Junkie XL werkt aan nieuw album met Joost van Bellen Junkie XL werkt aan nieuw album met Joost van Bellen

"Joost is een ideeënman, hij komt continu met nieuwe plannen"

, Atze de Vrieze

Junkie XL werkt aan nieuw album met Joost van Bellen

"Joost is een ideeënman, hij komt continu met nieuwe plannen"

Atze de Vrieze ,

Tom Holkenborg werkt aan een nieuw Junkie XL album, met hulp van een opvallend Nederlands dance kopstuk: Joost van Bellen. Dat vertelde de producer in Austin, waar hij optrad op een feestje met Moby in de drukke slipstream van SXSW. "Ik zit op dit moment in de demo- en uitprobeerfase", zegt Holkenborg.

"Joost is een ideeënman, hij komt continu met nieuwe plannen"

Tom Holkenborg werkt aan een nieuw Junkie XL album, met hulp van een opvallend Nederlands dance kopstuk: Joost van Bellen. Dat vertelde de producer in Austin, waar hij optrad op een feestje met Moby in de drukke slipstream van SXSW. "Ik zit op dit moment in de demo- en uitprobeerfase", zegt Holkenborg, "Vanavond ga ik veel nieuw materiaal spelen. Dat heb ik ook al gedaan eind vorig jaar op Rauw in Amsterdam. Dat werkte heel goed."

Zie daar de connectie met zelfverklaarde dance dinosaurus Joost van Bellen, organisator van de Rauw-feesten. De twee doken vorig jaar om deze tijd al eens samen de studio van Holkenborg in. Daaruit kwam de track In The Name Of Holy Music voort, die nu gratis wordt aangeboden op de website van Rauw. "Het was een te gekke samenwerking, heel natuurlijk. Joost is een ideeënman, hij komt continu met nieuwe analogieën. Dan maak ik een beat, heeft hij een associatie en leidt dat tot een nieuwe richting. Zo belandden we via Jeff Wayne en gekke horror bij een fragment van Vincent Price."

De track heeft een opvallende disco twist, en dat komt niet helemaal uit de lucht vallen. Zo is Joost van Bellen de laatste jaren een groot liefhebber van het Belgische Aeroplane en schuift zijn Rauw voorzichtig wat die kant op. Holkenborg bracht twee jaar geleden een white label twelve inch uit met een disco track, genaamd Cosmic Rave. "Dat was heel leuk, omdat in eerste instantie niemand wist dat ik die track gemaakt had. Ik kreeg er goede reacties op van onder meer Erol Alkan en Aeroplane. Ik ben de laatste tijd steeds meer geïnteresseerd in wat meer langzame ritmes en een organisch geluid."

"Dat laatste is doorslaggevend, niet het genre disco", zegt Holkenborg. "Een eclectische stijl", noemt hij het zelf. Met die insteek werkt hij momenteel aan een nieuw album. Ook nu speelt Joost van Bellen een rol. "Die ene track was wel uniek, omdat we die echt samen gemaakt hebben. Bij mijn album heeft hij meer de rol van een A&R persoon, zoals je die bij platenmaatschappijen ook hebt. Bij labels laat je om de zoveel tijd je muziek horen aan zo iemand, en die zegt dan wat hij er van vindt. Joost is heel concreet, hij komt met muzikale voorbeelden om te ondersteunen wat hij bedoelt."

Het duurt nog wel even voor dat nieuwe album in de winkels ligt, al wat het maar omdat Holkenborg nog altijd meer opdrachten aangeboden krijgt dan hij aan kan. De producer woont nog altijd in Los Angeles, waar hij deel uitmaakt van het vaste team van Hans Zimmer, een zeer bekende componist van filmmuziek. "Afhankelijk van het project doe ik veel of weinig van hem."

Verder maakt hij nog regelmatig de overstap naar Nederland. Zo geeft hij nog les aan de hogeschool in Enschede, en werkt hij aan een aantal Nederlandse projecten voor onder meer het Holland Festival. "Vorig jaar heb ik de scores van New Kids en De Gelukkige Huisvrouw gedaan, nu werk ik aan de film over de ontvoering van Heineken. Ik vind het leuk om dertig, veertig procent van mijn tijd te besteden aan Nederlandse producten. De werkcultuur is heel anders, en dat verschil vind ik tof. In Nederland probeer je samen iets neer te zetten, in L.A. is het een kwestie van 'eat or you will be eaten."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12