Duizend Iron Maiden fans verleid met metalbijbels Duizend Iron Maiden fans verleid met metalbijbels

Britse heavy metal giganten geven concert in Gelredome

, Atze de Vrieze

Duizend Iron Maiden fans verleid met metalbijbels

Britse heavy metal giganten geven concert in Gelredome

Atze de Vrieze ,

Duizend fans kregen na afloop van het Iron Maiden concert een metalbijbel in hun handen geduwd, met op de omslag een oude kerk bij stemmig maanlicht en een titel in gotische letters. Wie dacht dat het om een standaardwerk over metal gaat, heeft het mis: het gaat wel degelijk om de ‘echte’ christelijke bijbel, aangevuld met metalverhalen.

Britse heavy metal giganten geven concert in Gelredome

De tienduizenden Iron Maiden fans in de Gelredome kregen gisteravond waar ze voor kwamen: The Number Of The Beast en een gigantische Eddie pop. Duizend fans kregen na afloop een metalbijbel in hun handen geduwd, met op de omslag een oude kerk bij stemmig maanlicht en een titel in gotische letters. Wie dacht dat het om een standaardwerk over metal gaat – zoals de pastabijbel een receptenboek is – heeft het mis: het gaat wel degelijk om de ‘echte’ christelijke bijbel, aangevuld met metalverhalen. “Nicko McBrain, de drummer van Iron Maiden, is een paar jaar geleden tot geloof gekomen”, vertelt Jair Sagström van Stichting Reck, de bedenker van de metalbijbel en ook bekend van het Volkoren label. “Veel fans weten dat wel, sommige ook niet. Het is voor ons een goed aanknopingspunt.”

Evangelisatie bij muziekevenementen is al haast zo oud als de evenementen zelf. Vooral metalconcerten zijn logischerwijs een doelwit, vanwege de vele flirts met de duivel in het genre. Ook bezoekers van housefeesten (met name hardcore), zullen niet vreemd opkijken van een evangelisatiebus voor de ingang. De meeste bezoekers zullen ze enigszins schamper bekijken. Volgens Sagström moet je je als missionaris dan ook enigszins inleven in je publiek. “Het heeft geen zin om in je zondagse pak bij zo’n concert te gaan staan. De meeste mensen komen er voor entertainment. Ik ken Iron Maiden niet zo heel goed, maar ik heb de indruk dat het hele gedoe met Eddie toch vooral een gimmick is, die ze commercieel gezien geen windeieren gelegd heeft.”

Volgens Sagström namen de meeste mensen hun metalbijbel dankbaar in ontvangst, al hadden sommigen pas in tweede instantie door wat ze in handen kregen. “Meerdere fans vroegen bijbels mee voor vrienden. Voor hen was het een goede afsluiting van een mooi concert. Van de duizend uitgedeelde bijbels vonden de vrijwilligers zeven Metalbijbels terug in het gras of op de weg, waarvan één gescheurd, op één was geurineerd en de anderen lagen in het gras.”

Het concert van Iron Maiden in de Gelredome was gisteren nagenoeg uitverkocht. De show maakt onderdeel uit van hun Final Frontier wereldtour, ter ere van het gelijknamige album, dat vorig jaar uitkwam. Ook verscheen deze week de nieuwe compilatie From Fear To Eternity, met de grootste hits van de afgelopen twee decennia. De focus lag woensdagavond dan ook op recent materiaal, al ontbraken klassiekers als Two Minutes To Midnight, The Trooper en Hallowed Be Thy Name niet op de setlist. Begin juli is de band opnieuw in de buurt, op Rock Werchter. Maiden speelt op het hoofdpodium vlak voor Black Eyed Peas. Zanger Bruce Dickinson zette de zaak vast op scherp. “We spelen binnenkort op Rock Werchter, of zoiets. Er zijn daar heel veel popfans. Ik vertrouw erop dat jullie komen laten zien wat een metalconcert is.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12