No Ninja Am I maakt plaat met ouderwetse kampvuurliedjes

"Mensen zeggen ook wel ‘Sander, kill your darlings’, maar daar ben ik gewoon slecht in”

Tamara Jansen ,

Sander van Munster is No Ninja Am I en bracht 12 maart zijn tweede plaat Montélimar uit. Van Munster is ook bekend van de band Showdog. De eerste single van de plaat Better Mistakes is onderdeel van de zestiende Hollandse Nieuwe compilatie.

"Mensen zeggen ook wel ‘Sander, kill your darlings’, maar daar ben ik gewoon slecht in”

Sander van Munster is No Ninja Am I en bracht 12 maart zijn tweede plaat Montélimar uit. Van Munster is ook bekend van de band Showdog. De eerste single van de plaat Better Mistakes is onderdeel van de zestiende Hollandse Nieuwe compilatie.

Waar zijn debuut The Roaring Twenties nog vol een mengelmoes van experimentele nummers was, kiest hij met Montélimar voor wat vastigheid. Het album is een geheel geworden. Van Munster: “Het zijn ouderwetse kampvuurliedjes geworden. Een beetje jaren zestig en folk. Akoestisch met gitaar, mandoline en ukelele. Tijdens het maken van de plaat heb ik veel geluisterd naar Crosby, Stills, Nash & Young. Dat hoor je wel een beetje terug.”

De plaat gaat over de liefde, break up and make up. “Ik heb er over nagedacht om break up en make up op te splitsen in het album, maar dat heb ik uiteindelijk maar niet gedaan. Het album begint nu vrolijk met een hippieachtig nummer en zo eindigt het ook. Tussendoor wordt het allemaal wat somberder. Ik denk dat het beter werkt”, aldus Van Munster.

De plaat is genoemd naar de Franse stad Montélimar. Opvallend, want Van Munster is er zelf nooit geweest: “Ik ben er vaak genoeg voorbijgereden en ik vind het een ontzettend mooi woord. Het is ook een verwijzing naar een nummer van The Beatles, Savoy Truffle, geschreven door George Harrison. Daar komt de plaats ook terug, verwijzend naar de nougat, die daar gemaakt wordt.”

Montélimar is te downloaden op Bandcamp, maar is nu ook fysiek te verkrijgen met een hoesje in de vorm van een bonbondoosje. “Ik ben niet zo’n bekende naam, dus heb ik besloten dat hij gewoon gratis gedownload mag worden, met het doel dat hij op zoveel mogelijk iPods terechtkomt”, vertelt van Munster. “Er is ook nog een bonuscd, The Next Round. Negen nummers die de echte plaat niet gehaald hebben. Er staat ook wat uitschieters op, die ik niet op Montélimar vond passen. Je zou zeggen dat ik teveel in een keer wil uitbrengen en mensen zeggen ook wel ‘Sander, kill your darlings’, maar daar ben ik gewoon slecht in.”

De single Better Mistakes is een duet met Susanne Linssen (Hospital Bombers). Van Munster kent de zangeres al jaren en voor hem kwam de samenwerking ook niet als een verrassing: “Bij dit nummer voelde ik dat het een duet moest worden, als een stelletje dat tegen elkaar zingt. Zij treedt nu ook op met haar soloproject en daar zing ik een paar nummers mee en andersom ook.”

Live speelt hij samen met Rens van den Boogaard (Radio Mortale) en Gijs Kerkhoven (Showdog). Opvallend is dat ze geen vast instrument bespelen: “We spelen elk nummer weer een ander instrument. Dat is leuk voor de afwisseling, maar soms komen nummers ook gewoon beter uit de verf.”

Van Munster heeft genoeg plannen voor de komende tijd. Samen met Bas Jacobs (Pfaff) gaat hij een project starten, wat rond de kerst moet worden uitgevoerd. “Het staat nog in de kinderschoenen, maar we willen met een twintigkoppig orkest, bestaande uit leden van verschillende bands, een aantal nummers laten opvoeren. Bestaande uit gitaren en ukeleles om maar wat voorbeelden te geven. Daarnaast ga ik binnenkort nog een live EP opnemen voor No Ninja Am I die, uiteraard, gratis te downloaden is.”