Kamermeerderheid voor vervroegen bezuinigingen cultuur Kamermeerderheid voor vervroegen bezuinigingen cultuur

VVD, PVV en CDA steunen plan staatssecretaris Zijlstra

, Ingmar Griffioen

Kamermeerderheid voor vervroegen bezuinigingen cultuur

VVD, PVV en CDA steunen plan staatssecretaris Zijlstra

Ingmar Griffioen ,

Het plan van staatssecretaris Halbe Zijlstra om de cultuurbezuinigingen een jaar eerder in te voeren, kan rekenen op een Kamermeerderheid. Dat meldt het ANP. Coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV steunen de plannen om de nieuwe subsidieperiode al per 2013 in te laten gaan, zo bleek vandaag (woensdag) in een overleg in de Tweede Kamer.

VVD, PVV en CDA steunen plan staatssecretaris Zijlstra

Het plan van staatssecretaris Halbe Zijlstra om de cultuurbezuinigingen een jaar eerder in te voeren, kan rekenen op een Kamermeerderheid. Dat meldt het ANP. Coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV steunen de plannen om de nieuwe subsidieperiode al per 2013 in te laten gaan, zo bleek vandaag (woensdag) in een overleg in de Tweede Kamer. Een aantal oppositiepartijen liet gisteren weten tegen vervroegde invoering te zijn.

Saatssecretaris Zijlstra heeft een forse bezuinigingsopdracht meegekregen. Voor deze kabinetsperiode moet de VVD'er liefst 200 miljoen euro zien te besparen op de overheidsuitgaven voor de cultuursector. Onlangs stelde Zijlstra de kamer voor het nieuwe cultuursubsidiesysteem in plaats van 2014 al in 2013 in te voeren. Zo krijgen kunstinstellingen eerder duidelijkheid redeneert de bewindsman. Bovendien sluit volgens Zijlstra de vierjarige subsidiecyclus van het Rijk per 2013 beter aan bij de cycli van gemeenten en provincies.

Oppositiepartijen als D66, SP en PvdA protesteerden tegen het voorstel van Zijlstra. Zij willen de cultuursector meer tijd gunnen en oordelen dat de bewindsman zijn plannen beter moet voorbereiden. Nu de Tweede Kamer in meerderheid voor is, ziet het ernaar uit dat de bezuinigingen al in 2013 doorgevoerd worden. Welke kunstinstellingen dat gaan voelen, moet Zijlstra nog bepalen.

Voor de verandering van het cultuursubsidiestelsel is normaliter een wetswijziging vereist. Door een versnelde invoering ontbreekt daar de tijd voor en met dat argument stuurt Zijlstra aan op een ministeriƫle regeling en een latere behandeling van de wetswijziging. Volgens oppositieleden hoopt hij zo vooral de Raad van State en de Eerste Kamer te omzeilen. Het ANP meldt dat Zijlstra vandaag in de kamer beloofde de beslissing zo zorgvuldig mogelijk te nemen en daarbij ook zal proberen zo snel mogelijk een advies van de Raad van State te krijgen.

Oppositieleden van de SP en PvdA wilden van de staatssecretaris weten wat hij met het geld wil doen dat vrijkomt door de invoering een jaar naar voren te halen. Zij kregen te horen dat het geld niet in de staatskas vloeit. Zijlstra beloofde dat voor de cultuursector te reserveren. Hij denkt dan niet aan kunstuitingen, maar het verlichten van frictiekosten als ontslagen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12