Cults koopt teveel gear en is blut na deze tour Cults koopt teveel gear en is blut na deze tour

"Heel fijn dat we niet soundchecken"

, Ingmar Griffioen

Cults koopt teveel gear en is blut na deze tour

"Heel fijn dat we niet soundchecken"

Ingmar Griffioen ,

Het Amerikaanse Cults is een fenomeen in de dop. Niet in het minst dankzij de sterke ep vol sprankelende lo-fi pop die ze vorig jaar online gooiden, waarmee ze behoorlijk goed scoorden bij Pitchfork. Inmiddels is het debuutalbum net uit en doen Madelin en Brian met band een eerste tour buiten de States.

"Heel fijn dat we niet soundchecken"

Het Amerikaanse Cults is een fenomeen in de dop. Niet in het minst dankzij de sterke ep vol sprankelende lo-fi pop die ze vorig jaar online gooiden, waarmee ze behoorlijk goed scoorden bij Pitchfork. Inmiddels is het debuutalbum net uit en doen Madelin en Brian met band een eerste tour buiten de States.

GEINTERVIEWDEN:
Madelin en Brian van Cults, oorspronkelijk een vriendje-vriendinnetje duo uit het Californische San Diego. Nu wonen ze in New York en hebben ze een band om zich heen verzameld.

HOE LAAT BEN JE VANMORGEN OPGESTAAN EN WAT WAS HET EERSTE DAT JE DEED?
Madelin: "Om negen uur en het eerste wat we deden was het vliegtuig pakken in Liverpool."
Brian: "Easyjet ja. Echt verschrikkelijk. We betaalden veel te veel voor onze bagage en hadden nogal een hobbelige vlucht. We zijn beiden nerveuze vliegers, dus hebben onderweg elkaars hand vastgehouden."

WAT ONDERSCHEIDT JULLIE VAN DE ANDERE BANDS OP LONDON CALLING?

Madelin: "Ons haar is langer."
Brian: "En we hebben een meisje op zang, of zijn er daar meer van? O ja onze extreme ambitie", grapt hij. "Ik denk eigenlijk dat we vooral veel gemeen hebben met de andere bands: we spelen deels akoestisch en deels elektronisch, we zijn beïnvloed door een hoop oude muziek en proberen die nieuw te laten klinken. Net zoals Twin Shadow zo geweldig doet."

OMSCHRIJF JE MUZIEK IN MAXIMAAL VIJF WOORDEN?
Madelin: "Fucked up.."
Brian interrumpeert: "No, Sixties electronic rock pop futurism."

ZE ZEGGEN: ‘THE MONEY IS ON THE ROAD’. IS TOUREN VOOR JULLIE DE BELANGRIJKSTE BRON VAN INKOMSTEN OF IS HET INVESTEREN?
Brian: "The money is never on the road als je in Europa tourt."
Madelin: "Dan moet je weer spullen huren, auto's en de trein of veerboot nemen."
Brian: "Dat is het probleem met ambitie: hoe meer je verdient, hoe meer je gaat uitgeven. Dan denk je al gauw: misschien moeten we een gitaartechnicus meenemen, nieuwe gear kopen of een groter busje. We mogen blij zijn als we break-even spelen. Wat ik wel weet is dat we financieel niet heel slim zijn en dat we - als we terug zijn - blut zijn."
 
DOOR DE FINANCIËLE CRISIS WORDT OVERAL BEZUINIGD. WAAR KUNNEN JULLIE OP BEZUINIGEN?
Brian: "Misschien kunnen we onze drummer naar huis sturen?"
Madelin: "Op gear, we kopen zoveel gear."
Brian stemt in: "Elke keer als we geld verdienen, kopen we weer nieuwe gear. We hebben nu drie samplers, twee keyboards, een drum-keyboard en nog veel meer. Het is teveel om te dragen."

WAT IS HET BESTE ALBUM DAT JE DIT JAAR TOT NU TOE HOORDE?
Madelin: "Those Darlins - Screws Get Loose. Een Amerikaanse band uit Virginia, die moet je echt checken."

WIE IS DE BELANGRIJKSTE BAND/ARTIEST TER WERELD OP DIT MOMENT?
Brian weet het zeker: "Het meest logische antwoord is Arcade Fire. Ze spelen creatieve en geïnspireerde muziek en veel mensen vinden het nog tof ook! Dat gebeurt niet zo vaak."

WELKE ANDERE BAND WIL JE VANAVOND ZEKER ZIEN?
Madelin: "Twin Shadow, absoluut."
Brian: "Zeker en ik heb Ra Ra Riot ook een tijd niet gezien. Echt jammer dat we Ariel Pink gemist hebben gister. Hij is echt geweldig, helemaal gek. We stonden met hem op Coachella en halverwege de show had hij geen zin meer en liep van het podium af. Zijn manager schrok en hield hem tegen met de waarschuwing dat ze niet zouden betalen als hij stopte. Toen is hij terug het podium op gelopen en heeft de rest van de show alleen sigaretten staan roken, terwijl zijn band instrumentaal speelde."

HOE LAAT GA JE VANAVOND NAAR BED? EN MET WIE?
Eendrachtig: "Met elkaar!"
Brian: "Om een uur of vier denk ik, want we hoeven pas morgen om 18.00 uur weg. Dus we hebben de hele dag om uit te kateren. En we zijn nooit eerder in Amsterdam geweest. Voordat ik in deze band zat, ben ik zelfs nooit buiten de States geweest. Ik ben zo blij dat we niet soundchecken, hoewel dat met zoveel gear wel handig zou zijn, maar nu kunnen we tenminste rondrennen en andere bands zien."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12