3VOOR12 Draait (22): Black Lips, Arctic Monkeys, PJ Harvey 3VOOR12 Draait (22): Black Lips, Arctic Monkeys, PJ Harvey

De favorieten van de redactie

, Tamara Jansen

3VOOR12 Draait (22): Black Lips, Arctic Monkeys, PJ Harvey

De favorieten van de redactie

Tamara Jansen ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister
hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de Week
Tom Vek - A Chore (Island/V2)

3VOOR12 Album van de Week
Destroyer - Kaputt (Dead Oceans/Konkurrent)

3FM Megahit
Coldplay - Every Teardrop Is A Waterfall (EMI)

3FM Album van de Week

Crystal Fighters - Star of LoveDE TOP 10:


1. Black Lips - Arabia Mountain (Vice/V2, vanaf maandag 6 juni op de luisterpaal)
"Het nieuwe album van de Black Lips is een aangename verrassing" (Roosmarijn Reijmer)
"Het nieuwe album van garagerockers Black Lips luistert als een best of" (Atze de Vrieze)

2. Arctic Monkeys - Suck It And See (album, Domino/Munich)
"Staan goede ballads tussen. Shalala." (Menno Visser)
"Mooie ballads en shalala, zoals @menjodepenjo dat weer heerlijk zegt" (Tamara Jansen)

3. PJ Harvey live in Paradiso 31-05-2011
"Tien minuten was PJ Harvey al weg, er werd voorzichtig opgeruimd, en nog steeds stonden mensen te klappen en roepen om meer. En meer kregen we." (Atze de Vrieze)
"Fris, scherp en vooral erg meeslepend" (Stephan van Peursem)

4. zZz - Born To Be Alive
"Omdat dit nummer (+honderd andere) mij er altijd aan zal herinneren wat voor geniale tijd ik bij 3VOOR12 heb gehad" (Fleur ter Horst)
"It's good to be alive!" (Tamara Jansen)

5. Fellow - Run De Dance (EP, eigen beheer/online)
"Tropical dance, drupjes techno en moombahton, maar vooral straight up dansvloerbangers." (Erik Zwennes)

6. Tom Vek - A Chore (single, V2)
"Hij terug, met dezelfde bril en een goede nieuwe single" (Atze de Vrieze)

7. Fucked Up - David Comes To Life (Matador/V2)
"Lekker" (Stephan van Peursem)

8. Tank86 - Rise (album, Rising Magma)
"Hele vette NL stoner en sludge metal uit Breda van het instrumentale Tank86, die ook beste plannen hebben met het eigen Rising Magma." (Ingmar Griffioen)

9. Bullits - Landspeeder
  "Hypnotiserende track, erg aanstekelijk" (Roosmarijn Reijmer)

10. EMA - Past Life Martyred Saints (album, Souterrain Transmissions/Konkurrent)
"Past Life Martyred Saints is een prachtig album vol twijfel, hoop en sterke, zalvende teksten." (Erik Zwennes)

DE LIJSTJES:


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Ufomammut, live @ Roadburn 2011, Midi Theater
Net als bij Earth mochten twintig minuten in de rij (evenals persbandjes) niet baten: het Midi Theater was afgeladen voor de Italiaanse stonergoden van Ufomammut. No show dus, maar gelukkig vind je die hele, dampende stoner en psychedelic sludge-set van het trio dan na afloop op 3VOOR12. Net als vele andere Roadburn 2011 sets.

Khuda & Atlantis, live @ dB's, Utrecht, 27-05-11

Twee hele intense, instrumentale bands, die toch heel verschillend zijn. Atlantis is de band van Utrechter Gilson Heitinga, die op zijn nieuwe plaat Mistress Of Ghosts de postrock en -metal met ambient van de nodige spanningslagen voorziet en langzaam opbouwend, naar slepende, doom achtige hoogtepunten stuurt. Het Britse Khuda heeft ook wat met postrock maar meer met math/noiserockers Shellac en postmetal a la Russian Circles. Het duo Leeds is veel hectischer, gedreven door de onstuitbaar strakke drummer. Mooie package.

Tank86 - Rise (album, Rising Magma)
Hele vette NL stoner en sludge metal uit Breda van het instrumentale Tank86, die ook beste plannen hebben met het eigen Rising Magma. Lees en luister.


ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:

Black Lips - Arabia Mountain

Het nieuwe album van de Black Lips is een aangename verrassing. Aanraders: single Familiy Tree en Modern Art. Slim dat ze tegenwoordig into Arabia zijn, in India hoeven ze zich niet meer te vertonen. Legendarisch tourverhaal.

Drumsound & Bassline Smith - Freak
3VOOR12 single van de week en op repeat in mijn auto, mijn keuken, op de fiets, in de sportschool... Eigenlijk overal behalve in bed.

Bullits - Landspeeder
Collectief rond Jeymes Samuel die voor debuutalbum 'They Die By Dawn And Other Short Stories' muzikanten heeft weten te strikken als Roisin Murphy, Passion Pit, Tori Amos en Mos Def. Hypnotiserende track, erg aanstekelijk.


MENNO VISSER DRAAIT:

Hard-Fi - Good For Nothing (single, Atlantic/Warner)
Heerlijk nonchalante single, waar Primal Scream ooit zo goed in was. Op en top autoradio.

Cults - Go Outside (single, Columbia/Sony)
I'm a sucker voor tingeltangel. Deze fanclip is beter dan het origineel.

Arctic Monkeys - Suck It And See (album, Domino/Munich)
Staan goede ballads tussen. Shalala.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Fellow - Run De Dance (EP, eigen beheer/online)
De Antilliaanse producer Fellow is neergestreken in Nederland en heeft hier zijn eerste EP gemaakt. Run De Dance is een mooi geheel, niet enkel losse tracks. Tropical dance, drupjes techno en moombahton, maar vooral straight up dansvloerbangers. En gewoon voor kratis, luisteren hoor!

Kempi - Not Human ft. Keizer (video, Top Notch/Universal)

Kempi is terug van niet weggeweest. Zijn straatEP groeit nog elke dag en dan moet zijn album nog komen. Naast een toffe track is zijn nieuwe video, geschoten door genie’tje Teemong, een absolute #mustsee.

EMA - Past Life Martyred Saints (album, Souterrain Transmissions/Konkurrent)

Voormalig voorvrouwe van Gowns, Erika Anderson, is solo gegaan. En hoe, Past Life Martyred Saints is een prachtig album vol twijfel, hoop en sterke, zalvende teksten. Muzikaal een van de albums van het jaar. Nu ook in Nederland en op de Luisterpaal. Volgende week komt mijn interview met Erika online. Een #mustread alvast.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

PJ Harvey live in Paradiso 31-05-2011
Tien minuten was PJ Harvey al weg, er werd voorzichtig opgeruimd, en nog steeds stonden mensen te klappen en roepen om meer. En meer kregen we, met onder meer een fantastische versie van Meet Ze Monsta, een prijsnummer van To Bring You My Love. Ha, dat hadden jullie niet op de eerste avond he! De gewone set bestond voor het overgrote deel uit nummers van het nieuwe album Let England Shake. Niet alleen een van de beste albums van het jaar, nu ook een van de beste shows van 2011. Niet in de laatste plaats doordat PJ er oogverblindend uit zag: zwarte rok, zwart haar, zwarte veren, die donkere wenkbrouwen en dan haar bleke huid. Geweldig.

Tom Vek - A Chore (single, V2)

Vijf jaar geleden alweer maakte Tom Vek een heel aardige plaat, waarmee hij in Nederland nooit doorbrak. Nu is hij terug, met dezelfde bril en een goede nieuwe single.

Black Lips - Arabia Mountain (album, Vice/V2)
Het nieuwe album van garagerockers Black Lips luistert als een best of. Dat is dus wat hitproducer Mark Ronson met ze gedaan heeft. Wat hij gelukkig niet gedaan heeft is de boel te veel strak trekken. De toevoeging van een saxofoon is alleen maar goed.


JOCHEM BOOM DRAAIT:

Battles - Gloss Drop (Warp/V2)
Die eerste plaat sloeg in als een bom. Gloss Drop doet er een stuk langer over voordat hij zijn charmes laat zien, maar blijkt dan toch een hele goede opvolger.

Kaiser Chiefs - Future Shocks (Single)
Afgelopen week zette de band zomaar ineens de nieuwe single op youtube. Vandaag zette de band 20 tracks online met de vraag aan fans om het perfecte album van tien tracks samen te stellen.
Goed, het is niet de meest verheffende band ooit, maar bij die twintig nummers zitten weer een paar regelrechte festivalhits.

Arctic Monkeys - Suck It And See (Domino/Munich)
Ik ben er nog niet helemaal weg van, maar een nieuw album van Arctic Monkeys moet je als muziekliefhebber gewoon gehoord hebben. Ik neig op dit moment naar beter dan Humbug, maar ik begin de sound van de eerste twee albums nu toch wel te missen.


FLEUR TER HORST DRAAIT:

Destroyer - Kaputt
Gewoon megakicken mooi. En omdat Tamara elke keer weer met haar hoofd in het Planetarium van Artis is als ze dit luistert, dat vind ik schattig.

AFZIEN?! met Lilian Hak en Jan Mulder
Een laatste stageweek is nooit leuk, maar als je ineens met persoonlijke held Jan Mulder kutten (excuse my French) gaat opzoeken in een videoclip maakt dat wel behoorlijk wat goed.

zZz - Born To Be Alive
Omdat dit nummer (+honderd andere) mij er altijd aan zal herinneren wat voor geniale tijd ik bij 3VOOR12 heb gehad. De mannen van zZz waren te gast bij Red Light Radio, waar ze aan het eind deze briljante cover hebben neergezet. Maar ook de nummers die daarvoor staan zijn erg leuk, dus vooral niet skippen!


TAMARA JANSEN DRAAIT:

Black Lips - Arabia Mountain (album, Vice/V2)

Heerlijke plaat van deze garagerockers. Stephan van Peursem zet hem maandag voor je op de Luisterpaal.

zZz - Born To Be Alive
zZz covert Born To Be Alive. It's good to be alive!

Arctic Monkeys - Suck It And See (Domino/Munich)
Ik kan nu wel zeggen dat ik toch wel weer gecharmeerd ben van de Arctic Monkeys. Mooie ballads en shalala, zoals @menjodepenjo dat weer heerlijk zegt.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

PJ Harvey live in Paradiso 31-05-2011
Een fan wil ik mezelf niet zo snel noemen, maar sinds haar debuut Dry in 1992 ben ik eigenlijk toch altijd een groot liefhebber geweest van PJ. Voorlopig hoogtepunt was altijd "To Bring You My Love" uit 1995, maar misschien is ze nu nog wel beter. In Paradiso bewees PJ Harvey dat ze nu zeker zo relevant en goed is als in de jaren 90, en dat is maar weinigen gegeven. Nog steeds fris, scherp en vooral erg meeslepend. Let England Shake is een van de beste platen van het jaar, de show van afgelopen dinsdag een van de beste concerten van 2011 tot nu toe.

Fucked Up - David Comes To Life (Matador/V2)

Volgens sommige is een conceptalbum van 18 tracks en 78 minuten geen punk meer te noemen. Volgens mij is punk juist non-conformistisch denken en doen waar je zelf zin in hebt. Natuurlijk is deze plaat over-ambitieus en 20 minuten te lang, maar omdat er zoveel goeds op staat is het ze vergeven, sterker nog, vind het het zelfs juist goed dat de plaat te lang is. Gewoon om de boel te stangen. Ik ga weer heerlijk meeschreeuwen en sta bij een volgende NL show weer in de moshpit. Lekker.

Ford & Lopatin - Channel Pressure (Maxican Summer/V2)
Goede popliedjes door Joel Ford (Tigercity) en spannende elektronica door Daniel Lopatin, de man Oneohtrix Point Never. Levert een hele fijne,spannende en frisse plaat op.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12