3VOOR12 bespreekt Album van de Week (27): Foster The People 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (27): Foster The People

Torches is veelzijdige en doordachte popplaat

, Jochem Boom

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (27): Foster The People

Torches is veelzijdige en doordachte popplaat

Jochem Boom ,

Foster The People speelt al negen jaar samen, maar toch werd de band pas begin dit jaar opgemerkt toen de zeer catchy single Pumped Up The Kicks uitkwam. Op het debuut staan nog minstens vijf van die hits. Torches is Abum van de Week.

Torches is veelzijdige en doordachte popplaat

Foster The People is zo'n band die bijna niemand heeft zien aankomen. De Amerikanen spelen al negen jaar samen, maar toch werd de band pas begin dit jaar opgemerkt toen de zeer catchy single Pumped Up The Kicks uitkwam. Dat het drietal de afgelopen jaren niet heeft stilgezeten mag duidelijk zijn. De kwaliteit van het debuut is namelijk constant hoog en klinkt ontzettend doordacht en af. Naast de super catchy single Pumped Up The Kicks staan er nog zeker vijf van zulke hits op. Torches is Abum van de Week.

De luisteraar wordt de plaat ingezogen door het warme en lichtvoetige geluid. Dat geluid kleurt de hele plaat en dat maakt van Torches de perfecte zomerplaat. Foster The People heeft alle veelgebruikte trucjes van de pop onder te knie. Pakkende refreinen, koortjes, catchy melodieën, het zit er allemaal in.

Maar de plaat is niet alleen goed aan de oppervlakte, de plaat zit vol muzikale grapjes. In opener Helena Beat vechten de synths en gitaar om aandacht. De doorlopende melodie die in het intro wordt neergelegd door toetsen wordt na een aantal maten subtiel aangezet met een gitaarpartij. Een couplet en een refrein later neemt die gitaarpartij de overhand. Om in de brug weer volledig ruimte te maken voor de door synths aangedikte baslijn. In het slepende I Would Do Anything For You eist een tegendraadse staccato pianomelodie alle aandacht op en Miss You lijkt een ode aan vervreemdende psychedelische muziek. In Life On The Nickel stopt de band ineens een klein stukje 8-bit nostalgie.

Tegenover de uitgesponnen nummers als Helena Beat en Houdini, zijn er net zoveel die vooral leunen op het refrein en een analoog geluid van de piano en bas. In die nummers leent Foster The People dankbaar van de jaren negentig rave en jaren zeventig disco. Single Pumped Up Kicks staan daarin niet alleen. Ook het meerstemmige refrein van Call It What You Want en het aanstekelijke geneurie in Don't Stop is direct herkenbaar.

Na het behoorlijk vreemde duo Life On The Nickel en Miss You is afsluiter Warrant juist weer ontzettend conventioneel en door die verscheidenheid is dit debuut haast perfect in balans. Het biedt diepgang, experiment, toegankelijkheid en nostalgie in een modern jasje. Torches is een ontzettend aanstekelijke plaat die van begin tot eind het tempo erin houdt zonder eentonig te worden.

Torches van Foster The People wordt in Nederland uitgebracht door Columbia/Sony. Het album staat tijdelijk op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12