Twintigste Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

Kersverse vangst met 21 nieuwe talenten

Tekst: Timo Pisart / Samenstelling: Erik Zwennes & Ingmar Griffioen ,

Weer of geen weer: de hele maand bevond de redactie zich op verse geluidsgolven om te vissen naar de beste nieuwe acts van Nederlandse bodem. Het resultaat is te beluisteren op de twintigste Hollandse Nieuwe compilatie. Op de compilatie staan eenentwintig nieuwe acts, plus twee bonustracks. De Hollandse Nieuwe 20 is de hele maand juli te horen op de Luisterpaal.

Kersverse vangst met 21 nieuwe talenten

Weer of geen weer: de hele maand bevond de redactie zich op verse geluidsgolven om te vissen naar de beste nieuwe acts van Nederlandse bodem. Het resultaat is te beluisteren op de twintigste Hollandse Nieuwe compilatie. Op de compilatie staan eenentwintig nieuwe acts, plus twee bonustracks. De Hollandse Nieuwe 20 is de hele maand juli te horen op de Luisterpaal. 

Wil jij met je nieuwe nummer ook op de Hollandse Nieuwe sampler? Stuur dan een MP3 of een downloadlink vergezeld van info/bio naar 3VOOR12@gmail.com.

Beluister nu een maand lang het twintigste deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

1. Who Jumped In Limousines - No Dancer
De vier heren van de Amsterdamse indierockformatie Who Jumped In Limousines verdienden hun sporen al in rockbands als Prudence, Behave en Greendive en dat is te horen. De energieke single No Dancer is dansbaarder dan de titel doet vermoeden.

2. DizzowDynamiscH - Late Night Cruisin Feat. Faust
No nonsense hiphop uit de Gelderse hoofdstad. Samen met Backup MC Jerris de Sheriff en DJ Censor brengt Dizzow je naar een “Andere Dimensie” waar zowel rauwe als positieve onderwerpen gecombineerd worden op puike producties van producer Jeejaa.

3. Marijn - Rest of Days

In 2006 zou hij met gitaar op z’n rug op reis gaan, maar die droom werd verwoest toen Marijn een tumor bleek te hebben. Drie jaar later, genezen en herboren, vertrok hij alsnog om door Europa te trekken. Rest of Days is een hoopvol luisterliedje uit die periode.

4. Kubus & Joya Mooi - Compulsive Trash Emptying Disorder
Vorig jaar doken de bezige beatmaker Kubus en zangeres Joya Mooi in de studio voor een Mixin project. Het resultaat heet Mister Sinister, een EP gestoeld op het boek Lord of the Barnyard van Tristan Egolf en klinkt net zo sinister als de naam doet vermoeden.

5. Ear to the Ground - Song for xxxxx

Begonnen als eenmansfolkformatie is het Utrechtse Ear to the Ground inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige band die fijngearrangeerde folk vertolkt. Verleden maand bombardeerde 3VOOR12/Utrecht Ear to the Ground al tot band van de maand.

6. Maq - Voor Jullie
De Groningse Maq bracht in december in de vorm van een mixtape een ‘ode aan Illmatic’, stond op Hard Voor Weinig Vol. 2 en komt binnenkort met de plaat Schetsbeeld.

7. [\/] - Steady Hearts
[\/] is het grootste Nederlandse geheim waar je nooit meer wat van zult horen, of misschien ook wel. Misschien herken je de stem, misschien ook niet. Misschien komt de maker uit Roelofarendsveen, waarschijnlijk niet. Meer weten? Vraag naar Cupido.

8. Zanillya - Niks Mis
De half Arubaanse en half Macedonische Zanillya brengt vanuit Amsterdam een spoken word-mix van wereldmuziek en hiphop in het Papiamento, Nederlands en Engels. Eerder werd ze al werd onder de vleugels genomen door Blaxtar, nu zit ze in de selectie van de Grote Prijs.

9. Glass Eyes - Palmdale
De geheimzinnige 28-jarige producer Glass Eyes is evenredig geïnspireerd door hiphop, wobless dubstep, eind jaren '80 ballads, Tangerine Dream en Paula Abdul. Veel meer dan een site met een mysterieuze gemaskerde foto is er niet te vinden van Glass Eyes, naast een drietal tracks vol schrille proto-sampler noise met warme analoge bassen, glinsterende galmen en desolate synths.

10. S.I.D. - Lazurus
S.I.D. is een pareltje uit het hiphop-team Arnhem Diamond. Na zich afgelopen jaar te hebben gefocust op andermans projecten komt hij nu met een eigen EP: Egoïstische Papu. Zelf schrijft hij dat ‘velen zich kunnen verplaatsen in de situaties’ die hij omschrijft op de uiterst herkenbare eerste single Lazarus.

11. HydroBoyz - Hindabuilding
Rotjoch lijfde HydroBoyz al in op zijn label Mucho Dinero, naar verluid omdat hij ze ‘wavy’ vindt. Op 2 juli presenteerden Hydroboy, MocroManiac en RQS in Bitterzoet hun eerste wapenfeit, mixtape HINDABUILDING vol.1.

12. Atlantic Attraction - Blind Men
In het Bulgaarse Sofia ontstonden, luisterend naar Death Cab for Cutie, de eerste plannen voor Atlantic Attractions. Uiteindelijk duurde het twee jaar voordat de Leidense band het levenslicht zag, sindsdien deed het viertal al shows met The Medics en Underground Railroad.

13. Sugartoosh - Pack of Smokes
Het Arnhemse Sugartoosh heeft haar roots in de klei van de Achterhoek, en dat hoor je: alsof Peter te Bos, Dave Grohl en Josh Homme in de Magic Barn modderworstelen om een pakje Marlboro.

14. Bollebof - Undercoverlover ft Edson da Graca
Voor de EP Airline Bof sloegen ZwareJongenZ Records en FunX hun handen ineen: op de website van het radiostation is deze maand gratis een bundeling solowerk van Bollebof te downloaden.

15. Kensei - Flarden
Van metal bewoog de Bredase Kensei langzaam richting hiphop met een Brabantse tongval. Nu komt hij met een soloalbum vol wat hij zelf ‘ninjarap’ noemt, of ‘vreemde vertellingen geïnspireerd door de legende van de samurai.’

16. iET - The Field
Zangeres Lies van Vliegen ontmoette op het Rotterdams Conservatorium haar (muzikale) partner Budy Mokoginta, waarna ze samen naar Zeeland verkasten en onder de naam iET filmische muziek begonnen op te nemen. Na het eerder dit jaar uitgebrachtte Kitchen Recordings - waarop The Field ook figureert - komt iET binnenkort met het album So Unreal, gemixt door producer Russel Elevado (oa d’Angelo, The Roots en Alicia Keys).

17. City Lights - Far
Winterse muziek voor midden in de zomer, de 19-jarige producer City Lights maakt muziek die niet geschikt is voor koukleumen. IJle synthesizers gaan schijnbaar moeiteloos over in warme baden van zoete melodieën met stuiterende drums en stuwende baslijnen.

18. The Surs - Amplify The Light
Noisy rock die duidelijk leentjebuur speelt bij de Zuiderburen, The Surs uit Den Bosch klinkt wisselend naar Dez Mona en de oude dEUS. 3VOOR12/Den Bosch sprak de band al eens uitgebreid over album Persona, waar Amplify The Light ook op staat.

19. Ron-Le-Bass ft Phatt - Future Wife
De gigantische funky basgitarist Ron-Le-Bass, die eerder tourde met Ziggi en speelde met legio andere artiesten, bracht onlangs het album Pure Groove uit. Op deze track wordt Ron-Le-Bass vergezeld door zanger Phatt.

20. Hamertje Tik - Fear
Tussen het trommelen bij Anny, Kraak & Smaak en Yori Swart door speelt drummer/producer Joris Feiertag onder de naam Hamertje Tik op een geïmproviseerde drumkit bomvol controllers. Geïnspireerd door acts als Flying Lotus, Underworld en DJ Shadow leverde hij het sfeerrijke debuutalbum Memories af.

21. Lightwires - Reunion
Artrock-zijproject van Krach multi-instrumentalist Jan David Hoogerheide. Reunion is een verstilde song vol geluidslandschappen, kerstbellen en Yorke-esque zang en de voorbode voor een eerste full-length.

22. Bonus: Dope D.O.D. - Brutality
Wie zijn wij om de woorden van Fred Durst in twijfel te trekken? "Super stoked that Dope DOD is opening on our Gold Cobra tour throughout Europe. I fucking love their style. Don't sleep on this fire! Trust!", tweette Durst. De Groningse hiphopgroep staat komende weken in het voorprogramma van Limp Bizkit.

23. Bonus: D-Felic - Toenki Papa
Producer D-Felic opperde het ambitieuze plan dit jaar zeven EP's uit te brengen. Toenki Papa staat op de vierde, op de vijfde EP gaat D-Felic een samenwerking aan met Robert Carvalho, een Britse artiest met invloeden van reggae en soul. Eerder stond D-Felic al op de achttiende Hollandse Nieuwe-compilatie.