3VOOR12 bespreekt Album van de Week (18): Jungle By Night 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (18): Jungle By Night

Jungle By Night gezegend door oud muzikanten van Fela Kuti

, Jochem Boom

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (18): Jungle By Night

Jungle By Night gezegend door oud muzikanten van Fela Kuti

Jochem Boom ,

De negen jonge jongens van Jungle By Night ademen jazz en Afrikaanse muziek. En dat is best bijzonder voor een band met een gemiddelde leeftijd van achttien jaar. Het volledig instrumentale debuut van Jungle By Night is een fantastische zomerplaat en is nu Album van de Week.

Jungle By Night gezegend door oud muzikanten van Fela Kuti

De negen jonge jongens van Jungle By Night ademen jazz en Afrikaanse muziek. En dat is best bijzonder voor een band met een gemiddelde leeftijd van achttien jaar. De meeste jongens van die leeftijd beginnen met het coveren van Nirvana. Jungle By Night studeerde voor de eerste repetitie op een nummer van The Budos Band. Het volledig instrumentale debuut van Jungle By Night is een fantastische zomerplaat en is na Kyteman in 2009 waarschijnlijk het volgende succesverhaal van hoe jazz de popwereld verovert. Het debuut is nu album van de week.

De band koppelt de rijke historie van de Afrikaanse jazz en afrobeat aan de branie van negen jonge gasten uit Amsterdam. Die attitude zorgt ervoor dat de plaat frisser, jonger en ja, meer rock & roll klinkt dan de klassieke afrojazz en afrobeat platen van bijvoorbeeld Getatchew Mekuria en Fela Kuti. Die frisse, jonge drive hoor je vooral in openingstrack Hot Mama Hot, Get 5 en afsluiter ET.

In die eerste track stuwt de funky baslijn de muziek voort. Met de ogenschijnlijk simpele thema's van de blazerssectie wordt er naar een furieuze orgelsolo toegewerkt die de song in twee delen splitst. In het tweede deel krijgen alle instrumenten een solo, waarna de muziek naar een slot toewerkt. Die stuwende bas blijft in de tweede track Termite nog even de hoofdrol spelen. En ook bij die track valt de knappe opbouw weer op. De jongens weten dondersgoed wat ze doen en spelen met de dynamiek in hun songs.

Hoewel je overduidelijk kan horen dat de band jong en nog groen achter de oren is valt ook op hoe goed ze hun klassiekers kennen. Zo staat tussen de zes eigen nummers ook een cover van de jazz standard Afro Blue. Dat nummer is het meest bekend in de uitvoering van John Coltrane, maar Jungle By Night weet het nummer helemaal naar eigen hand te zetten. Ze gieten het nummer in een swingend afrobeat jasje, waar alweer de toetsen een hoofdrol opeisen, maar ook blazers en percussie een hoofdrol krijgen in de solo's. Die blazers zetten tegelijkertijd ook ijzersterk het hoofdthema van het nummer neer.

Hoe Jungle By Night in de komende jaren verder evolueert is nog een verassing. Het kan immers alle kanten op. Gaan ze op een eventuele volgende uitgave vol voor de jazz, of zoeken ze het in de pophoek? De zegen van de groten der aarde hebben ze in ieder geval. De Amsterdammers speelden in Parijs samen met oud muzikanten uit de begeleidingsband van Fela Kuti, die benoemde Jungle By Night als 'la révolution d'afrobeat'.

Het album van Jungle By Night staat tijdelijk op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12