Excelsior verhuist mét studio naar Amsterdam-Noord Excelsior verhuist mét studio naar Amsterdam-Noord

Panden Tolhuistuin nieuwe plek voor studio Sound Enterprise, het indielabel en Beggars distributie

, Erik Zwennes

Excelsior verhuist mét studio naar Amsterdam-Noord

Panden Tolhuistuin nieuwe plek voor studio Sound Enterprise, het indielabel en Beggars distributie

Erik Zwennes ,

Het vermaarde Nederlandse indielabel Excelsior Recordings verhuist deze zomer van Hilversum naar Amsterdam daar waar het bijna vijftien jaar geleden allemaal begon. Het neemt huisproducer Frans Hagenaars en zijn studio Sound Enterprise mee. Na 27 jaar moet de studio in Weesp wijken voor snelweg A1 die in de toekomst verbreed zal worden.

Panden Tolhuistuin nieuwe plek voor studio Sound Enterprise, het indielabel en Beggars distributie

Het vermaarde Nederlandse indielabel Excelsior Recordings verhuist deze zomer van Hilversum naar Amsterdam daar waar het bijna vijftien jaar geleden allemaal begon. Het neemt huisproducer Frans Hagenaars en zijn studio Sound Enterprise mee. Na 27 jaar moet de studio in Weesp wijken voor snelweg A1 die in de toekomst verbreed zal worden. Ook distributeur Beggars zal intrek nemen in het nieuwe Excelsiorkantoor op het oude Shellcomplex in Amsterdam-Noord. Twee panden zijn voor voorlopig vijf jaar gehuurd van de gemeente Amsterdam bij de Tolhuistuin aan de overkant van het IJ bij het Centraal Station. De oude portierswoningen staan tussen Café De Pont en het restaurant Het Tolhuis.

Hiermee komt een einde aan de jarenlange onzekerheid over de toekomst van studio Sound Enterprise. Hagenaars: “Het is een zenuwslopend proces geweest. Het zwaard van Damocles dat jaren boven mijn hoofd hing, is verdwenen en hiervoor in de plaats is een prachtige uitdaging gekomen.” Begin dit jaar is er een overeenkomst gesloten tussen de overheid en Hagenaars. Hij is tevreden over de overeengekomen vergoeding, maar geeft aan dat de investering in de nieuwe studio hiermee niet gedekt is. “Ik zal zeker drie jaar moeten werken om dat weer terug te verdienen. Maar daar ben je ondernemer voor.”

Op 1 juli krijgt Excelsior de sleutels van de panden. Het label en de distributeur zullen vrij snel intrek kunnen nemen, de studio zal eerst gebouwd moeten worden. Hagenaars verwacht dat hier een half jaar voor nodig is. Op 1 januari 2012 moet hij weg zijn uit Weesp. Ongeveer zeventig procent van de werkzaamheden in Sound Enterprise zijn Excelsior releases. Hagenaars verwacht dat dit zo zal blijven, maar dat het contact nog wat hechter wordt nu het kantoor twee deuren verder staat. “Je stapt wat sneller binnen bij opnames en andersom in het kantoor.” De producer legt uit dat er ook plannen zijn voor samenwerkingen met Paradiso dat al programmeert in de Tolhuistuin en dit de komende jaren uit zal breiden. Ook worden er kabels aangelegd tussen de zalen en de opnamestudio. Op deze manier kan beeld- en geluid van optredens opgenomen worden. Bijkomend voordeel van de constructie is dat artiesten die optreden in de Tolhuistuin eventueel zo de studio in zouden kunnen duiken.

De verhuizing is tevens het moment dat Hagenaars weer over gaat op analoge opnametechnieken. “Tot 2002 deed ik dat, toen ben ik overgestapt op Protools. Ik heb toevallig vandaag een Zwitserse bandrecorder aangeschaft. Deze zal helemaal worden opgeknapt. Daarnaast vind ik het de laatste tijd erg leuk om op locatie op te nemen. Bijvoorbeeld even naar De Bolder op Vlieland met een klein opnamesetje.” Tot de oplevering van de nieuwe studio zal Hagenaars enigszins op halve kracht moeten werken. “Dit najaar ga ik opnemen met The Kevin Costners, Awkward I en mogelijk nog wat projecten die nog rond moeten komen.” Ondanks de rijke historie van de studio in Weesp denkt Hagenaars niet aan een sentimenteel afscheid. “Ik ben daar de persoon niet naar. Ik weet al tien jaar dat dit er aan zat te komen. Al drie jaar weet ik het zeker en sinds een halfjaar is er een einddatum. Het is goed zo. Ik schrijf een blog over het laatste jaar dat op de site van de studio zal verschijnen en misschien volgt nog een fotoproject waarbij de fotograaf waarschijnlijk op een gegeven moment op de vluchtstrook van de verbrede A1 zal staan. Ik heb vooral heel veel zin om in Amsterdam aan de slag te gaan.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12