Hedon mag door crisis niet verhuizen maar wel uitbreiden Hedon mag door crisis niet verhuizen maar wel uitbreiden

Zwols poppodium na 15 jaar hard aan verbouwing toe

, Ingmar Griffioen

Hedon mag door crisis niet verhuizen maar wel uitbreiden

Zwols poppodium na 15 jaar hard aan verbouwing toe

Ingmar Griffioen ,

De verhuizing van Hedon naar een groter nieuwbouw pand is van de baan. Het Zwolse podium zou een zaal voor ruim 1000 bezoekers krijgen naast Odeon De Spiegel theaters, maar dat is gezien de nijpende financiële situatie van de gemeente niet haalbaar. Hedon breidt via een grondige verbouwing de zaalcapaciteit op de huidige locatie wel uit van 500 naar 800. Met de bouw is nog altijd vijf miljoen euro gemoeid.

Zwols poppodium na 15 jaar hard aan verbouwing toe

De verhuizing van Hedon naar een groter nieuwbouw pand is van de baan. Het Zwolse poppodium zou de beschikking krijgen over een zaal voor ruim 1000 bezoekers naast Odeon De Spiegel theaters, maar dat is gezien de nijpende financiële situatie van de gemeente niet haalbaar. "Nu nieuw bouwen kunnen we niet verkopen aan andere cultuurinstellingen waar we wel op moeten bezuinigen", verklaarde de ChristenUnie eerder al. Hedon gaat via een grondige verbouwing wel uitbreiden op de huidige locatie, waardoor de zaalcapaciteit van 500 naar 800 groeit. Met de aan- en verbouw is nog altijd vijf miljoen euro gemoeid.

"De bedoeling was inderdaad om te kijken of we aan de overkant van de Singel konden uitbreiden naast De Spiegel", verklaart directeur Anne Riemersma. "Omdat daar ruimte was en omdat het huidige pand veel aanpassingen nodig heeft. Dat was toen het financieel goed ging met de gemeente. Toen het financieel veel moeilijker ging hebben we met de gemeente gekeken naar een alternatief plan en de gemeenteraad heeft daar vorige week een akkoord op gegeven."

Volgens Riemersma zijn in het nieuwe plan veel doelstellingen overeind gebleven. "We zullen hier blijven, maar wel uitbreiden en het hele pand pimpen. Maar het is niet het nummer 1 scenario geef ik toe." Niettemin ziet Hedon wel de grote wens vervuld om de huidige zaalcapaciteit te vergroten. "Ik verwacht dat we er twee oefenruimtes bij krijgen en dat we de grote zaalcapaciteit minimaal naar 800 uitbreiden. Die is dan wel flexibel in te vullen: voor bands die 300 man trekken tot bands die 800 man trekken." Het oorspronkelijke idee voor een podiumcafé voor 300 man is ook wat afgeslankt. Er komt een aanbouw aan het huidige pand en Riemersma gaat nu uit van een café voor 200 man.

De echte verbouwing start volgens plan medio 2012. Riemersma: "De voorbereiding begint na deze zomer al. We hebben een jaar voorbereidingstijd nodig en een jaar bouwtijd. We proberen het zo te plooien dat we open kunnen blijven en de last te beperken door gefaseerd te verbouwen." De verbouwing gaat naar verwachting vijf miljoen euro kosten, waar het vorige plan ruim zeven miljoen meer kostte. Uitgesmeerd over dertig jaar gaan de gemeentelijke lasten 650.000 euro bedragen (in plaats van 1 miljoen). Dan is volgens de directeur ook alles meegenomen; de inrichting, de bouw en ook de subsidie, die wel omhoog gaat.

"Dat is zeker goed nieuws", benadrukt Riemersma. "Ik denk dat we in deze tijden van bezuinigingen niet te klagen hebben. We zijn natuurlijk content dat het doorgaat, dat de gemeente het belangrijk vindt en dat we met de opknapbeurt van het pand aan het werk kunnen."

Hedon was in 1996 een van de eerste Nederlandse popzalen, die een nieuwbouw pand betrok. "Het pand is dan ook ernstig toe aan onderhoudswerkzaamheden", licht Riemersma toe. "Het beste voorbeeld is dat we een garderobe hebben waar 300 jassen in passen, terwijl de capaciteit 500 man is. Het Zwolse podium is ook qua bezoekersaantallen uit het jasje gegroeid volgens de directeur. "We groeien nog steeds hard door en daarom wil de gemeente ruimte bieden aan die groei. We hadden vorig jaar een record met 38.000 bezoekers en zo'n twintig uitverkochte huizen. In 2011 zitten we nu al aan dat aantal uitverkochte shows."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12