Zestiende Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal Zestiende Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

22 verse talenten maand lang te beluisteren

, Tekst: Ingmar Griffioen & Jochem Boom / Samenstelling: Erik Zwennes & Ingmar Griffioen

Zestiende Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

22 verse talenten maand lang te beluisteren

Tekst: Ingmar Griffioen & Jochem Boom / Samenstelling: Erik Zwennes & Ingmar Griffioen ,

Het is alweer de zestiende Hollandse Nieuwe sampler, de derde in 2011 en de talentenpoel lijkt nog lang niet opgedroogd. Op deze kakelverse Hollandse Nieuwe compilatie kun je weer tweeëntwintig verse maatjes bij de staart pakken. Het is wederom een diverse compilatie met soms fel gitaarwerk, harde elektronica, hiphop-bangers, folky songwriters en bovenal een flink stel goede liedjes.

22 verse talenten maand lang te beluisteren

Het is alweer de zestiende Hollandse Nieuwe sampler, de derde in 2011 en de talentenpoel lijkt nog lang niet opgedroogd. Op deze kakelverse Hollandse Nieuwe compilatie kun je weer tweeëntwintig verse maatjes bij de staart pakken. Het is wederom een diverse compilatie met soms fel gitaarwerk, harde of weirde elektronica, hiphop-bangers, folky songwriters en bovenal een flink stel goede liedjes. De zestiende Hollandse Nieuwe sampler bevat liefst tweeëntwintig kennismakingen met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives en verrassingen, nog in de demofase of al vet geproduceerd.

Beluister nu een maand lang het zestiende deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.


1. Distrikt - Autodestruct
Distrikt is een jonge en veelbelovende dubstep-producer uit Hilversum. Zijn eerste EP Autodestruct verschijnt vandaag (7 maart) op MWM Recordings. De titeltrack opent HN16. Luister meer op zijn Soundcloud.

2. Crooks - Voel Me Vies (produced by Soundseduction)
Samen met broers Hef en Adje vormde Crooks Boyz In De Hood, waarmee ze in 2008 een State Award wonnen. Boyz In De Hood is niet meer, maar broers Crooks en Hef werken wel samen in Team Vieze en ook in deze vieze track. Briljantje die jongste Hoogvlieter, die aan zijn album werkt.

3. Rimer London - Love Dagger (feat Cata.Pirata)
Rimer London maakt muziek in verschillende gedaantes. Samen met Bas Bron vormt hij het duo Comtron en met Piet Parra en Pepijn Lanen (P. Fabergé van De Jeugd van Tegenwoordig) vormt hij Le Le. Dit is de eerste single van zijn op 1 april bij Magnetron Music verschijnende solo-plaat. Met bijdrage van de Zuid-Afrikaanse Cata.Pirata (Skip & Die). Rimer London staat 26 maart op het Hollandse Nieuwe podium op Tweetakt in Utrecht.

4. Ze Mannschaft - Billie's Jeans
Het Amsterdamse Ze Mannschaft was zo bijdehand om een eigen logo te ontwerpen voor Hollandse Nieuwe. De band bestaat pas twee maanden, heeft goed naar De Staat en consorten geluisterd en hun eerste song gaat over strakke spijkerbroeken.

5. Secret Rendezvous - Just one more thing

Ergens tussen warme nu-soul en een bluesy The Kills. Dit Amsterdamse duo heeft retro elementen, maar is ook enorm modern. Dit is de eerste single van het debuut Paint The Town Red, dat 22 maart uitkomt op het eigen label Sonic Galore Records. Dezelfde avond is de presentatie in Heidegger, Rotterdam.

6. Midkade ft MP - Ze doet alles (Beat by Cellus)
Midkade is een van de kroonjuwelen uit de ROTTZ-stal van Duvelduvel en viel op de eerste ROTTZ-sampler al op met de track Voor De Buurt. Sterker: Midkade dropt deze maand nog een mixtape op het Rotterdamse label en de rapper maakt deel uit van de ROTTZ on tour.

7. The Dying Hippos - Mannequin
Als je in de finale staat van de Nu of Nooit competitie en dus strijdt om een plekje op Pinkpop doe je al zeker iets goed. De stevige gitaar-gedreven electrorock van de Limburgers is in ieder geval erg dansbaar. Zoals ze zelf zeggen: "Gij zult dansen met uw billen!"

8. Mozes and the Firstborn - Seasons
Interessante jonge band uit Eindhoven en Antwerpen. Op 18 februari verscheen debuut-EP I Got Skills en die is gister meteen gepresenteerd in het Klokgebouw te Eindhoven. De agenda vult zich en de hele, dik aanbevolen EP is gratis downloaden via Bandcamp. Check ook de ep-recensie door 3VOOR12 Eindhoven.

9. Hide and Scream - Kraft (original mix)
Dit Amsterdamse dj-/producer-duo leverde onlangs een track op Nieuwe Electronische Waar 6.0 en handelt in de betere electro/techno beats & breaks. Kraft is de titeltrack van de net door door Touché Records uitgebrachte ep. De hele ep met ook een fraaie Henzel & Disco Nova remix is eenvoudig te beluisteren op Soundcloud.

10. Pirate Bride - Struggle
Dit Amsterdams/Berlijnse man/vrouw duo maakt spannende minimalistische pop met enkel stem en gitaar. Unsigned en veel meer valt er nog niet over te vertellen, behalve dat daar verandering in gaat komen.

11. No Ninja Am I - Better Mistakes (single edit)

Better Mistakes is afkomstig van het nieuwe No Ninja Am I album Montélimar, dat 12 maart verschijnt (presentatie in Delicatessen) en een break up én een make up-plaat is. "Liefdesperikelen dus. Want er worden fouten gemaakt." Het is ook een duet van de Amsterdamse folky songwriter met Susanne Linssen (Hospital Bombers). Het album vind je hier.

12. Moi, le voisin - When we do not sing (Frühstück)
Meer folky songwriter spul en eveneens gepresenteerd in Delicatessen, maar dan uit Utrecht en van een kwartet. Het nieuwe album Dis is volgens Moi, le voisin "een ware 21e-eeuwse postfolkparel geworden, waarop Bonnie 'Prince' Billy, De Kift, R.E.M. en Otis Redding elkaar vinden en melancholie en vrolijke uitbundigheid haasje-over spelen". Te koop op Bandcamp.

13. Gumshoe (The Proov) - Comin My Way
The Proov: wie kent ze nog, de native NL tongue hiphoppers uit Friesland en Amsterdam? Deze track van Mc Gumshoe geldt als voorbode van het nieuwe album van The Proov, dat op dit moment in de mixfase zit.

14. Passengers - Gravity and the tightest pull
De identiteit van deze Friese band is gehuld in mysterie. Maar dat de sfeervolle indie elektronica crossover veelbelovend is staat vast. 3VOOR12/Friesland tipte in de eindejaarslijstjes van 2010 Passengers terecht als band, die in 2011 nog wel eens door kan breken.

15. Bandito - Just Business
Weer een afgevaardigde van Nijmegen Rock City. Bandito "combineert de stoner-groove van Kyuss met de hardrock-punch van Down". Deze tweede ep verschijnt op 12 maart en wordt tweemaal gepresenteerd op Club 3VOOR12 Arnhem-Nijmegen: 12 maart in Merleyn en 19 maart in The Stage, Arnhem. Wees daar of daar!

16. Kaizoku - Guitar Hero
De twee Rotterdammers vullen een nog weinig ontgonnen gebied van de dubstep. Ze produceren vanuit Rotterdam-West rauwe 'in your face' dubstep. Met hun muziek wist het duo al door te dringen tot de halve finales van de Grote Prijs van Nederland en wonnen ze de jury- en publieksprijs van de Grote Prijs van Zuid-Holland.

17. Lost Bear - Caterpillar
Lost Bear geldt al even als grote Utrechtse belofte, maar het bleek lastig om met zeven, ook in andere bands als I am Oak actieve, leden vaart te zetten achter opnames. Dat is nu gelukt en hoe! Op 1 april verschijnt debuut-cd Limshasa op Snowstar Records. 12 maart is de bijzondere releaseparty met Oasem (Thijs van I am Oak), DS-10 Dominator en La Boutique Fantastique in Theater Kikker.

18. The Galactic Lo-Fi Orchestra - Lost & Lonely
Waar hoor je dat nog tegenwoordig? Een authentieke analoge 'in de huiskamer opgenomen op de 8 sporen bandrecorder' sound. Iets anders valt ook niet te verwachten, met Lo-Fi in de bandnaam. Pure Brabantse pop om van te genieten.

19. Weissmuller - Sci-Fi
Weissmuller stuurde ons een onvervalste vinyl single toe. Die nam de Delfts-Dordtse band op met Henk Koorn (Hallo Venray) en bevat melodieuze indie rock, geïnspireerd door jaren '50 science-fiction films.

20. Lumisokea - Automatons
Lumisokea bestaat uit de in Amsterdam woonachtige Belg Koenraad Ecker en Italiaan Andrea Teaggi. De elektro-akoestische soundscapes en avant-garde zijn moeilijk te behappen, maar wie openstaat voor minimalisme en abstracte muziek kan hier zijn hart ophalen. Dit is de titeltrack van het later dit jaar op Eat Concrete uitkomende album.

21. Giant Tiger Hooch - My mamma told me
Rhythm & Blues met Amsterdamse bluf en cynisme van 76 Giant Tiger Hooch. Met ex-leden van onder meer Satellite7 en Benjamin Winter & the Make Believe en zonder al te veel pretenties is de My Time EP vervaardigd, waarop de heren zich naar verluidt laten laten inspireren door eigthies punk en Stones Throw hiphop.

Bonustrack: Fellow & Jillionaire - Run de Dance
Mooie samenwerking van de van Mad Decent bekende dj/producer Jillionaire (uit Trinidad en Tobago) met de Arubaanse producer Fellow, die zich onlangs in Nederland vestigde. Michael Lampe (Fellow) werkt aan zijn debuut-EP, liveshows en tevens een nieuw album van zijn band Datapanik. Denk aan dance met Caribische invloeden als soca. Fellow staat 26 maart op het Hollandse Nieuwe podium op Tweetakt in Utrecht.

Beluister nu een maand lang het zestiende deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe. Of mail een MP3 of een downloadlink inclusief info naar 3VOOR12@gmail.com.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12