5 Days Off dag 5: als dansende aapjes door de nacht 5 Days Off dag 5: als dansende aapjes door de nacht

Modeselektion is de hete afsluiter van 5 Days Off 2011

, Tekst en foto's Tamara Jansen

5 Days Off dag 5: als dansende aapjes door de nacht

Modeselektion is de hete afsluiter van 5 Days Off 2011

Tekst en foto's Tamara Jansen ,

We zijn alweer aanbeland bij de laatste avond van 5 Days Off 2011. Omdat het niet lukte een laatste avond te programmeren in Paradiso, is het aan Modeselektor en zijn protegees om als Modeselektion het festival op een waardige manier af te sluiten.

Modeselektion is de hete afsluiter van 5 Days Off 2011

We zijn alweer aanbeland bij de laatste avond van 5 Days Off 2011. Omdat het niet lukte een laatste avond te programmeren in Paradiso, is het aan Modeselektor en zijn protegees om als Modeselektion het festival op een waardige manier af te sluiten.

Dat er vanavond niets te doen is in Paradiso, wordt bij binnenkomst even voor half elf al snel duidelijk. Het is al redelijk druk voor het relatief vroege tijdstip. Dekmantel staat de boel een beetje op te warmen in de Oude Zaal, maar wat meer opvalt is de rij die zich begint te vormen voor de ingang van de Max. Gespannen wachten fans, de T-shirts met het bekende Modeselektor aap-logo kom je overal tegen, tot de zaal open gaat.

Als dan even na elven de Max zijn deuren opent, staat daar Siriusmo. De belofte van het moment uit de stal van Modeselektor. Een - bijna - unieke vertoning, want de beste man heeft verschrikkelijke podiumvrees en laat zich niet zo makkelijk boeken. Hij laat alleen zijn gezicht zien op de avond van zijn vrienden en dan enkel als opener. Als Siriusmo daarmee hoopte voor een halfvolle zaal te draaien, heeft hij dikke pech. Binnen een minuut of tien is de grote zaal van de Melkweg redelijk gevuld. Dat de Duitse dj zich niet op zijn gemak voelt, is in het begin erg duidelijk. Hij zit veel aan zijn haar en krabt achter zijn oren, kijkend naar de draaitafel, alsof hij er voor het eerst achter staat. Maar niets is minder waar. Siriusmo heeft gevoel voor muziek en dat is van begin tot eind duidelijk.

Er komen veel nummers langs van de net uitgebrachte plaat Mosaik en dat maakt het een goede set. Er wordt soms meer werk van gemaakt dan werkelijk nodig is, maar dat levert ook weer wat spannende dingen op. Het publiek gaat los, van voor tot achter in de zaal en zelfs op het balkon. Siriusmo sluit af met High Together (misschien wel het meest aanstekelijke nummer van de plaat) en single Einmal in Der Wochen Schreien en laat daarmee zien wat hij waard is. Als de set klaar is, valt er in het donker zelfs een glimlach op het gezicht van de dj te ontwaren. En waarom ook niet. Hij mag zichzelf wel eens echt goed achter de oren krabben, want die podiumvrees is helemaal nergens voor nodig.

Hudson Mohawke neemt het stokje over en weet de zaal een uur lang te vermaken met afwisselende muziek. De harde drums die kenmerkend zijn voor HudMo worden afgewisseld met een mix van Aaliyah en Timberland. Daarbij passeren ook veel nieuwe nummers de revue, die zeker de moeite waard zijn.

Waar twee jaar geleden de elektronische supergroep Moderat op het affiche van 5 Days Off stond, staan Apparat en Modeselektor vanavond weer apart op het schema. Apparat mag beginnen en doet dat ijzersterk. De Max is inmiddels afgeladen, heter dan heet, maar dat doet de muziek alleen maar beter uit zijn verf komen. Het is hard, het is lekker.

Wanneer je denkt dat het niet beter kan, vindt de collab tussen Modeselektor en Apparat toch nog even plaats en is Moderat voor een klein moment een feit. Wanneer Seamonkey wordt ingezet is de zaal niet meer te houden. Geheel terecht, want het is een cadeautje van de heren dat zeer goed uit de verf komt. Er wordt gesprongen, er wordt gebeukt en het regent bier. Als daar ook nog eens Rusty Nails achteraan komt, is het plaatje compleet.

In de Oude Zaal is inmiddels de Amerikaan Kyle Hall begonnen aan zijn set. Zijn kenmerkende veelzijdigheid is ook vanavond terug te horen. Het is een selecte groep die nog in de kleine zaal van de Melkweg aanwezig is, maar zij gaan op in de muziek. Hall gaat van jazz naar soul en weer terug naar wat harder werk. Mooi is dat ondanks de vele invloeden, alles naadloos in elkaar overgaat.

Als Modeselektor zijn set begint, druipen een paar mensen af. Misschien wel beter, want de Max is voller dan vol. Nu er een millimetertje of wat meer bewegingsruimte is gecreëerd, is het publiek ook echt klaar voor de afsluiter van de avond en het festival. De set kent zo zijn ups en downs. Waar het sterk begint, zakt het als snel een beetje in. De set is vaak rommelig, soms is het vlak en soms is de opbouw veel te lang. Maar net wanneer je denkt dat het niets meer wordt, knallen de heren er weer een harde plaat tegenaan. Er mag hierbij ook weer props gegeven worden aan de visuals van Pfadfinderei. Die variëren vanavond van grafische vormen tot bijna porno en zijn onmisbaar voor het decor van de avond.

Waar op de timetable stond dat Modeselektor tot vier uur door zou gaan, wordt uitsmijter Happy Birthday pas tegen vijven gegeven. Modeselektor was misschien iets beter uit de verf gekomen met een wat kortere set, waarin de dipjes vermeden konden worden.

Daarmee is de laatste festivaldag tot een einde gekomen en kunnen we zeggen dat het zeker niet de minste was. Een nacht waarin Siriusmo en Apparat de mooiste indrukken achterlieten. Waarna we met pijn in onze voetjes de Melkweg verlieten om gelukzalig te kunnen dromen over een geslaagde avond.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12