3VOOR12 Selecteert… Jungle By Night “Veel van onze dromen komen nu al uit” 3VOOR12 Selecteert… Jungle By Night “Veel van onze dromen komen nu al uit”

3VOOR12 op bezoek in de oefenruimte van Jungle By Night

, Jochem Boom

3VOOR12 Selecteert… Jungle By Night “Veel van onze dromen komen nu al uit”

3VOOR12 op bezoek in de oefenruimte van Jungle By Night

Jochem Boom ,

3VOOR12 bezocht afrobeat-belofte Jungle By Night, de 3VOOR12 Selecteert van deze maand, in de oefenruimte. We vroegen naar het ontstaan van de band en de plannen voor 2011 en stellen tot slot alle bandleden aan je voor.

3VOOR12 op bezoek in de oefenruimte van Jungle By Night

We bezochten afrobeat-belofte Jungle By Night, de 3VOOR12 Selecteert van deze maand, in de oefenruimte. De negenkoppige band maakt furore met het in Nederland relatief onbekende genre. De negen bandleden vallen ook op door hun leeftijd. Het jongste bandlid is zestien en de oudste tweeëntwintig. In 2010 maakte Nederland kennis met het getalenteerde negental, in 2011 zou de band zomaar kunnen doorbreken.

Onderaan dit artikel stellen we alle leden van Jungle By Night in een portretserie uitgebreid aan je voor:

Bo Floor - Trompet
Pieter van Exter - Tenor Saxofoon
Ko Zandvliet -Trombone
Jac van Exter – Gitaar (JvE)
Pyke Pasman - toetsen
 
Younes Toll - Basgitaar
Gino Groeneveld - Conga's/Percussie
Tienson Smeets - Djembé/Percussie (TS)
Sonny Groeneveld – Drums (SG)

Wanneer is Jungle By Night ontstaan en hoe kwamen jullie op het idee om afrobeat te maken?

SG: “De eerste mensen kwamen anderhalf jaar geleden bij elkaar en wij zijn nu ongeveer een jaar compleet. Bij de eerste repetitie hadden we allemaal een nummer van The Budos Band ingestudeerd. We begonnen meer met het spelen van funk, maar doordat we elkaar inspireerden met muziek evolueerde het langzaam richting afrobeat."
JvE “Die evolutie ging eigenlijk heel natuurlijk, voor mij is het gewoon precies wat ik luister. Als ik gitaristen echt rock zie spelen denk ik juist: 'oh ja, dat kan je ook nog met een gitaar'."
SG: ”Voor ons voelt het heel natuurlijk omdat we zelf erg met die muziek bezig zijn en er naar luisteren. Wij weten niet anders dan. We zijn hiermee opgegroeid. Je wil ook niet voor de makkelijke weg gaan en precies hetzelfde maken wat anderen al doen.”

In de oefenruimte blijkt de groep net aan een nieuw nummer te werken. Het is opvallend hoe geconcentreerd de leden aan het werk zijn. Laagje voor laagje wordt het nummer opgebouwd met een toetsenpartij en een motief voor de blazers. Aan het eind van de middag staat een nieuw nummer in de steigers, dat een uur eerder enkel bestond uit een idee voor een baslijn.

Komen alle nummers van Jungle By Night zo tot stand?

SG: “Er is een soort basis waar je mee begint. Dat kan een baslijn zijn, of een groove. En dat probeer je gaandeweg uit te werken.
TS: “Ik denk dat die basis vaak duidelijk ontstaat doordat we geïnspireerd zijn door iets wat we gezien of gehoord hebben. We stonden bijvoorbeeld in het voorprogramma van Mulatu Astatke en als je ziet hoe die band samenspeelt. Dat is erg bijzonder. Zij zijn zo op elkaar ingespeeld, dat ze heel veel vrijheid kunnen nemen tijdens het spelen. Zij hebben wel een setlist, maar er is binnen die groep zoveel vrijheid dat er uit een nummer ineens iets anders kan ontstaan. Voor mij, maar ik denk ook voor de anderen, is het wel een droom dat we op een gegeven moment ook op die manier op het podium kunnen staan."

Wat zijn jullie ambities?


SG: “Ik hoop dat we ook wereldwijd kunnen gaan spelen en dat onze muziek ook in het buitenland wordt gewaardeerd. Als ik verder kijk naar volgend jaar lijkt het me fantastisch om in Afrika te spelen, in Mali heb je bijvoorbeeld een heel tof festival. Het is natuurlijk spannend, maar ook leuk om terug naar de roots van de afrobeat te gaan.”
TS: “Voor mij is het ook belangrijk dat de afrobeat scene in Nederland wat groter wordt. In Parijs is bijvoobreeld een hele grote underground scene rond afrobeat.”
SG: “Heel veel dromen staan ook al vast, maar daar kunnen we nog niet teveel over zeggen."
JvE: “we gaan een heel vet festivalseizoen tegemoet. We kunnen wel al zeggen dat we spelen op het North Sea Jazz Festival.”

TS:
“We gaan nu op veel grote festivals spelen, maar ik vind het juist ook heel leuk om in hele kleine zaaltjes te spelen. In Parijs stonden we bijvoorbeeld in een heel klein restaurant/club, en daar konden we gewoon jammen met oud leden van de band van Fela Kuti."
JvE: “Dat is ook het leuke van wat wij doen, we gaan komende zomer hele grote festivals spelen, maar we spelen bijvoorbeeld ook in hele kleine zaaltjes als OT301. Die afwisseling maakt het leuk.”

Als we het over de komende zomer hebben, beseffen de jongens ineens hoe snel het is gegaan en welke gevolgen dat heeft.


TS:
“Toen we begonnen deden we het eigenlijk alleen, omdat we het leuk vonden. We zijn nooit begonnen omdat we dachten, 'we beginnen nu en over een jaar willen we daar staan, punt'."
SG: “Wat voor ons het belangrijkst is, is dat we het ongedwongen sfeertje kunnen behouden."
Younes: “Muzikale vrijheid en creatief bezig zijn moeten altijd het belangrijkste blijven.”

Jungle By Night speelt morgenavond live op de gang bij Eric Corton op 3VOOR12Radio. Het programma is
te horen tussen 22.00 en 01.00 op 3FM.

De zwart-wit portetten zijn gemaakt door Liesbeth Westerlaken.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12