Houses brengt in september debuutalbum Clean Life uit Houses brengt in september debuutalbum Clean Life uit

Amsterdammers tekenen bij platenlabel PIAS

, Tamara Jansen

Houses brengt in september debuutalbum Clean Life uit

Amsterdammers tekenen bij platenlabel PIAS

Tamara Jansen ,

Het gaat hard met Houses. Sinds de release van de EP End of Story in september vorig jaar zijn ze 3VOOR12 Selecteert geweest, hebben ze de befaamde minuut in De Wereld Draait Door gedaan en het voorprogramma van de clubtour van Dazzled Kid. Deze week tekende de band bij PIAS en Houses is nu bezig met het afronden van het debuutalbum. Clean Life moet in september uitkomen.

Amsterdammers tekenen bij platenlabel PIAS

Het gaat hard met Houses. Sinds de release van de EP End of Story in september vorig jaar zijn ze 3VOOR12 Selecteert geweest, hebben ze de befaamde minuut in De Wereld Draait Door gedaan en in het voorprogramma van de clubtour van Dazzled Kid. Deze week tekende de band bij PIAS en Houses is nu bezig met het afronden van het debuutalbum. Clean Life moet in september uitkomen.

Alle nummers zijn in een kleine twee weken opgenomen in de Basementstudio in Den Haag, nu nog mixen en masteren. “Het afronden van de plaat gaat nog dik een maand duren”, vertelt Ella van der Woude, zangeres van de band. “Eind september moet Clean Life uitkomen. Een precieze datum is nog niet geprikt.” Ze wil nog niet teveel vertellen over het album of de titel. “Als je straks de plaat beluistert, begrijp je de titel. Het ondersteunt de inhoud.  De liedjes zijn gevarieerd. Het wordt geen conceptalbum, er zit geen lijn of een diepgaand verhaal achter het geheel.”

Wel is te horen dat de band zich heeft ontwikkeld sinds het uitbrengen van de EP. “Op het album staan wat oudere songs, maar ook hele nieuwe. De ontwikkeling is duidelijk te merken. Waaraan je het kan horen is lastig uit te leggen, maar de dynamiek tussen ons als band is gegroeid en duidelijk merkbaar. Iedereen heeft zijn instrument beter leren kennen, maar ook elkaar. We zijn een familie geworden en daar profiteren we van.”

De leden van Houses denken meer na voor ze beginnen met opnemen. “We hebben veel geleerd bij het opnemen van End of Story. Voor Clean Life hebben we alles van tevoren geregeld. Niets mocht aan het toeval worden overgelaten. Ook op schrijfgebied zijn we ontwikkeld. We hebben allemaal meer een mening gevormd, wat heeft geresulteerd in veel ideeën." De band heeft nu een duidelijk doel voor ogen. “We zijn veel bewuster geworden. Tijdens het opnemen van de EP hebben we ons nog veel laten leiden door adviezen van buitenaf. Daar zijn we erg blij mee, want het heeft ons geholpen. Maar uiteindelijk was het resultaat meer lo-fi dan we aanvankelijk wilden. Voor Clean Life hebben we de tijd genomen. Wat willen we en hoe? We hebben eerst alle nummers uitgewerkt en zijn daarna pas de studio ingedoken.”

Twee nummers van EP End of Story zijn straks ook te vinden op de plaat: Stay With Me en Suicide. “Het zijn mooie liedjes en albumwaardig. Ze werken goed bij het publiek en we zijn er nog niet klaar mee.” Een aantal nieuwe songs worden ook al live gespeeld. “Dat is zo leuk. We zitten helemaal in de nieuwe plaat, we zijn er continu mee bezig. We kunnen niet wachten om alles straks te laten horen aan iedereen.” In juni komt de eerste single uit. Welk nummer dat wordt weet de band nog niet.

Ook heeft de band deze week een contract getekend bij PIAS. Dat was volgens Van der Woude een lang proces. “Mark Frieswijk (PIAS), heeft ons een tijdje gevolgd en benaderd voor een samenwerking. PIAS is een prettig label waar wij ons, als band, goed bij voelen. Op het moment kan het alleen maar positieve gevolgen hebben. Het artistieke gedeelte van de plaat is af, daar is geen invloed meer op. En straks zorgen ze dat Clean Life in alle platenzaken ligt.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12