Extrema Outdoor: ain't no party like a ponchoparty Extrema Outdoor: ain't no party like a ponchoparty

Constante regenval deert festivalbezoekers niet

, Sander Kerkhof, foto's: Bas Hiemstra

Extrema Outdoor: ain't no party like a ponchoparty

Constante regenval deert festivalbezoekers niet

Sander Kerkhof, foto's: Bas Hiemstra ,

De buitenpodia van Extrema Outdoor liggen op het strand en zijn gedrapeerd rond het water van Aquabest. Ideale plek voor een zomers feest. Helaas hebben de weergoden voor #eo11 anders beslist. Verzopen katten die vrolijk dansen in regenponcho's, zo zag Extrema Wet er vooral uit dit jaar.

Constante regenval deert festivalbezoekers niet

Foto's staan onder het artikel.

De vijf buitenpodia van Extrema Outdoor liggen op het strand en zijn gedrapeerd rond het water van Aquabest. Ideale plek voor een zomers feest. Helaas hebben de weergoden voor #eo11 anders beslist. Verzopen katten die vrolijk dansen in regenponcho's, zo zag Extrema Wet er vooral uit dit jaar.

Een flauw zonnetje bij de eerste mojito, zo begint de zestiende editie van Extrema Outdoor. Future Funk is de schuilnaam van het onbetwiste hoofdpodium van het festival. Hier verzamelen grote groepen fraai uitgedoste stellen en vriendengroepen zich voor sets van de bekende namen als Roog, Sunnery James & Ryan Marciano en Armand Van Helden. Boven de hoofden van de dj's spuit het water uit een fontein. Een prachtige podium set-up. Ook bij Royal Dutch, waar onder andere Hardwell en Shermanology staan, is het de hele dag druk.

De diepte in de programmering is te vinden aan de flanken van deze podia. De jongens van het Eindhovense collectief Broke Carnival hebben een mooie line-up, met Moodymann als afsluiter. Op een minipodium, met als backdrop het silhouet van een draaimolen, staan Piro, Ari & Dish hun vrienden op te warmen voor een lange dag.
Bij Carl Craig's Planet E is het aan het begin van de middag ook nog rustig. Moodymann staat voor een handvol mensen te draaien. Pas als Dimitri Kneppers het overneemt van Paul Woolford begint de trein wat op stoom te komen. Ook deze stage is open en er is dus maar weinig ruimte om de dag tussen de buiten door droog door te komen. Dat een overdekte area ook niet meteen de sleutel is tot succes bewijst Diskjokke, die begint met fijnzinnige disco in de This Is tent, de stage die wordt gehost door Sander Kleinenberg. De Noorse producer gooit snel wat meer energie in zijn set en hoopt stiekem op een buitje.

Wel goed toeven is het bij Ricardo Villalobos in de grote Cocoon tent, die iets verder van het water af ligt in een eigen area. De Chileen heeft vandaag de middag-etappe geboekt van half twee tot half vijf, met alles van vrolijke midtempo sambahouse tot een stevige doordreun in vier-vier. Dit alles opgeleukt met danseressen in korte glitterjurkjes. De Villalobi is voelbaar op Extrema. Ook rond de RAUW stage is het al op tijd gezellig. Riptide en Wanna Be A Star zetten de toon met een stevige Baskerville remix en andere scheurende post-electro. Hier bewijst een enthousiaste bezoeker dat het met twee glaasjes rose in de ene en twee vingers in de lucht van de andere hand prima dansen is.

Op het podium in de Food Village omlijsten de dj's van collectief Bomb Diggy het nuttigen van zwart goud (koffie), heet brood (tosti's) en kroketten (weinig vlees) met een lekkere kledder tropical bass. Ook Moodymann, die inmiddels klaar is met zijn set op Planet E, zit op een bankje te luisteren en eet een patatje met.

In een verre uithoek staat Tom Trago voor vier regenponcho's te draaien in de Creative Playground. Helaas valt het creatieve gedeelte vandaag ietwat in het water. Extrema heeft veel energie gestoken in dit onderdeel, maar het live poken met Facebox, Het Geheim Achter Het Geheim en Dadadara's geldproject krijgen niet echt de kans om te shinen. Vanaf een uur of vier zal het tot aan de laatste tonen van Extrema Outdoor gestaag doorregenen. Het lijkt op dat moment niet overdreven druk op het terrein. Extrema is dan ook voor het eerst sinds acht jaar niet helemaal vantevoren uitverkocht. Wel zo fijn voor het wachten bij het bier en de drukte bij de plaskruizen.

Piro probeert de zomer er in te houden met een UK garage-achtig setje. Terwijl even verderop een vrolijk dansklasje meehuppelt maakt Presk zich klaar voor zijn live-set. Hij begint meteen met zijn prima bootleg remix van Yonkers, de single van Odd Future frontman Tyler, The Creator. Wat volgt is een fijn, garage meets housey uurtje met veel goede eigen produkties. Zeker in de gaten houden, deze Amsterdammer. Het zit niet mee, want er hangt slechts een klein dakje boven het publiek, waardoor een echt uitbundige sfeer voor het Broke Carnival podium uitblijft.

Gui Boratto spint garen bij de motregen. In een volle tent legt hij over een steady basisbeat lekker veel lage bas en makkelijke melodieuze thema's. Soms onheilspellend als onweer in de verte, dan weer aanzwellend tot een echte storm met een progressive randje. Bij dit weer krijgt Boratto's muziek een apocalyptische sfeer in plaats van een strandfeestvibe.

Carte Blanche is de naam van de samenwerking van producersvriendjes Riton en Mehdi. Ze hebben een ebony & ivory thema gekozen in hun vormgeving en daarom heeft Riton vandaag een zwart en Mehdi een wit shirt aan. Ze doen aan het begin van hun set op RAUW even een dansje voor het publiek. Hun ingestudeerde dj/live set heeft niet enorm veel om het lijf en komt slordig, maar wel energiek over. Veel jackin house, klassiek pianoriffjes en wat live improvisatie op Riton's Roland 909. En als afsluiter natuurlijk een vocodercover van Ebony & Ivory van Michael Jackson & Paul McCartney.

Het woord zwemweer krijgt rond een uur of negen toch echt een andere betekenis. Als Bart B More het op de RAUW stage overneemt van de ongenadig hard doorpompende Erol Alkan - de Engelse dj begon met de toepasselijke 'Rain Is Wet' sample van Prince's Lovesexy en sloot af met Elastica's Connection - komen de druppels inmiddels recht en hard naar beneden. Met een zee aan vooral blauwe poncho's lijkt Aquabest inmiddels op Extrema Wet.
Het devies luidt inmiddels: bewegen om warm te blijven. Dat lukt goed bij de analoge klanken van Nacho Patrol, het itafro-funk project van Danny 'Legowelt Wolfers. Op Planet E heeft Richie Hawtin, onder toeziend oog van kapitein Carl Craig, het stuur overgenomen van Dimitri. Een volle bak en handen in de lucht, hier lijkt het echt niet uit te maken dat het regent.

Op de Royal Dutch stage staat party duo deluxe Mightyfools uit hun dak te gaan, maar wel voor wat minder mensen dan eerder voor dit podium stonden. Ze hebben namelijk stevige concurrentie van Afrojack, die op Future Funk net is begonnen. De schermen zijn inmiddels uitgezet (of uitgevallen) op de mainstage, maar dat maakt niet uit want Extrema zingt luidkeels 'You Got The Love' mee met de improviserende mc Shermanology. Afrojack, onlangs nog nummer één in Amerika met een produktie voor Pitbull, mixt handig tussen stevige (Dutch) house, een vleugje acid en (al dan niet door hem zelf geproduceerde) wereldhits van David Guetta en Swedish House Mafia. Steve Aoki mag daarna het vuurwerk afsteken. Eerst nog even terug naar Broke Carnival, waar iets raars aan de hand is. Moodymann is er niet. Het gerucht gaat dat hij 'uit z'n pan' is en inmiddels het terrein heeft verlaten. Zal het frietje toch verkeerd gevallen zijn?

Natte voeten genoeg, maar pootjebaden in het water van strandpark Aquabest zat er vandaag niet in. Extrema Outdoor had pech met het weer, maar daar lieten de bezoekers zich niet door weerhouden om er een goed feest van te maken. Ain't no party like a ponchoparty. Of, zoals Joost van Bellen het op zijn eigen podium zei: 'kutweer, geweldige muziek'.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12