Oppositie wil niet dat Zijlstra cultuurbezuinigingen jaar vervroegt Oppositie wil niet dat Zijlstra cultuurbezuinigingen jaar vervroegt

Invoering per 2013 morgen inzet debat in Tweede Kamer

, Ingmar Griffioen

Oppositie wil niet dat Zijlstra cultuurbezuinigingen jaar vervroegt

Invoering per 2013 morgen inzet debat in Tweede Kamer

Ingmar Griffioen ,

Een aantal oppositiepartijen vindt het een slecht idee als staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur de geplande bezuinigingen op de cultuurbegroting versneld invoert. Dat meldt het ANP. Zijlstra overweegt zijn systeem van cultuursubsidies niet per 2014, maar per 2013 in te laten gaan. VVD en CDA steunen hem daarin, maar partijen als D66, SP en PvdA willen de cultuursector meer tijd gunnen. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over Zijlstra's voorstellen.

Invoering per 2013 morgen inzet debat in Tweede Kamer

Een aantal oppositiepartijen vindt het een slecht idee als staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur de geplande bezuinigingen op de cultuurbegroting versneld invoert. Dat meldt het ANP. Zijlstra (VVD) overweegt zijn systeem van cultuursubsidies niet per 2014, maar per 2013 in te laten gaan. VVD en CDA steunen hem daarin, maar partijen als D66, SP en PvdA willen de cultuursector meer tijd gunnen. Morgen (woensdag) debatteert de Tweede Kamer over Zijlstra's voorstellen.

De bezuinigingstaak van staatssecretaris Zijlstra is fors: liefst 200 miljoen moet de VVD'er deze kabinetsperiode op cultuur zien te bezuinigen op de overheidsuitgaven voor de sector. Daarvoor wil hij het stelsel voor cultuursubsidiëring wijzigen. De Raad voor Cultuur zal Zijlstra adviseren welke kunstinstellingen moeten besparen.

Recentelijk stelde Zijlstra de kamer voor het nieuwe cultuursubsidiesysteem al in 2013 in te voeren. Gaat de Tweede Kamer daarmee akkoord, dan zouden de besparingen voor de sector ook een jaar eerder ingaan. Die vervroeging zien de oppositiepartijen in tegenstelling tot de regeringspartijen niet zitten. PvdA-kamerlid Jetta Klijnsma vindt dat de sector meer tijd verdient en dat Zijlstra zijn plannen beter moet voorbereiden. Zij wil met SP'er Jasper van Dijk morgen ook in het debat van de staatssecretaris horen, wat hij van plan is met het geld dat de eerdere invoering oplevert.

Staatssecretaris Zijlstra stelt dat instellingen juist eerder duidelijkheid krijgen over subsidies, door de ingangsdatum een jaar naar voren te halen. Bijkomend voordeel is volgens de bewindsman, dat de vierjarige subsidiecyclus van het Rijk per 2013 beter aansluit bij de cycli van gemeenten en provincies. Zijlstra zet voor de cultuursector in op minder afhankelijkheid van de overheid en meer ruimte voor particulier initiatief. Duidelijk is dat minder instellingen dan Rijkssubsidie zullen krijgen.

De versnelde invoering is met steun van een meerderheid in de Tweede Kamer niet zomaar geregeld. Daarvoor is eigenlijk een wetswijziging vereist. Zijlstra stuurt daarom voor zijn plannen aan op een ministeriële regeling en een latere behandeling van de wetswijziging. Oppositieleden vermoeden volgens het ANP dat Zijlstra zo juist de Eerste Kamer hoopt te omzeilen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12