GEM en Impossible Situations vragen subsidie van hun fans GEM en Impossible Situations vragen subsidie van hun fans

Crowdfunding website Voordekunst in trek bij muzikanten

, Tamara Jansen

GEM en Impossible Situations vragen subsidie van hun fans

Crowdfunding website Voordekunst in trek bij muzikanten

Tamara Jansen ,

Aankloppen bij Halbe Zijlstra voor subsidie is geen optie meer. Muzikanten zoeken steeds vaker een andere manier om projecten te financieren, bijvoorbeeld door middel van crowdfunding. Maurits Westerik (GEM) en Bram de Wijs (Impossible Situations) staan sinds een aantal dagen met hun project op crowdfunding website Voordekunst.

Crowdfunding website Voordekunst in trek bij muzikanten

Aankloppen bij Halbe Zijlstra voor subsidie is geen optie meer. Muzikanten zoeken steeds vaker een andere manier om projecten te financieren, bijvoorbeeld door middel van crowdfunding. Maurits Westerik (GEM) en Bram de Wijs (Impossible Situations) staan sinds een aantal dagen met hun project op crowdfunding website Voordekunst. Westerik heeft zijn plaat gefinancierd, maar ziet daar graag nog een project, Hunters Go Hungry, omheen. “Maar het geld was op na het maken van de plaat”, vertelt Westerik. “Ik wil de reis die ik aflegde voor het maken van de plaat nog eens doen en digitaal vastleggen. Dat kost geld en energie. Via via ben ik bij Voordekunst terechtgekomen.”

Ook Bram de Wijs, drummer van Only Seven Left, wil via Voordekunst een fysieke uitgave van  zijn soloproject Impossible Situations  realiseren. Impossible Situations is een hobbyproject, waardoor er geen budget is voor een fysieke release. De Wijs is op zoek gegaan naar een manier op zijn plan te realiseren en is ook terechtgekomen bij Voordekunst. “Het mooie aan crowdfunding is dat de donateurs, de fans, eigenlijk een voorbestelling doen. Ze krijgen er altijd wat voor terug en op deze manier kan je een goede band met de donateurs opbouwen. Ik probeer contact te houden via filmpjes en naar mijn idee werkt dat goed. Je houdt de liefhebber dichtbij”, aldus De Wijs.

Voordekunst.nl is sinds het einde van zomer 2010 online. Het initiatief van Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft inmiddels samen met de donateurs gezorgd dat een aantal projecten succesvol gerealiseerd kunnen worden. Voorbeelden van succesvolle projecten zijn Red Light Radio, het concert van Patrick Watson in samenwerking met het Concertgebouworkest en een korte film over het leven van RB Djan. 

Zowel Westerik als De Wijs zien de gunfactor als de grote kracht van crowdfunding. "Dat liefhebbers betalen om mijn project te realiseren heeft natuurlijk alles met de gunfactor te maken, mits je het op een goede manier brengt", aldus Westerik. De Wijs heeft na een twee dagen al bijna 50 procent van zijn beoogde bedrag op de teller staan. Volgens hem  heeft hij dat de danken aan het feit dat hij zo dichtbij de liefhebber staat. "Er zijn al mensen die het project kennen en graag een fysieke uitgave ontvangen. Het is leuk om het van iTunes te plukken, maar een stukje voor jezelf is ook prettig." 

Toch is hij blij verrast dat het zo snel gaat. "Het klinkt makkelijk: geld binnenhalen via donateurs. Maar het is hard werken. Met alleen je project op de website heb je nog geen geld. Je moet zorgen dat mensen het oppikken en verspreiden. Met social media kom je al een heel eind. Het is de taak om de eventuele donateur zo goed mogelijk te informeren over je project. En daarvoor heb je (media)aandacht nodig. Ik heb wel het voordeel dat ik een goede band heb met mijn fans. Na een optreden van Only Seven Left blijven we altijd hangen om een praatje te maken."

Ook Westerik maakt gebruik van social media om zijn project te promoten, maar hij ziet zijn project op Voordekunst ook als een wisselwerking: "Door Voordekunst en de donateurs heb ik de kans om straks mijn project uit te voeren, maar GEM en Excelsior geven ook weer promotie terug voor de website. Ook zal ik mijn project tijdens optredens en bij de release van de nieuwe single promoten, in de hoop dat veel mensen er over praten en overwegen te doneren."

Beiden heren hebben een behoorlijke fanbase, wat bij het opzetten van een crowdfundingproject in het voordeel werkt. Met name De Wijs heeft al behoorlijk wat donateurs achter zich staan. Westerik heeft het tot nu toe behaalde bedrag voornamelijk te danken aan een donatie van Excelsior Records. Het profijt van goed contact met de liefhebber en connecties  is duidelijk zichtbaar. Maar werkt crowdfunding ook als je nog niet deze bekendheid hebt? Grote Prijs-winnaar The Cosmic Carnival probeert ook via Voordekunst geld werven om de debuutplaat af te kunnen maken. Zij hebben tot nu toe nog maar weinig donateurs achter zich staan. De vraag is of crowdfunding voor iedereen is weggelegd. Een mate van bekendheid en een achterban lijkt in het geval van projecten op Voordekunst een must te zijn.

Met het oog op de cultuurbezuinigingen is er een kans dat crowdfunding de komende tijd flink kan gaan groeien. Daar zitten volgens de heren veel voordelen aan, maar kan het ook negatief uitpakken. "Het is goed dat kunstenaars zelf het initiatief nemen om aan geld te komen. Al zou het nooit een vervanging mogen zijn voor subsidies. Kunstenaars die wel subsidie krijgen, werken ook heel hard", zegt De Wijs. "Maar naar mijn idee zal het groeien van crowdfunding ook een keerzijde hebben. Als er teveel aanbod komt, weten mensen niet meer aan wie ze moeten doneren. De kracht ligt in de bijzondere projecten, als het teveel wordt zal de crowdfunder afhaken." 

Met zijn selectieprocedure lijkt Voordekunst beter op die valkuil voorbereid dan vergaarbak Sellaband, waar iedereen zich domweg kan melden. Westerik denkt ook dat de populariteit van crowdfunding zal toenemen, maar ziet daar vooralsnog weinig nadelen in. "Natuurlijk is een te groot aanbod niet goed, maar uiteindelijk zie je welk project wel of geen potentie heeft. Daarnaast leven we met ruim zestien miljoen mensen in dit land, waarvan veel mensen nog niet op de hoogte zijn van crowdfunding. Als het aantal donateurs toeneemt, zie ik geen probleem in de groei van het aanbod. The crowd decides."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12