Over de grens: 20 toonaangevende Europese festivals Over de grens: 20 toonaangevende Europese festivals

De festivalkalender van Primavera tot All Tomorrows Parties

, Atze de Vrieze

Over de grens: 20 toonaangevende Europese festivals

De festivalkalender van Primavera tot All Tomorrows Parties

Atze de Vrieze ,

Als populaire Nederlandse festivals als Lowlands en Great Wide Open dan ook nog eens razendsnel uitverkopen, is de verleiding groot eens over de grens te kijken. 3VOOR12 brengt twintig toonaangevende Europese festivals in kaart.

De festivalkalender van Primavera tot All Tomorrows Parties

Buitenlandse festivals lijken steeds dichterbij. Dankzij sociale media en YouTube kun je op duizenden kilometers afstand toch een beetje het festivalgevoel krijgen. Als populaire Nederlandse festivals als Lowlands en Great Wide Open dan ook nog eens razendsnel uitverkopen, is de verleiding groot eens over de grens te kijken. 3VOOR12 brengt twintig toonaangevende Europese festivals in kaart. Lees ook het artikel over buitenlandse festivals.

Primavera
Waar: Barcelona, Spanje
Wanneer: 25-29 mei
Line-up: o.a. Pulp, Deerhunter, Odd Future, Ty Segall, Kurt Vile
Unique selling point: De officieuze opening van het Europese festivalseizoen. Primavera heeft altijd een aantal hete nieuwe acts, waaronder veel Amerikanen die hun Europese tour rond het Spaanse festival beginnen.

Sonar
Waar:
Barcelona, Spanje
Wanneer: 16-18 juni
Line-up: o.a. Underworld, Aphex Twin, Dizzee Rascal, Buraka Som Sistema, Four Tet
Unique selling point: Dance-festivals heb je in heel Europa, maar er zijn er weinig met zo’n massieve line-up als Sonar. 

Glastonbury
Waar:
Glastonbury, Engeland
Wanneer: 22-26 juni
Line-up: Beyonce, U2, DJ Shadow, Mumford & Sons, Jamie Woon
Unique selling point: Hét immense Engelse oer-festival, met enorm veel podia en grote headliners, regelmatig totaal vermodderd, beroemd om zijn vlaggenzee voor het hoofdpodium. Notoir lastig om tickets te bemachtigen, ondanks de enorme capaciteit.

Roskilde
Waar:
Roskilde, Denemarken
Wanneer: 30 juni t/m 3 juli
Line-up: o.a. Iron Maiden, MIA, The Strokes, PJ Harvey
Unique selling point: Een van de grootste festivals van Europa, al jarenlang garant voor een zeer stevige line-up, maar met veel verschillende podia ook ruimte voor kleinere acts. 

Exit
Waar:
Novi Sad, Servië
Wanneer: 7-10 juli
Line-up: o.a. Beirut, Go Back To The Zoo, Portishead, Arcade Fire, Pulp
Unique selling point: Exit vindt plaats op een bijzondere locatie, het 19e eeuwse Petrovaradin fort aan de oevers van de Donau met uitzicht over de Servische stad Novi Sad. Het festival heeft een beladen geschiedenis, omdat het twaalf jaar geleden ontstond als protest tegen het beleid van de toenmalige president Milosevic. Tegenwoordig worden zelfs busreizen vanuit Nederland georganiseerd.

Fiberfib Benicassim
Waar:
Benicassim, Spanje
Wanneer: 14-17 juli
Line-up: Arctic Monkeys, Portishead, Friendly Fires, Chase & Status, Brandon Flowers
Unique selling point: Feesten tot diep in de nacht, je roes uitslapen op het Spaanse strand en de volgende dag aan het eind van de middag rustig opnieuw beginnen. Met ook nog een stevige line-up.

Dour
Waar:
Dour, België
Wanneer: 14-17 juli
Line-up: Flying Lotus, Pendulum, Tiga, Blood Red Shoes, Boys Noize
Unique selling point: Het alternatieve broertje van Rock Werchter. Zonder knallende headliners, van huis uit wat minder strak georganiseerd en altijd veel te ontdekken.

Melt
Waar:
Ferropolis, Duitsland
Wanneer: 15-17 juli
Line-up: o.a. Little Dragon, DJ Koze, Cold War Kids, Ostgut Ton
Unique selling point: Melt heeft een sterke focus op (voornamelijk Duitse) elektronische muziek, met een cross-over naar andere vormen van popmuziek. Het decor is passend: een oud industrieel terrein.

Paleo
Waar:
Nyon, Zwitserland
Wanneer: 19-24 juli
Line-up: PJ Harvey, Amy Winehouse, Bloody Beetroots maar vooral heel veel Franse bands
Unique selling point: Een paar bekende namen, maar vooral veel voor ons onbekende acts uit de regio. Paleo is niet het goedkoopste festival, maar dan krijg je wel meteen een compleet tijdelijk dorp.

Off
Waar:
Katowice, Polen
Wanneer: 5-7 augustus
Line-up: o.a. dEUS, Destroyer, Kode9 + the Spaceape, Ariel Pink’s Haunted Graffiti, Primal Scream (plays Screamadelica)
Unique selling point: Geen giga headliners, wel veel spannende nieuwe acts. Off is een nog relatief onbekend festival, dat langzaamaan op de radar begint te komen.

Sziget
Waar:
Boedapest, Hongarije
Wanneer: 8-15 augustus
Line-up: Amy Winehouse, The National, De Jeugd van Tegenwoordig, Kees van Hondt, Richie Hawtin
Unique selling point: Sziget is zo populair onder Nederlanders (dit jaar naar schatting 15.000!), dat de programmeurs er zelfs rekening mee houden, door veel acts uit ons land te boeken. Naast bekende namen ook een aardig assortiment Oost-Europese muziek. Kleinschalig Hongaars alternatief: Balaton Sound, aan het populaire Balaton meer.

Way Out West
Waar:
Göteborg, Zweden
Wanneer: 11-13 augustus
Line-up: o.a. Kanye West, Prince, Santigold, Yuck, Janelle Monae
Unique selling point: In Nederland aarzelen festivals toch ernstig om een niet-gitaarband als headliner te boeken, dit Zweedse festival zet gewoon Prince en Kanye West neer. Mooi mix van grote namen en nieuw talent. In dezelfde categorie valt het Oya festival in Noorwegen, dat in hetzelfde weekend plaatsvindt en een groot deel van de line-up deelt.

Terraneo
Waar:
Sibenek, Kroatië
Wanneer: 9-13 augustus
Line-up: o.a. Suuns, The Fall, Janelle Monae, Dan Deacon, Frank Turner
Unique selling point: Goede verhalen over dit kleinschalige festival in Kroatië, wat automatisch betekent dat het niet al te prijzig is. 

Haldern Pop
Waar:
Haldern, Duitsland
Wanneer: 11-13 augustus
Line-up: o.a. Wild Beasts, Josh T Pearson, Agnes Obel, Warpaint, Moss
Unique selling point: Niet ver van de Nederlandse grens en dus al jaren populair bij Nederlandse muziekliefhebbers. Ook door het kleinschalige karakter en een neusje voor interessante, verzorgde indiepop. Zo kon je er bands als Mumford and Sons en Editors al zien voor hun grote doorbraak.

Pukkelpop
Waar:
Hasselt, België
Wanneer: 18-20 augustus
Line-up: o.a. Eminem, Dave Clarke, Mark Ronson, The Pains Of Being Pure At Heart, Nero
Unique selling point: Het ideale alternatief voor wie naast een Lowlands-kaartje gegrepen heeft. Dichtbij, een vergelijkbare line-up maar dan vaak nog wat scherper.

Green Man
Waar:
Hay on Wye, Engeland
Wanneer: 19-21 augustus
Line-up: o.a. Laura Marling, Iron & Wine, Holy Fuck, Wild Nothing, James Vincent McMorrow
Unique selling point: Voor wie op Lowlands toch alleen maar naar de indie- en folkbands gaat, is het mediumsized festival Green Man in Engeland in hetzelfde weekend een aardig alternatief. Ruimtelijk opgezet, met een boeiende line-up.

End Of The Road
Waar:
Dorset, Engeland
Wanneer: 2-4 september
Line-up: o.a. Joanna Newsom, The Walkmen, Clap Your Hands Say Yeah, John Grant, White Denim
Unique selling point: Het festival dat model stond voor ons eigen Great Wide Open en in hetzelfde weekend plaatsvindt. Rustiek, met veel oog voor sfeer en kwaliteitsmuziek. Het festival vindt plaats in de fraaie streek Dorset in het zuiden van Engeland.

Berlin Festival
Waar:
Berlijn, Duitsland
Wanneer: 9-10 september
Line-up: o.a. Suede, Aloe Blacc, Battles, The Rapture, Health
Unique selling point: Upcoming festival in de aangename Duitse hoofdstad, waar iedereen het over een paar jaar wel eens over zou kunnen hebben. 

Iceland Airwaves
Waar:
Reykjavik, IJsland
Wanneer: 12-16 oktober
Line-up: o.a. Beach House, Tune-Yards, Dungen, Endless Dark, Kira Kira
Unique selling point: Het festival vindt plaats in de knusse binnenstad van Reykjavik, met veel lokaal talent, maar ook altijd een aantal internationale namen. Goede opstap naar een korte vakantie in een bijzonder land, en na de crisis lang niet meer zo duur.

ATP Curated by Jeff Magnum from Neutral Milk Hotel
Waar:
Minehead, Engeland
Wanneer: 2-4 december
Line-up: o.a. Fleet Foxes, Boredoms, Low, Young Marble Giants, The Raincoats
Unique selling point: All Tomorrow’s Parties is een echt liefhebbersfestival: een invloedrijke band (of in dit geval muzikant) uit de indiewereld mag drie dagen lang zijn favorieten programmeren, met altijd een mix van hedendaagse bands en oude helden. Ook bijzonder: het festival vindt plaats in een ouderwets vakantiepark, inclusief bowlingbaan, knuffelgrijpers en suikerspinmachines.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12