Tommy Ebben & The Small Town Villains de studio in voor nieuwe plaat

Tommy Ebben: “We willen nu een slag maken naar een moderner geluid.”

Jochem Boom ,

Tommy Ebben kwam eind vorig jaar schijnbaar vanuit het niets met zijn debuutalbum Dreamless Slumbers. De band speelde naar aanleiding van die plaat veel en na het minuutje bij De Wereld Draait Door bleven de boekingen binnenstromen.

Tommy Ebben: “We willen nu een slag maken naar een moderner geluid.”

Tommy Ebben kwam eind vorig jaar schijnbaar vanuit het niets met zijn debuutalbum  Dreamless Slumbers. De band speelde naar aanleiding van die plaat veel en na het minuutje bij De Wereld Draait Door bleven de boekingen binnenstromen.

Na een half jaar van optreden staat de band rond Tommy Ebben nu op het punt om weer de studio in te gaan. "Het eerste album heeft het hartstikke goed gedaan. Het is qua verkoop een bescheiden succes te noemen", aldus Tommy Ebben. "We wilden snel met een nieuwe plaat komen omdat het zo snel groeit.  We zijn ondertussen wel twee keer van bassist gewisseld. Maar ondanks dat zijn we door het vele optreden gegroeid als band. Daarnaast is het nu we zoveel aandacht krijgen het goede moment om snel door te gaan."

Het schrijven van de nummers ging dit keer anders dan bij het debuut. Ebben: "Het debuut had ik eigenlijk al volledig geschreven toen we het opnamen. De muziek voor het nieuwe album is meer samen met de band tot stand gekomen. We hebben dit keer samen gejamd  en samen gesleuteld aan de nummers. Het klinkt daardoor zeker anders dan de vorige plaat." Die nummers zijn inmiddels allemaal al opgenomen in de pre-productie fase. "In die fase maken we vooral een schets van wat het moet worden. Je let dan heel erg op de arrangementen. Het neerzetten en bepalen van de sound komt pas als we echt de studio in gaan", vertelt Ebben. "We hebben wel al duidelijk voor ogen wat we willen. Op Dreamless Slumbers stond bewust hele traditionele roots rock. We willen nu een slag maken naar een moderner geluid. De traditionele basis blijft behouden, maar we hebben nu veel meer up tempo nummers."

Hoe dat zal klinken zullen we op zijn vroegst in oktober weten. Dat er tekstueel ook veel te beleven valt, blijkt uit de songtitels die al bekend zijn. Met name de titel 'Selah' roept vragen op. Een liedje over een mooie vrouw? Misschien over de Belgische zangeres Selah Sue? Ebben lacht: "We krijgen vaak de vraag of dat nummer over Selah Sue gaat, maar dat is niet zo. Ik zong in het refrein bij gebrek aan beter gewoon 'baby', als in schatje. Toen kreeg ik een geboortekaartje van iemand. De tweede naam van dat kindje is Selah."

De opnames vinden plaats in de studio van Rutger Drenth, gitarist van Krach en producer van het album van Shaking Godspeed. De planning was om maandag te beginnen, maar daar kwam iets tussen. Ebben: "Twee weken geleden is onze drummer van een stijger gevallen. Daar heeft hij een flinke hersenschudding aan over gehouden.  Hij kan voorlopig eigenlijk niet opnemen of überhaupt muziek maken, want na vijf minuten heeft hij barstende hoofdpijn."

Het incident zou de strakke planning nog wel eens in de war kunnen schoppen. "Het idee was om de afgelopen week te beginnen met opnemen en de nieuwe muziek in oktober uit te brengen. Maar het zal nu erg krap worden." Ondanks de tegenslag is de rest van de band nu toch de studio ingedoken. "We kunnen pas gaan opnemen als hij terug is, maar we kunnen wel sleutelen aan de muziek die we al hebben", aldus Ebben. "We kunnen niet eeuwig blijven verfijnen, op een gegeven moment is het gewoon af."