Raad voor Cultuur dreigt met aftreden om cultuurbezuinigingen Raad voor Cultuur dreigt met aftreden om cultuurbezuinigingen

Adviesorgaan voelt zich niet gehoord door Staatssecretaris Zijlstra

, Ingmar Griffioen

Raad voor Cultuur dreigt met aftreden om cultuurbezuinigingen

Adviesorgaan voelt zich niet gehoord door Staatssecretaris Zijlstra

Ingmar Griffioen ,

De Raad voor Cultuur dreigt af te treden als de politiek haar adviezen over de cultuurbezuinigingen in de wind slaat. Els Swaab, voorzitter van het adviesorgaan, zei vanochtend tijdens een vergadering in de Tweede Kamer, dat de Raad zich dan op haar toekomst gaat beraden.

Adviesorgaan voelt zich niet gehoord door Staatssecretaris Zijlstra

De Raad voor Cultuur dreigt af te treden als de politiek haar adviezen over de cultuurbezuinigingen in de wind slaat. Els Swaab, voorzitter van het adviesorgaan, zei vanochtend tijdens een vergadering in de Tweede Kamer, dat de Raad zich in dat geval op haar toekomst gaat beraden.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra wil 200 miljoen per jaar op cultuur bezuinigen en vroeg de Raad voor Cultuur om advies. Eind april bracht de Raad advies uit, waarin ze zich afzette tegen de bezuinigingsplannen en onder meer pleitte voor terugdraaien van de BTW-maatregel en behoud van de cultuurkaart voor scholieren.  Een maand later liet voorzitter Swaab zich ontvallen, dat ze verwachtte dat "Zijlstra het advies van over de bezuiniging op de cultuursector op essentiële punten niet zal volgen".

Het rapport van de raad wordt volgens het ANP door meerdere volksvertegenwoordigers getypeerd als 'polderachtig' en 'een kaasschaaf'. De vrees is dat Zijlstra zo de ruimte krijgt om zelfstandig de hakbijl te hanteren. "Als hij dat doet dan zullen de adviseurs zich afvragen of ze dan nog wel door kunnen en zo ja hoe", liet Swaab de kamerleden weten. Het woord 'aftreden' wilde ze zelf nog niet in de mond nemen, ook niet na aandringen van PVV'er Martin Bosma en D66'er Boris van der Ham.

Het doel van de vergadering was om kamerleden meer inzicht te geven in het precieze advies van de Raad voor Cultuur. De timing was pikant: een dag voordat VVD-staatssecretartis Zijlstra zijn definitieve plannen voor de cultuurbezuinigingen wil presenteren. Morgen komen die naar verwachting ook ter sprake in de ministerraad.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12