The Kills zegt: “Fuck nostalgie!” The Kills zegt: “Fuck nostalgie!”

“Wij hebben een unieke relatie”

, Erik Zwennes

The Kills zegt: “Fuck nostalgie!”

“Wij hebben een unieke relatie”

Erik Zwennes ,

Amerikaanse Alison Mosshart en Brit Jamie Hince vormen sinds 2001 de sexy rockband The Kills. Volgende week verschijnt hun vierde album Blood Pressures. Tussen het derde en vierde album vormde Mosshart ineens een nieuwe groep met Jack White, The Dead Weather. Hince: “Dat duurde veel langer dan ik wilde.”

“Wij hebben een unieke relatie”

Alison Mosshart en Jamie Hince vormen sinds 2001 de sexy rockband The Kills. Volgende week verschijnt hun vierde album Blood Pressures. Tussen het derde en vierde album vormde Mosshart ineens een nieuwe groep met Jack White, The Dead Weather. Het woord is aan: The Kills...

Hince: “We zijn maar met z’n tweeën en dan ook nog eens deze twee mensen. Wij hebben een unieke relatie. We zijn beiden nog steeds enorm hongerig en gepassioneerd over muziek. Daarnaast, en dat klinkt wat opportunistisch, heeft elke plaat ons wat verder gebracht. The Kills have been good to us, ‘cause we’ve been good to The Kills. Het heeft ons veel voldoening gebracht, niet zoveel geld helaas. Toen we The Kills begonnen, zagen we een ideaal van leven in een band voor ons. De bands waar we daarvoor in speelden, stonden in de weg van wat we naast muziek tof vonden; fotografie, film, boeken, artwork. We wilden een groep creëren waarin dat samen kon komen met belachelijk goede muziek als basis. Nu, negen jaar later, is het een eigen leven gaan leiden. Het is als kijken naar de groei van elk mens: je bent wel veranderd, maar er zijn ook elementen in je persoonlijkheid die altijd blijven. Er stroomt nog steeds hetzelfde bloed door de band. Maar ik zou liegen als ik niet af en toe terugdenk aan de tijd van ons tweeën in een oude auto met wat versterkers.”
Mosshart: “Er zijn nog steeds momenten dat die tijd even terug lijkt. We proberen af en toe tijdens de tour te ontsnappen en hebben dan onze eigen malle avonturen in vreemde steden. Maar het is waar: onze crew is inmiddels vele malen groter dan de band zelf.”
Hince: “Je romantiseert zoiets natuurlijk al gauw. Je herinnert enkel de mooie dingen, omdat ze je brachten waar je nu bent. Maar er is ook genoeg treurigs aan die eerste jaren hoor. Ik zou nu niet gaan springen als ik hoorde dat ik met die gammele auto naar een show moet voor vijftig man. Fuck nostalgie!”

Mosshart: “Het avontuur met The Dead Weather was voor mij geen bewuste keuze. Het was een geweldige ervaring en ik heb van elke minuut genoten, maar het viel echt uit de lucht. Het was een enorm inspirerende tijd waar ik veel van heb geleerd. Jamie en ik waren net klaar met de laatste The Kills tour toen The Dead Weather begon. Voor The Kills ontstond een rare, onzekere tijd. Zeker toen we met The Dead Weather besloten al snel een tweede album te maken. Studiotijd met The Kills werd opnieuw uitgesteld. Maar Jamie en ik zijn blijven schrijven. Toen we eindelijk samen de studio in doken, hadden we dus al veel ideeën en ging het opnemen van dit album eigenlijk heel vlug en gemakkelijk.”
Hince: “Het was lastig om mijn leven te plannen met Alison in een onduidelijk maar gaaf project. Het begon als een muzikantenuitje naar Nashville, dat twee weken zou duren en werd een tijdrovend project dat twee albums opleverde. Het duurde veel langer dan ik wilde en omdat het heel geleidelijk groeide, kon ik er moeilijk omheen plannen. In de tussentijd heb ik een korte film gemaakt, ‘Journey’. Ik heb opgetreden met andere artiesten: Nick Cave en Bobby Gillespie bijvoorbeeld en veel muziek gemaakt. Ik had echt een stapel muziek en losse ideeën, dat is heel prettig werken.”

Hince: “Mijn werk bestaat uit het verbergen van mijn eigen fouten. Normaal duurt het altijd even voordat ik echt kan beginnen met werken aan een nieuw album. Ik ben sterk visueel ingesteld. Die beelden en flarden omzetten in geluid en arrangementen is een slopend proces. Ik sample bijvoorbeeld werkelijk alles om maar referenties te hebben voor geluid.”
Mosshart: “Jamie rent constant met opnameapparatuur door de studio, tikkend op van alles. Op deze plaat zijn bijvoorbeeld pingpongbeats en geblaf van een hond te horen.”
Hince: “Op Midnight Boom staat het geluid van een rits die open gaat, mijn telefoon, flipperkasten. Ik wil dat onze platen goed klinken. Dat klinkt heel logisch, maar hoeveel albums zijn nu echt sonisch vernieuwend. Ik vind het te gek dat fans en professionals nog steeds zeggen dat Keep On Your Mean Side een sonisch baken voor ze is. Daarnaast wil ik niet twee keer hetzelfde doen. No Wow voelt voor ons als het tegenovergestelde van Keep On Your Mean Side. Daarna deden we weer heel iets anders met Midnight Boom en nu hebben we een soort foto van het afgelopen jaar gemaakt, gevangen in Blood Pressures.”

Hince: “Ik vind het hier fijn. Ik kan hier rustig over straat lopen, dat hoef ik in Engeland niet te proberen (Jamie Hince heeft een relatie met topmodel Kate Moss, red.). Maar nu klink ik als al die verschrikkelijke ‘beroemde mensen’. Het nemen van een foto duurt 1/125e van een seconde, dat is toch aardig te overzien. Ik ben goed in het leven in mijn eigen cocon. Het society gedoe is zo’n klein en irrelevant onderdeel van mijn leven. Ik word nog elke keer verrast door het belang dat men hecht aan die onzin.”
Mosshart: “Zo verrast als toen ik mijn wenkbrauwen rood had geverfd?”
Hince: “Dat ging nog net een stapje verder. Je zag er niet uit. Wanneer heb ik jou eigenlijk voor het laatst verrast?”
Mosshart: “Toen je laatst zei dat we ooit gaan trouwen. Dat zag ik even niet aankomen.”
Hince: “Je schreeuwde.”
Mosshart: “Ik vond het heel mooi en spannend.”


Morgen, woensdag 30 maart, speelt The Kills in een uitverkochte grote zaal van Melkweg.
Luister hier naar een stream van het nieuwe album Blood Pressures.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12