een nieuwe act wordt geïntroduceerd voor een uitverkochte Paradiso. Binnen twee minuten was de gehele kaartregistratie voor het optreden van Odd Future voltooid. ‘Registratie’ geen verkoop, omdat het optreden gratis was. Het bleek een slimme en wellicht noodzakelijke keuze van de poptempel en platenlabel XL. Koninginnedag 2011 stond voor zo’n twaalfhonderd man en een nog veel grotere online community in het teken van Odd Future Wolf Gang Kill Them All.


Op 10 mei verschijnt bij XL het nieuwe album van rapper en producer Tyler, the Creator (20) getiteld Goblin. Tyler is de oprichter en het gezicht van collectief Odd Future Wolf Gang Kill Them All (ook wel Odd Future of OFWGKTA) dat sinds 2007 aan de weg timmert. De afgelopen maanden werden de jonge artiesten uit Los Angeles zowaar een grote hype ondersteund door frisse mixtapes, sterke singles, bizarre video’s, pakkende tweets, wilde liveshows en spraakmakende televisieoptredens. Volgens sommigen hebben we te maken met een nieuwe Wu-Tang Clan: een jong collectief begenadigde artiesten, schijnbaar uit het niets, die wars van hiphopconventies het genre verbreden.


Op basis hiervan is de promo rondom Goblin in Amerika al goed op gang. In Europa begint de aandacht te komen, zo staat Tyler, the Creator deze week op de cover van NME en stond er een groot artikel in het NRC. Een Europese promotour leek label XL toch geen slecht idee. Maar aangezien Tyler geen solo-optredens geeft en Koninginnedag traditioneel een lastige dag is voor poppodia, werd besloten tot een alternatieve aanpak. Een groot deel van Odd Future werd ingevlogen en in Nederland werd een gratis optreden gepland. Simon Downing, Nederlands promotor voor XL, vertelt dat niemand in durfde te schatten hoe de opkomst zou zijn, wat men er voor over zou hebben en of iedereen wel op zou komen dagen. “We dachten aan een buitenpodium, maar vanwege veiligheidsvoorschriften bleek dit feitelijk onmogelijk. Kees Heus, programmeur van Paradiso, zat al lang te azen op de groep en Paradiso bleek een logisch alternatief.”


Het gratis optreden werd mogelijk omdat XL de vliegtickets en hotels betaalde en Paradiso de gage, die uit consumpties terugverdiend kon worden. Downing: “In je eigen kring hoor je wel rumoer rond de groep, maar de dagen voor Koninginnedag begon ik toch te twijfelen.” Binnen twee minuten na de opening van de registratie waren de toegangskaarten uitverkocht. Eerst zouden de balkons dicht blijven, maar zaterdagmiddag bleek ondanks het weer en de Amsterdamse drukte, de opkomst al snel zo goed dat deze open gingen. Zo’n twaalfhonderd man ging compleet los met Tyler, the Creator, Hodgy Beats, Left Brain en dj Syd tha Kyd. Een moshpit was al snel een feit, iemand sprong van het balkon op het podium, er werd en masse gecrowdsurft en het optreden eindigde in een massale stage invasion. De show was erg rommelig en slecht verstaanbaar, maar kende ondanks het ontbreken van een setlist wel momenten van rust en extase.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12