'Pinkpop verkoopt in dit tempo waarschijnlijk voor zaterdag uit' 'Pinkpop verkoopt in dit tempo waarschijnlijk voor zaterdag uit'

Met duurste act Coldplay is volgens Jan Smeets de grens bereikt

, Jochem Boom

'Pinkpop verkoopt in dit tempo waarschijnlijk voor zaterdag uit'

Met duurste act Coldplay is volgens Jan Smeets de grens bereikt

Jochem Boom ,

De voorverkoop van Pinkpop gaat als een speer. Het festival meldde zaterdag dat het met vijftigduizend verkochte kaarten de eigen verkooprecords had verbroken. Twee dagen later gaat de verkoop gestaag door.

Met duurste act Coldplay is volgens Jan Smeets de grens bereikt

De voorverkoop van Pinkpop gaat als een speer. Het festival meldde zaterdag via LiveXS dat het met vijftigduizend verkochte kaarten de eigen verkooprecords had verbroken. Twee dagen later gaat de verkoop gestaag door. Woensdag werd het programma in Paradiso bekendgemaakt.

Festivaldirecteur Jan Smeets: "Er zijn tot nu toe zestigduizend kaarten verkocht. Veertigduizend kaarten daarvan zijn weekendkaarten en twintigduizend stuks zijn dagkaarten. Bij de dagkaarten is de zaterdag tot nu toe het populairst, daarna komen de maandag en de zondag. In dit tempo zou het wel eens zo kunnen zijn dat Pinkpop voor zaterdag gaat uitverkopen." In totaal zijn er afgelopen zaterdag vijftigduizend weekendkaarten in de verkoop gegaan.

Smeets is niet verbaasd over de snelle verkoop: "Sinds het jaar dat Bruce Springsteen optrad, weten we hoe snel het kan gaan. En met de line-up van dit jaar hadden we dit wel ingeschat, maar het blijft natuurlijk leuk dat het zo snel gaat." Over die line-up is Smeets tevreden: "Ik heb het programma uiteraard zelf goedgekeurd. De plekken voor de drie topgroepen waren snel opgevuld, over de rest van het programma ben ik ook blij."

Dit jaar liet Smeets wederom weten dat hij de duurste act ooit had getekend. Dat betekent dat de organisatie meer moest neertellen dan 1,2 miljoen: het bedrag dat Rammstein in 2010 kostte. Smeets: "Ik zeg inderdaad ieder jaar weer dat we nog nooit zo'n dure band hebben geboekt. Maar dat is ook de waarheid. Het is een groot financieel risico, maar ik probeer de programmacomissie altijd te tonen dat een band het geld waard is. Maar dit is wel absoluut het meeste wat we voor een band kunnen betalen."

Smeets is niet van plan het festival te laten groeien om nog grotere bands te boeken: "Ik ben principeel tegen festivals met meer dan honderdduizend bezoekers. Pinkpop laten groeien is onverantwoord. Bovendien is het een te groot risico om nog duurdere bands te boeken."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12