Solo komt na de zomer met vierde plaat

Flamman: "We hebben de opnames bij ieder album groter aangepakt"

Jochem Boom ,

De Nederlandse muzikant Michiel Flamman, alias Solo vertrok vorig jaar definitief naar Berlijn om ook in Duitsland een succesvolle muzikale carrière van de grond te krijgen. Om zichzelf te introduceren aan het Duitse publiek bracht hij begin januari het verzamelalbum This Is Solo uit op de Duitse markt.

Flamman: "We hebben de opnames bij ieder album groter aangepakt"

De Nederlandse muzikant Michiel Flamman, alias Solo vertrok vorig jaar definitief naar Berlijn om ook in Duitsland een succesvolle muzikale carrière van de grond te krijgen. Om zichzelf te introduceren aan het Duitse publiek bracht hij begin januari het verzamelalbum This Is Solo uit op de Duitse markt.

De release van die verzamelaar liet lang op zich wachten. De masters van dat album lagen al in februari 2010 klaar, "Ik ga zo de master ophalen. Dan moet er nog een hoes komen en gaan we met Haldern, het Duitse label, bespreken wanneer zij willen." Dat zei Flamman op 11 februari 2010 tegen 3VOOR12. Toch kwam het album pas begin januari 2011 uit. Flamman: “Dat proces heeft uiteindelijk lang geduurd, de release werd steeds opgeschoven omdat er dingen tussenkwamen of belangrijker waren. Maar hij ligt nu anderhalve maand in de winkel.”

De verzamelaar geeft een volledig overzicht van de drie albums omspannende carrière van Solo.”Het is een overzicht van al mijn werk. Het album komt alleen in Duitsland uit. Het heeft niet zoveel nut om het ook in Nederland uit te brengen, want iedereen kan hier gewoon de oude platen kopen.” 
 
De release van This Is Solo heeft duidelijk iets in gang gezet. De plaat werd wisselend ontvangen, maar de single doet het daarentegen goed. “De pers heeft veel geschreven dat het album te lang is. Maar ik denk dat bij sommigen ook niet helemaal duidelijk was dat dit een verzamelalbum is. De losse singles doen het een stuk beter, die worden opgepikt door de radio en krijgen veel airplay. De release heeft ook gezorgd voor veel boekingen.”

Ondanks de focus op Duitsland kon Solo het niet over zijn hart verkrijgen om de Nederlandse fans over te slaan. Op 28 maart speelt de zanger een exclusieve show in het intieme Theater Kikker met zowel zijn oude als nieuwe band. Kopers van een toeganskaartje voor dat concert krijgen gratis een speciale versie van This Is Solo. “Het optreden in Theater Kikker laat de bezoeker terugkijken op alles wat Solo in de afgelopen jaren gedaan heeft. We beginnen de show in de oude bezetting, waar we vooral oud materiaal spelen. Daarna zullen we in de nieuwe bezetting, met onder andere drummer Bram Hakkens (Kyteman’s Hiphop Orkest) het nieuwe materiaal van het komende album laten horen."

Dat nieuwe album heeft een duidelijk andere toon. Flamman: “We hebben het opnameproces met ieder nieuw Solo album groter aangepakt. De eerste albums zijn gewoon in Nederland opgenomen, en toen gingen we voor het derde album naar Amerika. Het album is nu in Berlijn opgenomen en dat hoor je. Het karakter van de muziek en de invloeden zijn nu duidelijk Europees.”

De opnames van het nieuwe album zijn bijna afgerond. De vierde plaat zal in april worden afgemixt en kan dan waarschijnlijk na de zomer uitkomen in zowel Nederland als Duitsland. Het nieuwe materiaal is met verschillende mensen opgenomen. Flamman: “De studio in Berlijn waar ik werk zit in een gebouw met verschillende studio’s. Het is een inspirerende omgeving waar ook andere muzikanten een studio hebben. Zo ontmoette ik daar ook Rutger Hoedemaekers van About. We kregen contact en zo kwam het dat hij uiteindelijk een groot deel van het album heeft geproduceerd.”

De plaat is in verschillende studio’s opgenomen. Flamman: “Ik heb nog samen met Rutger en Niels Zuiderhoek (Producer Kensington) een week lang in de studio gezeten en aan de plaat gewerkt. Verder zijn gedeeltes opgenomen in de studio van Frans Hagenaars en in de studio van Duitse band Einstürzende Neubauten.”