3VOOR12 bespreekt Album van de Week (29): Givers 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (29): Givers

Afrikaanse ritmes en gruizige pop komen samen op In Light

, Jochem Boom

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (29): Givers

Afrikaanse ritmes en gruizige pop komen samen op In Light

Jochem Boom ,

Givers doet niks nieuws, maar wat het vijftal uit Louisana doet is wel ontzettend goed uitgedacht en uitgevoerd. De zanger en zangeres die vechten om aandacht. De klingelende melodieën, de Afrikaans getinte ritmes, het komt allemaal perfect samen op het debuutalbum van deze band. In Light is Album van de Week.

Afrikaanse ritmes en gruizige pop komen samen op In Light

Om maar meteen duidelijkheid te geven, Givers doet niks nieuws. Wat het vijftal uit Louisana doet is echter wel ontzettend goed uitgedacht en uitgevoerd. De zanger en zangeres die vechten om aandacht, de klingelende melodieën, de Afrikaans getinte ritmes, het komt allemaal perfect samen op het debuutalbum van deze band. In Light is Album van de Week.

De band begon in 2009 en bracht toen gelijk een EP uit. Daarna ging het balletje rollen. Zo was de eerste tour gelijk met hun grote voorbeeld The Dirty Projectors. De echte doorbraak vond echter begin dit jaar plaats. De band speelde op SXSW en werd vantevoren al veel genoemd als 'band to watch'. Time noemde de band achteraf in de top 10 'Ten Acts That Rocked South by Southwest'en ook 3VOOR12 redacteur Atze de Vrieze zag de potentie.

Vergelijkingen met andere bands zijn bij Givers haast niet te vermijden. Het voelt allemaal heel vertrouwt en klinkt alsof het er altijd al is geweest. De band drijft mee op de hernieuwde aandacht voor Afrikaanse ritmes en lichte melodieën. De band is schatplichtig aan het geluid dat bands als Vampire Weekend en The Dirty Projectors de afgelopen jaren weer populair heeft gemaakt. Daarnaast neigen ze echter ook sterk naar de psychedelische muziek van bijvoorbeeld Animal Collective.
 
De opening met single Up Up Up is explosief. De stuwende basdrum komt geen moment tot rust en meteen zingt zanger Taylor Guarisco gejaagd het refrein. Daarna bouwt de band langzaam uit naar een hoogtepunt. Dat doen ze heel erg doordacht door instrumenten aan te laten zwellen of juist helemaal weg te laten. Zo halen ze in dit nummer vlak voor het refrein de synthesizer naar voren in de mix, nemen ze in de brug gas terug waardoor alleen de basdrum en de fluit overblijven, en drijven ze de spanning op door vlak voor de climax te vertragen. De technieken voor die dynamische opbouw beheert het vijftal tot in de puntjes. En dit voorbeeld illustreert eigenlijk hoe slim de songs zijn opgebouwd.

Wat de Amerikanen dan onderscheidt van de bands waar ze leentjebuur spelen? Het zijn de onderhuidse spanning en de dynamiek in de songs en het geheel waardoor In Light eigenlijk één lange luistertrip is. Bovendien beheersen de Amerikanen de kunst om bovenal lichtvoetig te blijven klinken.

In Light van Givers wordt in Nederland uitgebracht door CoOp/V2. Het album staat tijdelijk op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12