Mark Postema (Musicmaker): "MCN en Fret afschaffen"

Hoofdredacteur pleit voor 'meer bezuinigen voor beter popklimaat'

Ingmar Griffioen ,

Muziek Centrum Nederland (MCN) mag van Musicmaker-chef Mark Postema meteen afgeschaft worden. "Doorstrepen die handel. Weg ermee, foetsie!" Meer bezuinigen zal leiden tot een beter popklimaat, stelt de hoofdredacteur van muziekblad. "Vreselijk die bezuinigingen, maar ach… het heeft ook zo zijn voordelen!", schrijft hij naast een plaatje van een prullenbak met het MCN-blad Fret erin.

Hoofdredacteur pleit voor 'meer bezuinigen voor beter popklimaat'

Het door een subsidiestop bedreigde Muziek Centrum Nederland (MCN) mag van Musicmaker-chef Mark Postema meteen afgeschaft worden. De hoofdredacteur van het maandelijkse muziekblad bepleit dat meer bezuinigen zal leiden tot een beter popklimaat. "Vreselijk die bezuinigingen, maar ach… het heeft ook zo zijn voordelen!", schrijft hij in het voorwoord van de nieuwe Musicmaker. Ernaast staat een plaatje van een prullenbak met het MCN-blad Fret erin.

"Doorstrepen die handel. Weg ermee, foetsie!", oordeelt hij op het Musicmaker-blog over het door hem verfoeide MCN. In zijn blog zet Postema zijn pleidooi uiteen middels een fictief telefoongesprek met Halbe Zijlstra. De staatssecretaris zou Postema daarin benaderen om advies te vragen over de cultuurbezuinigingen naar aanleiding van een eerder blog. Daarin stelde Postema dat de subsidie voor popmuziek, en meer specifiek de Fret, commerciële muziekbladen stuk zou maken.

MCN: 'Dit is precies waar de PVV op zit te wachten'
Arjen Davidse reageert namens MCN verbaasd: "Op het moment dat de sector wordt aangevallen, moet je vooral elkaar gaan afvallen. Dat is precies waar de PVV op zit te wachten en waar de culturele sector al lang onder te leiden heeft: non-stop over elkaar rollende en kissebissende partijen." Davidse neemt graag een voorbeeld aan de manier waarop Erica Terpstra de sport vertegenwoordigt: "Zij is iemand waar iedereen zich achter schaart en daarom heeft de sport een hele sterke lobby."

In het imaginaire telefoongesprek vraagt Zijlstra aan Postema naar zijn mening over het blad Fret. "Daar gaat toch elk jaar een klein kapitaal naartoe en ik begrijp dat u dat onzin vindt?" Postema antwoordt: "Ik vind het blad geen onzin, wel dat daar subsidie naartoe gaat. Dat geld kan beter besteed worden. Ik ken zeker een handvol mensen, onder wie mijn concullega’s van het blad LiveXS, die zo’n gratis tijdschrift zonder subsidie zouden kunnen uitbrengen. En sterker nog: daar misschien ook nog wel een leuke stuiver aan kunnen verdienen."

PopMediaSteunfonds
Vervolgens bepleit de hoofdredacteur het doorstrepen van de subsidie aan Fret. Die subsidie bedraagt nu op jaarbasis zo'n 100.000 euro. "Dat had ook al vijf jaar eerder mogen gebeuren."

Postema lanceert meteen het idee voor een PopMediaSteunfonds, waar het vrijgekomen geld heen zou moeten gaan. "Alle media, dus niet alleen muziekbladen, maar ook kranten, tijdschriften, radio- en tv-omroepen en websites als Nu.nl zouden daar aanspraak op moeten kunnen maken als ze op een beetje uitgebreide manier aandacht besteden aan een aanstormende Nederlandse band." Het fonds zou dan 75 euro voor tekstuele bijdragen en 25 euro voor een foto moeten uitkeren en voor radio- en tv-zenders 100 euro per keer.

'Meer marmer dan op vloer Playboy Mansion'
Volgens Postema kan de staatssecretaris in plaats van jaarlijks ruim 4 miljoen subsidie aan MCN uitkeren, in zijn plannen volstaan met een vergoeding aan 'iemand op een stoel in een bestaand kantoor'. "Dus geen pand, geen instituut. Bent u weleens bij het MCN binnen geweest, in dat enorme pand aan het Damrak?" Waarop Zijlstra 'antwoordt': "Eh, nee… ik zit hier ook nog niet zo lang en…" Postema: "Daar ligt meer marmer op de vloer dan in de Playboy Mansion van Hugh Hefner. En geloof me, ik kan het weten. En daar betaalt u dus subsidie voor… Maar denkt u dat er ook maar één muzikant in het land is die daar beter door speelt?

Subsidie zou volgens Postema moeten gaan naar de kunstenmakers. "In dit geval popmuzikanten - en naar de plekken waar ze kunnen repeteren en hun kunsten kunnen vertonen voor het publiek. Ofwel: naar de oefenruimtes, muziekscholen en popzalen. Dus niet naar dure panden vol eh… Tja wat doen die mensen daar eigenlijk, bij die landelijke clubs?"

'Postema op zijn wenken bediend'
Davidse kan zich de aanval van Postema op de Fret van vorig jaar nog herinneren en zegt geen zin te hebben dat weer op te rakelen. "We hebben hem toen uitgenodigd voor een kop koffie en volgens mij een goed gesprek gehad. Dan vraag ik me af waarom we elkaar dan de hand hebben geschud en afspraken vooral gezamenlijk op te trekken." Over de toekomst is Davidse niet positief. "Als het zo doorgaat wordt meneer Postema op zijn wenken bediend en kan hij zich scharen in de rijen PVV'ers in Nederland die meedoen aan de grote sloop. Maar ik kan me niet voorstellen dat hij het zo bedoelt", nuanceert de MCN-projectleider. "Ik denk dat het eerder voortkomt uit naïviteit."

Lees de hele weergave van het 'telefoongesprek' van Postema met Halbe Zijlstra op het Musicmaker-blog.