Hollandse Nieuwe Finn Silver Single van de Week bij de Japanse iTunes Hollandse Nieuwe Finn Silver Single van de Week bij de Japanse iTunes

Amsterdamse jazzband wil profiteren van momentum

, Timo Pisart

Hollandse Nieuwe Finn Silver Single van de Week bij de Japanse iTunes

Amsterdamse jazzband wil profiteren van momentum

Timo Pisart ,

Het is een raadsel hoe iTunes Japan bij Finn Silver terecht is gekomen. Het nummer Roadtrip is deze week Single van de Week bij iTunes Japan, waardoor de in eigen beheer uitgebrachte debuutplaat in de Jazz Charts aldaar op nummer 4 staat. "Zodra ze eenmaal fan zijn, zijn ze fan voor het leven."

Amsterdamse jazzband wil profiteren van momentum

"Het is een raadsel" hoe iTunes Japan bij de band Finn Silver terecht is gekomen, aldus zangeres Fridolijn van Poll. Twee weken nadat debuutalbum Crossing the Rubicon in eigen beheer werd uitgebracht, kreeg de Nederlandse jazzband een mail van iTunes Japan met de mededeling dat ze een special feature wilden bieden. "Ze zeiden dat ze ons via een streaming website hadden gevonden. Aanvankelijk wisten we niet of we het moesten geloven, maar het ging heel erg snel en soepel."

Sinds woensdag is het nummer Roadtrip - dat op Hollandse Nieuwe 18 stond - Single van de Week en biedt iTunes het nummer aan als een gratis download. Het legt de band geen windeieren. Crossing the Rubicon staat inmiddels in de top 10 van de Japanse iTunes Jazz charts "tussen allerlei Oosterse muziek zoals hysterische pianojazz van een Japans meisje". Ook is de single gisteren gedraaid door J-Wave, het grootste radiostation van het land, "zeg maar Radio 1, maar dan commercieel".

Nederlandse jazzpop doet het al jaren goed in Japan, met onder andere Room Eleven, Giovanca en Wouter Hamel die er succesvol tourden en vele platen verkochten. Fridolijn: "Kennelijk zijn mensen er helemaal gek van Nederlandse jazz, zodra ze eenmaal fan zijn, zijn ze fan voor het leven, kopen ze al je muziek en komen naar alle concerten."

Via sociale media stromen inmiddels de eerste reacties binnen. Zo stelt een kersvers fan op de Facebook-pagina van Finn Silver: 'Hi from Japan. Tonight I heard your song on J-WAVE. And I purchased your album "Crossing the rubicon" from itune soon. Your sensitivity of sound is great. I love your works very much. I think music sense of your country's people is very good. I like Roos Yonker,too. She is good ,too. I knew her music on J-WAVE,too. J-WAVE is good redio staton. Thanks.'

Finn Silver had al langer ambities om in het Oosten te touren, maar nooit concreet. "We hoopten ooit een move te maken richting Japan, omdat we hoorden dat Nederlandse jazz daar zo goed wordt opgepikt. Nu zijn we er serieus mee bezig, we hebben daar een momentum waar we gewoon van moeten profiteren. We zijn ons aan het oriënteren op labels en contacten aan het leggen, maar dat is nog heel erg pril."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12