3VOOR12 Draait (wk 10): Alamo Race Track, Hollandse Nieuwe, De Kift, Cage The Elephant 3VOOR12 Draait (wk 10): Alamo Race Track, Hollandse Nieuwe, De Kift, Cage The Elephant

De favorieten van de redactie

, Tamara Jansen

3VOOR12 Draait (wk 10): Alamo Race Track, Hollandse Nieuwe, De Kift, Cage The Elephant

De favorieten van de redactie

Tamara Jansen ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de week

Smith Westerns - Weekend

3VOOR12 Album van de week
Cage The Elephant - Thank You Happy Birthday (Relentless/EMI)

3FM Megahit
The Naked & Famous - Young Blood (Universal)


DE TOP 10:

1. Alamo Race Track - Unicorn Loves Deer (Excelsior)
"Fraaie melodieën, dwarse ritmes en vocale harmonieën." (Bart Snoeren)
"Frivool, slim, zo af en toe een beetje raar." (Atze de Vrieze)
"Lieve gitaarmelodietjes, banjo's, trompetten en meerstemmige zang." (Fleur ter Horst)
"Knappe liedjes, bijzondere arrangementen en prachtige teksten over de kleine en heel grote dingen in het leven. Trots." (Erik Zwennes)
"Mooie, melancholische maar toch speelse plaat met fijne melodieën die gelukkig genoeg naïviteit om het licht te houden." (Stephan van Peursem)"Heel fijn derde album van de ongrijpbare Amsterdamse groep, dat na dagelijkse luisterbeurten langzaam naar het niveau van Black Cat John Brown groeit." (Ingmar Griffioen)
"Mooie teksten, gevuld met heerlijke melodiën." (Tamara Jansen)

2. Hollandse Nieuwe 16 (3VOOR12/Eigen Beheer)
"De retro rocksound van Mozes and the Firstborn, de rockgroove van Ze Mannschaft en de sexy electropop van Rimer Londen en Cata Pirata springen er wat mij betreft boven uit." (Jochem Boom)
"Kan ik wel weer gaan oreren over de hoge kwaliteit op deze 16e Hollandse Nieuwe sampler, maar je kan ook gewoon zelf alles lezen over deze selectie  en ondertussen luisteren naar die 22 knallers!" (Ingmar Griffioen)
"Ga hem luisteren. En let vooral op Rimer London (!), Secret Rendezvous, Distrikt en Crooks!" (Tamara Jansen)

3. De Kift – Brik (album, De Kift)
"Het is weer een mooi product van huisvlijt, dat nieuwe album van De Kift, een ferme agenda, die ruikt alsof hij al vijftig jaar oud is." (Atze de Vrieze)
"De Kift is met hun onnavolgbare hoempafanfarepunkrock met nederlandse teksten misschien wel de meest eigenzinnige band van Nederland." (Jochem Boom)

4. Cage The Elephant - Thank You Happy Birthday (album, Relentless/EMI)
"Rauw met hooks, wat een topalbum. Horen we daar het woord jaarlijstje? Kan niet wachten hen woensdag live te zien." (Menno Visser)
"Vooral dankzij een uitstekende single Shake Me Down en een album dat nog net wat meer rock ’n roll ademt dan het debuut. Alsof ze daar gebrek aan hadden." (Atze de Vrieze)

5. Dazzled Kid - Tivoli De Helling - Utrecht (concert)
"Tjeerd Bomhof heeft een mooie band om zich heen geformeerd en windt het Tivoli-publiek geroutineerd om zijn vinger in een strakke show met veel dynamiek." (Willem van Zeeland)
"Tjeerd Bomhof schudt de sterke liedjes uit zijn mouw en zijn zeer muzikale band vult ze in. Tel daar nog wat podiumhumor bij en je hebt een topavond." (Menno Visser)

6.
Julia Stone - The Memory Machine (Flock/PIAS)
"Ik hou van Angus & Julia Stone, dus ik was benieuwd wat ik nu te horen zou krijgen. Dezelfde lieflijke liedjes, sommige met mierzoete teksten. Ik kan hem elke keer weer op zetten en haar stem raakt me elke keer weer." (Fleur ter Horst)

7. Raekwon - Shaolin vs Wu-Tang (IceH20 Records/PIAS)
"Nee, hij is niet zo goed als Only Built 4 Cuban Linx... Pt. II, maar dat was dan ook een meesterwerk. Dit is een sterk album met mooie producties en goede gastartiesten." (Erik Zwennes)

8. Classic Brothers - Off (Magnetron Music/Universal)
"Een heerlijk pompende electroplaat, die zich met gortdroge beats en synths en uitstapjes naar R&B onderscheidt van de rest." (Jochem Boom)

9. Lucinda Williams  - Blessed (Lost Highway/Universal)
"Begin ik een oude lul te worden of is deze plaat echt zo goed? Hoe dan ook: De grande dame van de America heeft het weer geflikt.
Wat mij betreft haar beste album sinds Car Wheels on A Gravel Road." (Stephan van Peursem)

10. Elbow - Build A Rocket Boys! (album)
"Het is een heel mooi album geworden, dat ik deze week vaak heb gedraaid. Heel knap hoe ze een pastorale toon combineren met een street feel." (Willem van Zeeland)


DE LIJSTJES:

BART SNOEREN DRAAIT:

Adele - Rolling In The Deep (Villa Remix)
Een remix maken van een oprecht, eerlijk en ambachtelijk popnummer dat een kneiterhit van hier tot Tokio is, riekt al heel snel naar een nummer verkrachten, en de gemiddelde remixer waagt zich daar dan ook niet aan. Het producers duo Villa uit Belgie durfde het aan om Rolling In The Deep van Adele in een moddervet electro-disco bad te dompelen. Doordat ze op zich vrij trouw aan het oorspronkelijke liedje zijn gebleven, slagen ze met vlag en wimpel. heel knap!

The Tunes - Apples (potentiele single) (Eigen beheer/Rough Trade)

Carnaval is gelukkig voorbij, dus we kunnen weer naar de betere feestmuziek van eigen bodem gaan luisteren. The Tunes uit Amsterdam zouden er goed aan doen om dit nummer spoedig op single uit te brengen dan hebben we weer eens een onvervalste feestelijke lentehit van eigen bodem. Sowieso live checken als ze in jouw stad op het plaatselijke pleinfeest spelen.

Alamo Race Track - Unicorn Loves Deer (Excelsior)
De langverwachte opvolger van Black Cat John Brown komt er aan, en die mag er wezen. "Fraaie melodieën, dwarse ritmes en vocale harmonieën. Soms ongrijpbaar, soms neurotisch, maar altijd met oor voor een gouden melodie.", aldus het persbericht van de firma Excelsior, en daar is geen woord van gelogen.


MENNO VISSER DRAAIT:

Cage The Elephant - Thank You Happy Birthday (album, Relentless/EMI)
Rauw met hooks, wat een topalbum. Horen we daar het woord jaarlijstje? Kan niet wachten hen woensdag live te zien.

3VOOR12PRESENTEERT Dazzled Kid (live, Tivoli De Helling, 9 maart)
Tjeerd Bomhof schudt de sterke liedjes uit zijn mouw en zijn zeer muzikale band vult ze in. Tel daar nog wat podiumhumor bij en je hebt een topavond.

Benjamin Francis Leftwich - Pictures (single, Dirty Hit Records/iTunes)
Stop je stopwatch bij deze bloedmooie folky track van deze jonge Brit in de geest van Elliott Smith.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


Alamo Race Track – Unicorn Loves Deer (album, Excelsior/V2)

Alamo Race Track, zo’n band die we de afgelopen jaren bij 3VOOR12 om de zoveel maanden weer eens tegen beter weten in belden om te vragen of dat nieuwe album nu eindelijk eens kwam. Maar nu is het er toch echt, en het is een uitstekende indieplaat. Frivool, slim, zo af en toe een beetje raar. Minder hitgevoelig dan het Moss album wellicht, maar de fans zullen er razend blij mee zijn.

Cage The Elephant – Thank You, Happy Birthday (album, EMI)
Drie jaar geleden speelde Cage The Elephant eens in de bovenzaal van Paradiso tijdens London Calling.
Het was een tamelijk opwindend optreden, waarbij de frontman met zijn microfoon op de bar achterin de zaal eindigde. Toch had ik het gevoel dat de band niet helemaal op zijn plaats was, dat het bandgeluid net niet helemaal ‘van nu’ voelde. Er gebeurde inderdaad verder weinig in Nederland, maar nu lijkt het balletje wel te gaan rollen. Vooral dankzij een uitstekende single Shake Me Down en een album dat nog net wat meer rock ’n roll ademt dan het debuut. Alsof ze daar gebrek aan hadden.

De Kift – Brik (album, De Kift)
Het is weer een mooi product van huisvlijt, dat nieuwe album van De Kift, een ferme agenda, die ruikt alsof hij al vijftig jaar oud is. De band uit Koog aan de Zaan heeft een nieuw instrument, en dat bevalt me uitstekend, een soort draaiorgel percussie instrument dat er niet alleen fantastisch uit ziet, maar ook een toffe drive geeft aan het geluid. En dan zijn er ook nog strijkers. Het album staat maandag op de Luisterpaal, maar single Drie Wegen is alvast te downloaden.


FLEUR TER HORST DRAAIT:

Julia Stone - The Memory Machine (Flock/PIAS)
Ik hou van Angus & Julia Stone, dus ik was benieuwd wat ik nu te horen zou krijgen. Dezelfde lieflijke liedjes, sommige met mierzoete teksten zoals in 'My Baby', ondanks dat dat nummer ook deels wat tragisch is. 'The Memory Machine' is een album dat ik elke keer weer op kan zetten en waarbij haar stem me elke keer weer raakt.

Alamo Race Track - Unicorn Loves Deer (Excelsior/V2)
Een heerlijke frisse plaat voor de lente die er aan zit te komen. Lieve gitaarmelodietjes, banjo's, trompetten en meerstemmige zang. Ik wist niet dat er zulks fijns uit ons Nederland kwam! Zodra er ook maar een straaltje zon door de wolken breekt, zal ik deze plaat direct weer aanzetten. En op andere momenten eigenlijk ook wel.

Starfucker - Reptilians (Polyvinyl/Sonic Rendezvous)
De lente heeft duidelijk invloed op mijn muzieksmaak. Ook dit is weer een vrolijke plaat met poppy liedjes die makkelijk in het gehoor liggen, maar die voor mij een toegevoegde waarde hebben door een heel stuk elektronische deuntjes dat erbij komt kijken. De catchy deuntjes zorgen ervoor dat ik het hele album zonder moeite afluister. Het intro van 'Julius' doet me zelfs ergens denken aan The Sounds. Niet verkeerd.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Frank Ocean - Nostalgia, Ultra (Eigen Beheer)

De 23-jarige zanger van Odd Future Wolf Gang Kill Them All, oftewel hiphopcollectief Odd Future waar ook Tyler, the Creator onderdeel van uit maakt. Novacane en We All Try staat hier al dagen op repeat. Minimalistische producties en soulvolle zang over een leven tussen hedonistisme en zingeving.

Alamo Race Track - Unicorn Loves Deer (Excelsior/V2)
Dit is hoe je terugkomt na een aantal jaar afwezigheid met een frisse line-up. Knappe liedjes, bijzondere arrangementen en prachtige teksten over de kleine en heel grote dingen in het leven. Trots.

Raekwon - Shaolin vs Wu-Tang (IceH20 Records/PIAS)

Nee, hij is niet zo goed als Only Built 4 Cuban Linx... Pt. II, maar dat was dan ook een meesterwerk. Dit is een sterk album met mooie producties en goede gastartiesten. Snake Pond is op het moment mijn favoriet.


JOCHEM BOOM DRAAIT:

Hollandse Nieuwe 16 (3VOOR12/Eigen Beheer)
Ik zet hem ook deze maand weer in mijn lijstje, want er kan nooit genoeg aandacht zijn voor de muzikale geheimen uit eigen land. Deze compilatie staat weer vol met lekkers, De retro rocksound van Mozes and the Firstborn, de rockgroove van Ze Mannschaft en de sexy electropop van Rimer Londen en Cata Pirata springen er wat mij betreft boven uit.

Classic Brothers - Off (Magnetron Music/Universal)
Vorige maand stond het nummer FYLB nog op de Hollandse Nieuwe 15, vanaf vandaag staat het debuut Off op de luisterpaal. Een heerlijk pompende electroplaat, die zich met gortdroge beats en synths en uitstapjes naar R&B onderscheidt van de rest.

De Kift - Drie Wegen
De Kift is met hun onnavolgbare hoempafanfarepunkrock met nederlandse teksten misschien wel de meest eigenzinnige band van Nederland. De openingstrack van het nieuwe album BRIK is al te downloaden en 19 maart komt het album uit. Vanaf maandag te horen op de luisterpaal.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Lucinda Williams  - Blessed (Lost Highway/Universal)
Begin ik een oude lul te worden of is deze plaat echt zo goed? Hoe dan ook: De grande dame van de America heeft het weer geflikt.
Wat mij betreft haar beste album sinds Car Wheels on A Gravel Road.

Alamo Race Track  - Unicorn Loves Deer  (Excelsior/V2)
Mooie, melancholische maar toch speelse plaat met fijne melodieën die gelukkig genoeg naïviteit om het licht te houden.

Grimes  - Halfaxa  (Lo/!K7/V2)
Eind vorig jaar al getipt door collega Erik Zwennes onder het mom: dit vind jij ook prachtig. Was ook zo, maar helaas kwam het album nog niet in Nederland uit. Nu gelukkig wel: ga het luisteren. Ik vind het inderdaad prachtig en ik denk iedereen die van donkere elektronica  en dromerige damesvocalen houdt.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Elbow - Build A Rocket Boys! (album)

Het is een heel mooi album geworden, dat ik deze week vaak heb gedraaid. Heel knap hoe ze een pastorale toon combineren met een street feel.

R.E.M. - Collapse Into Now (album)
Het is zeker niet hun beste album, maar er staan toch weer een paar nummers op waar menige beginnende band jaloers op mag zijn.
 
Dazzled Kid - Tivoli De Helling - Utrecht (concert)
Tjeerd Bomhof heeft een mooie band om zich heen geformeerd en windt het Tivoli-publiek geroutineerd om zijn vinger in een strakke show met veel dynamiek.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Fu Manchu & Sungrazer, live @ Effenaar, Eindhoven, 10-03-11
Het Limburgse Sungrazer imponeerde in de Effenaar met een best vette psychedelische stoner-set. Check ze op Gods Of Groove of Roadburn! Hoofdgerecht Fu Manchu opende met classics als Hell On Wheels en California Crossing en voerde daarna het legendarische debuutalbum In Search Of integraal uit. Niet hun beste concert ooit, wel heftig.

Alamo Race Track  - Unicorn Loves Deer  (Excelsior/V2)
Heel fijn derde album van de ongrijpbare Amsterdamse groep, dat na dagelijkse luisterbeurten langzaam naar het niveau van Black Cat John Brown groeit. Benieuwd naar de show zondag in Tivoli de Helling!

Hollandse Nieuwe 16 (3VOOR12/Eigen Beheer)
Kan ik wel weer gaan oreren over de hoge kwaliteit op deze 16e Hollandse Nieuwe sampler, maar je kan ook gewoon zelf alles lezen over deze selectie  en ondertussen luisteren naar die 22 knallers!


TAMARA JANSEN DRAAIT:

Alamo Race Track  - Unicorn Loves Deer  (Excelsior/V2)
Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wel wat. Wat een heerlijk plaat is Unicorn Loves Deer. Mooie teksten, gevuld met heerlijke melodiën.

Hollandse Nieuwe 16 (3VOOR12/Eigen Beheer)
De zestiende Hollandse Nieuwe verscheen deze week op de Luisterpaal en wat zit er weer veel moois tussen. Ga hem luisteren. En let vooral op Rimer London (!), Secret Rendezvous, Distrikt en Crooks!

Moderat -  Modeselektion, 5 Days Off
Nog even terug naar 5 Days Off. Waar ik vooral heel benieuwd was naar Siriusmo en ook tof bleek te zijn, was het hoogtepunt toch het kleine stukje Moderat in de hele avond. Ingezet met favoriet, Seamonkey, ging het publiek echt los. Moderat staat hoog in mijn lijstje van favoriete muziek. Ik hoop dat Modeselektor en Apparat snel weer samen aan de slag gaan.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12