Hollandse Nieuwe van de Maand: Vanderbuyst Hollandse Nieuwe van de Maand: Vanderbuyst

Brabantse hardrockers gehele maand mei in de schijnwerpers

, Redactie 3VOOR12

Hollandse Nieuwe van de Maand: Vanderbuyst

Brabantse hardrockers gehele maand mei in de schijnwerpers

Redactie 3VOOR12 ,

De Brabantse hardrockformatie VanderBuyst is Hollandse Nieuwe van de Maand mei. De band bestaat sinds de lente van 2008 en is ontstaan uit de band Powervice. Vorig jaar verscheen het debuutalbum van Vanderbuyst, geënt op de grote rockhelden uit de jaren zeventig en tachtig.

Brabantse hardrockers gehele maand mei in de schijnwerpers

De Brabantse hardrockformatie Vanderbuyst is Hollandse Nieuwe van de Maand mei. De band bestaat sinds de lente van 2008 en is ontstaan uit de band Powervice, een retrorockband die na enige tijd uit elkaar viel. Hieruit ontstonden drie nieuwe bands: Hooghwater, The Devil’s Blood en nu dus Vanderbuyst. Vorig jaar verscheen het titelloze debuutalbum van VanderBuyst, geënt op zeventiger en tachtiger jaren rock. In korte tijd verovert de groep de podia en harten van hardrockminnend Nederland en ver daarbuiten. Vooral onze oosterburen lopen warm voor de ruige rockers. Ook ontving de band een uitnodiging voor festivals Metal Camp in Slovenië en Metal Magic in Denemarken. Ook Rock Hard in het Duitse Gelsenkirchen staat op de agenda. Dinsdagavond 3 mei spelen de Brabanders live in 3VOOR12RADIO.

De zanger van Vanderbuyst heet Jochem Jonkman, maar gitarist Willem Verbuyst is de naamgever van de band. Geen toeval, daar virtuoos gitaarspel de basis vormt van de muziek. De naam VanderBuyst is een knipoog naar de grote rockhelden uit de jaren zestig en zeventig zoals VanHalen. Meest schatplichtig is de gitarist naar eigen zeggen aan illustere voorgangers als Ritchie Blackmore (o.a. Deep Purple en Rainbow) en Eddie VanHalen. “Ritchie Blackmore is enorm onvoorspelbaar”, zegt Verbuyst. “Hij kent zijn klassiekers en is technisch ijzersterk, maar weet je ook altijd te verrassen. Eddie VanHalen is ook een enorme inspiratiebron. Hij maakte ooit het finger tappen groot en zette zo de hardrockwereld op zijn kop. Inmiddels beheerst iedere metalgitarist die techniek, maar nog altijd is niemand er zo goed in als hij.” Dit najaar moet alweer een nieuw album van Vanderbuyst in de winkels liggen. “In juli gaan we opnemen, in de herfst moet het helemaal af zijn.”

De 3VOOR12 Selecteert… is sinds april de Hollandse Nieuwe van de Maand. Op die manier willen we de link met de maandelijkse Hollandse Nieuwe compilatie en de doorstroming  duidelijker naar voren laten komen. De Hollandse Nieuwe van de maand is een act waarop 3VOOR12 zijn kaarten zet, een act waar we voor durven te staan, een act die extra goed uitgelicht wordt omdat hij het verdient. Van elke Hollandse Nieuwe van de maand zul je een jaar lang meer horen op 3VOOR12, via interview(s), een sessie, concertopnames en in gesprek met Eric Corton bij 3FM in 3VOOR12RADIO.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12