3VOOR12 Draait (27): Washed Out, Foster The People en Metropolis Festival 3VOOR12 Draait (27): Washed Out, Foster The People en Metropolis Festival

De Favorieten van de Redactie

, Timo Pisart

3VOOR12 Draait (27): Washed Out, Foster The People en Metropolis Festival

De Favorieten van de Redactie

Timo Pisart ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De Favorieten van de Redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de week
Kooks - Junk Of The Heart (Happy) (EMI)

3VOOR12 Album van de week
Washed Out - Within And Without (Domino/Munich)

3FM Megahit
Young The Giant - My Body (CNR)

3FM Album van de Week
Jamie Woon - Mirrorwriting (Universal)


DE TOP 10:

1. Washed Out – Within And Without (album, Domino/Munich)
“Zee aan, plaat aan, klaar. Laat de zomer je maar overspoelen.” (Menno Visser)
“Waar veel genre-genoten vaak blijven hangen in sound, blijkt Greene een begenadigd liedjesschrijver. Within and Without is uitgebalanceerd, hoopgevend en sexy. Zomertijd!” (Erik Zwennes)
“Dé soundtrack van 2011 voor een zwoele zomer.” (Stephan van Peursem)
“Hij maakte mijn favoriete EP van 2009, en daarna duurde het enorm lang voor een volledig album volgde. Maar hier is het dan, en het is goed genoeg om meteen tot 3VOOR12 Album van de Week gebombardeerd te worden. Aangename, golvende synthesizerpop.” (Atze de Vrieze)
“Zomer! Was het nog geen mooie zomer, dan is dat het nu wel met Within And Without.” (Tamara Jansen)
“Koptelefoonsmulwerk voor gevorderden.” (Timo Pisart)

2. Les Savy Fav live op Metropolis, Rotterdam, 3-7-2011
“Ik was er helaas niet zelf bij, maar de beelden die zijn gemaakt spreken boekdelen.  Een combinatie van fantastische muziek en geschifte theatrale uitvoering.” (Jochem Boom)
“Onvergetelijk. Muzikaal heel goed, maar de show nam wel de overhand. Een show vol van hilarische taferelen. Als je de sessie nog niet hebt bekeken, doe het alsjeblieft.” (Tamara Jansen)

3. Memory Tapes – Player Piano (NEWS)
“Nog zo'n fijn en fris, zomers plaatje. Wat afwisselender dan Washed Out, maar misschien daarom wel spannender; de tijd zal het leren.” (Stephan van Peursem)
“Aangename, lichtvoetige elektronische indie uit Amerika. De eerste plaat van deze eenmansact ging een beetje langs me heen, maar liedjes als Wait In The Dark en Today Is Our Life mogen er zijn.” (Atze de Vrieze)

4. Foster The People – Torches (album, Columbia/Sony)
“Eindelijk, deze week de release van het album van Foster The People, Torches! Via de Spotify iphone app nu dus ook niet meer van mijn oordoppen af te trappen. Mijn favoriet is Houdini, wat een partij zomerse vrolijkheid!” (Roosmarijn Reijmer)
“Doordachte en knappe popplaat die een glimlach op je gezicht tovert. Dé zomerplaat van 2011?” (Jochem Boom)

5. 3VOOR12AWARD 2011 Luisterpaal
“De genomineerden voor de 3VOOR12 AWARD 2011 zijn bekend: een dwarsdoorsnede van Nederlandse popmuziek om trots op te zijn. Van de beste hiphop, via zompige gitaarrock tot intieme folk en slowcore.” (Timo Pisart)

6. The Horrors - Skying (album, XL/V2)
“Jammer dat ze de liedjes even vergeten zijn, maar qua productie een van de interessantste albums van het jaar. Het betere ruimtelijke koptelefoonwerk.” (Menno Visser)

7. Hollandse Nieuwe 20
“Intense rock, harde hiphop, sfeervolle electronica, ingetogen liedjes. Het komt allemaal weer voorbij, kwaliteit van Nederlandse bodem.” (Jochem Boom)

8. Bruno Mars - Doo-wops & Hooligans (album)
“Deze plaat is het favoriete album van mijn kinderen, dus die zal ik tijdens de vakantie nog vaak moeten horen en dat vind ik eerlijk gezegd helemaal geen straf. Ik hoorde op Studio Brussel een klein stukje van Lazy in de ska-versie en dat deed me zowaar aan het oude werk van Fishbone denken.” (Willem van Zeeland)

9. Superheavy - Miracle Worker
“Het was een tijdje harder not done dan witte leggings, kuifjes en neonkleuren, maar de supergroep is terug. Superheavy is Mick Jagger, Joss Stone, Damien Marley, Dave Stewart en A.R. Rahman, Miracle Worker ging gisteren wereldwijd in premiere.” (Roosmarijn Reijmer)

10. Still Corners - Cuckoo (single/video, Sub Pop/konkurrent)
“Still Corners ligt in het verlengde van Washed Out en leunt op lo-fi minimalisme. De eerste single is prachtig stemmig, knap geproduceerd en zet weer drie stappen verder in de dreampop/chillwave van de afgelopen jaren. De video past er helemaal bij. Suggestief en enigszins abstract.” (Erik Zwennes)


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Washed Out - Within And Without (Weird World/Domino/Munich)
Dé soundtrack van 2011 voor een zwoele zomer. Niet dat ik daar in Schotland op vakantie wat aan heb... Maar toch: aanrader!

Blanck Mass - Blanck Mass (Rock Action/PIAS)
Hele fijne drones en ambient van de helft van Fuck Buttons. Wat minder in your face dan het moederschip (soms mis ik de herrie), maar erg sfeervol en fijn.

Memory Tapes - Player Piano (NEWS)
Nog zo'n fijn en fris, zomers plaatje. Wat afwisselender dan Washed Out, maar misschien daarom wel spannender; de tijd zal het leren.


MENNO VISSER DRAAIT:

Washed Out - Within And Without (album, Domino/Munich)
Zee aan, plaat aan, klaar. Laat de zomer je maar overspoelen.

The Horrors - Skying (album, XL/V2)
Jammer dat ze de liedjes even vergeten zijn, maar qua productie een van de interessantste albums van het jaar. Het betere ruimtelijke koptelefoonwerk.

Discodip - Meisjes Met IJsjes (single, eigen beheer)
Druipt humor voor wie LeLe of Konijntjes Wiebele ook leuk vindt...


ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:

Bright Eyes - Road To Joy
Bakkend in de zon net even buiten de Pyramid Marquee tent was het goed toeven op de Werchter wei. Conor Oberst van Bright Eyes en zn band hadden er niet veel zin deze middag, veel cynische en vermoeide commentaren tussen de nummers door: "Have a great weekend, or leap, or whatever it is that you're doing". Maar de liedjes waren top en gelukkig deden ze Road To Joy ook, met die briljante tekstregel: "Well I could have been a famous singer, If I had someone else's voice".
 
Superheavy - Miracle Worker (single)
Het was een tijdje harder not done dan witte leggings, kuifjes en neonkleuren, maar de supergroep is terug. Superheavy is Mick Jagger, Joss Stone, Damien Marley, Dave Stewart en A.R. Rahman, Miracle Worker ging gisteren wereldwijd in premiere. Geen wereldschokkend goeie track, maar wel even een nieuwsgierige check waard.
 
Foster The People - Houdini (single)
Eindelijk, deze week de release van het album van Foster The People, Torches! Via de Spotify iPhone app nu dus ook niet meer van mijn oordoppen af te trappen. Mijn favoriet is Houdini, wat een partij zomerse vrolijkheid! Foster The People komt ook naar Lowlands.


JOCHEM BOOM DRAAIT:

Hollandse Nieuwe 20 (3VOOR12/Eigen Beheer)
Intense rock, harde hiphop, sfeervolle electronica, ingetogen liedjes. Het komt allemaal weer voorbij, kwaliteit van Nederlandse bodem.

Foster The People - Torches (Columbia/Sony)
Doordachte en knappe popplaat die een glimlach op je gezicht tovert. Dé zomerplaat van 2011?

Les Savy fav live op Metropolis (3 juli 2011)
Ik was er helaas niet zelf bij, maar de beelden die zijn gemaakt spreken boekdelen.  Een combinatie van fantastische muziek en geschifte theatrale uitvoering.


TAMARA JANSEN DRAAIT:

Washed Out - Within And Without (Weird World/Domino/Munich)

Zomer! Was het nog geen mooie zomer, dan is dat het nu wel met Within And Without. Wat een heerlijke plaat. De perfecte tune voor mijn roadtrip naar Hongarije over een paar weken.Metropolis Festival, 3 juli 2011, Zuiderpark Rotterdam
Wat een mooie dag. Ten eerste door het prachtige weer, ten tweede door de mooie sessies op het 3VOOR12-podium (props @SilvyBroeren) en ten derde door Les Savy Fav. Dat laatste was toch wel onvergetelijk. Muzikaal heel goed, maar de show nam wel de overhand. Een show vol van hilarische taferelen. Als je de sessie nog niet hebt bekeken, doe het alsjeblieft. Twintig mooie minuten. Daarnaast genoten van Kurt Vile, Kleine Viezerik en de stage invasion bij de sessie van Gers Pardoel bezorgde een nog grotere glimlach aan het einde van de dag.Kurt Vile - Baby's Arms (video)

Een prachtige video bij een prachtig liedje. Ik heb in tijden niet zo'n lieve video gezien. En daarbij ook erg goed gefilmd. En dat wordt nog net iets mooier als je bedenkt dat de video geheel is opgenomen met een mobiele telefoon. Love it.


TIMO PISART DRAAIT:

Gardens & Villa – Gardens & Villa (album, Secretly Canadian/Konkurrent)
Wat een fijne lome ongrijpbare popplaat heeft het Amerikaanse Gardens & Villa afgeleverd met het titelloze debuut. Ik hoor referenties naar Wolf Parade (Thorn Castles), Beach House-zanglijnen (Star Fire Power) en een van de mooiste liedjes van de laatste tijd (Chemtrails), maar vooral een eigenwijze indieband die het bij mij even goed doet op de fiets, in de zon en midden in de nacht.

3VOOR12 AWARD 2011 Luisterpaal
De genomineerden voor de 3VOOR12 AWARD 2011 zijn bekend: een dwarsdoorsnede van Nederlandse popmuziek om trots op te zijn. Van de beste hiphop, via zompige gitaarrock tot intieme folk en slowcore. Natuurlijk zijn er hiaten te benoemen, maar er kunnen er maar twaalf de besten zijn.

Washed Out – Within And Without (album, Weird World/Domino/Munich)
Nog zo’n lekkere lome elektronische popplaat, die is volgestopt met verrassende en moeilijk definieerbare geluidjes. Is dat melodietje op opener Eyes Be Closed een verknipte gitaar of een synth? Wat is dat geritsel in de coupletten van Amor Fati? Verschijnt daar nou opeens een cello in Far Away? En dan ben ik pas halverwege het album. Je snapt het wel, koptelefoonsmulwerk voor gevorderden.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Hudson Mohwake – Satin Panthers EP (voorproefje, Soundcloud)

De meester van de monsterlijke progbeats is terug. Eerder al verscheen single Thunder Bay, nu laat Hudson Mohawke een voorproefje horen van zijn nieuwe EP Satin Panthers. Net op tijd voor Pitch, waar de Schot zondag een van de publiekstrekkers is.

Memory Tapes – Player Piano (album, Something In Construction/NEWS)

Aangename, lichtvoetige elektronische indie uit Amerika. De eerste plaat van deze eenmansact ging een beetje langs me heen, maar liedjes als Wait In The Dark en Today Is Our Life mogen er zijn.Washed Out – Within And Without (album, Domino/Munich)

Hij maakte mijn favoriete EP van 2009, en daarna duurde het enorm lang voor een volledig album volgde. Maar hier is het dan, en het is goed genoeg om meteen tot 3VOOR12 Album van de Week gebombardeerd te worden. Aangename, golvende synthesizerpop.


ERIK ZWENNIS DRAAIT:

Washed Out - Within and Without (album, Domino/Munich)
Washed Out is is Ernest Greene, een jonge muzikant slash producer uit Atlanta. Na enkele tracks en EP’s is hier eindelijk zijn debuutalbum. En wat voor een. Waar veel genre-genoten vaak blijven hangen in sound, blijkt Greene een begenadigd liedjesschrijver. Within and Without is uitgebalanceerd, hoopgevend en sexy. Zomertijd!

Cory Gunz - Son of a Gun (Young Money/mixtape)
Cory Gunz is de nieuwste signing van Young Money/Cash Money het label van Birdman (en sublabel deels van Lil’ Wayne) Hij is de zoon van rapper Peter Gunz en pakt het anders aan dan zijn labelgenoten. Hij kiest voor een relatief rustige opbouw van zijn naam, heeft een voorliefde voor muzikale, en vaak door rockmuziek geinspireerde, producties en durft tekstueel snel de diepte in te gaan. Cory is snel, creatief en scherp. Het zou zomaar kunnen dat hij iemand is voor over een aantal jaar, maar ik ga alvast heerlijk op deze rijke mixtape.

Still Corners - Cuckoo (single/video, Sub Pop/konkurrent)
De nieuwste Sub Pop signing is een opvallende. Still Corners ligt namelijk wel in het verlengde van Washed Out, leunt op lo-fi minimalisme en past nou niet echt in de traditie van het label. De eerste single is prachtig stemmig, knap geproduceerd en zet weer drie stappen verder in de dreampop/chillwave van de afgelopen jaren. De video past er helemaal bij. Suggestief en enigszins abstract.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Radio Soulwax (iPhone app)
Wat de broertjes Dewaele hier presteren is niet eerder vertoond; meerdere virtuoze dj-mixen van een uur per stuk samenbrengen in een gratis iPhone app. Ik weet niet of dit in het format van de jaarlijstjes past, maar dit is wat mij betreft een van de meest bijzondere muzikale uitingen van 2011.

Diverse Artiesten - Red Hot + Rio (2cd)
Na vandaag ben ik een paar weken op vakantie en met die geniale iPhone app van Radio Soulwax hoef je eigenlijk geen cd's meer mee te nemen, maar ik maag graag een uitzondering voor deze Red, Hot + Rio 2 een dubbelalbum voor het goede doel (bestrijding van aids) met onder andere Beck, David Byrne en John Legend en vele Braziliaanse artiesten. Soundtrack voor een hopelijk mooie zomer.

Bruno Mars - Doo-wops & Hooligans (cd)
Deze plaat is het favoriete album van mijn kinderen, dus die zal ik tijdens de vakantie nog vaak moeten horen en dat vind ik eerlijk gezegd helemaal geen straf. Naar ik begrijp maakte hij de afgelopen week ook grote indruk op Rock Werchter en in de Heineken Music Hall. Daar was ik helaas niet bij, maar ik hoorde op Studio Brussel een klein stukje van Lazy in de ska-versie en dat deed me zowaar aan het oude werk van Fishbone denken.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12